Skoleåret 2018/2019 er jeg på utveksling i Michigan, USA. Jeg reiser gjennom utvekslingsorganisasjonen STS, og går på high school i Hastings, en liten by to timer utenfor Detroit. Dette er en av de beste opplevelsene så langt i livet mitt, men har samtidig bydd på mange utfordringer. Jeg ønsker å dele opplevelsene og erfaringene mine med dere! Her er mine beste tips for å lykkes som utvekslingselev: 

 

1) Si JA

Dette er, etter min mening, et av de tipsene jeg fikk før jeg dro som har hjulpet meg mest. Si ja når folk spør deg om du vil bli med på ting, selv om det er noe du vanligvis ikke ville gjort hjemme. Det betyr ikke at du skal bli med på masse uforsvarlige ting, men vær åpen for å utforske nye ting!

2) Om noe ikke er bra – Fortell / kommuniser

«Kommunikasjon er nøkkelen» høres kanskje veldig klisjè ut, men det har ikke blitt en klisjè uten grunn! Om du ikke kommuniserer bra med de rundt deg, venner, vertsfamilie eller koordinator, kan det gjøre ting mye vanskeligere enn det burde være. Om du ikke trives på skolen, hos vertsfamilien din eller lignende, fortell det til kontaktpersonen din i organisasjonen du reiser med eller en annen voksen du stoler på. Om du ikke sier ifra og bare holder det for deg selv, kan jeg garantere at ingenting kommer til å forbedre seg.


 

3) Hold deg opptatt

Å holde seg opptatt når man er på utveksling er utrolig viktig! Man reiser ikke rundt halve jorda for å sitte inne hele dagen. En god måte å holde seg opptatt på er å bli med i en sport eller klubb. Om skolen din har klubber eller sport, kan jeg anbefale på det sterkeste å bli med på det – gjerne før skolen starter også! De fleste høstsportene har treninger som starter allerede før skolen begynner. Jeg ble med på svømmelaget en uke før skolen starta og fikk masse venner gjennom svømmingen. Min opplevelse er også at jo mer man gjør og jo mindre man sitter hjemme hos vertsfamilien og gjør «ingenting», jo bedre blir opplevelsen.

 

Klikk her for å se alle skoler og studier i USA

4) Ta initiativ

Å ta initiativ til å finne på ting med folk kan være litt vanskelig når man ikke er kjent i området. Men om det er noen du har fått god kontakt med på skolen, kan du snakke med dem om hva de liker å gjøre på fritida, og spørre om du kan være med en gang. Ikke vær redd for å spørre om folk for eksempel skal på fotballkampen på fredag og om du kan dra med dem.

LES OGSÅ: Timeplanen på amerikansk high school

 

5) Finn ut av alt praktisk før du drar

Det er mye praktisk som er lurt å vite før man drar. Mobil og telefonabonnement går under denne kategorien. Når man skal være i et fremmed land i nesten et år, er man nødt til å ha et mobilnummer som tilhører vertsnasjonen. I USA kan man få kjøpt mobilabonnement på Walmart som man fornyer hver måned. Husk å vær forberedt på at dekning i andre land vanligvis ikke er like bra som det du er vant til, men etter min erfaring er det abonnement fra Walmart som fungerer best!Det kan være fristende å bli en del av mobilplanen til vertsfamilien. Det virker kanskje praktisk, og ikke minst billigere, men om noe skjer og det blir aktuelt å bytte vertsfamilie må man betale en god sum for å komme seg ut av kontrakten.

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet