Nå har studietiden begynt igjen, og vi er allerede godt i gang med første semester. Rutinene skal på plass etter en lang sommerferie, og man står gjerne tidlig opp for å rekke forelesninger. En av de største utfordringene for mange er kanskje det å starte å lese pensum, og det helst litt tidlig.


Det er så lett å tenke i starten av semesteret at man skal starte å lese så fort man kommer hjem, men ofte utsetter man det en dag eller to til. Plutselig har det gått et par uker, og følelsen av å ligge bak kommer snikende på. Det vanskeligste er å finne motivasjonen til å begynne å lese.


Mange synes det er lettere å studere med andre. Finn deg noen du føler du kan jobbe godt med, og opprett en såkalt kollokviegruppe, eller studiegruppe. Det høres kanskje klisjé ut, men hvis man kombinerer studier med noe gøy, for eksempel om man gjør pensum om til quiz eller man samles og bestiller pizza, så går tiden også mye fortere! Plutselig har man kommet gjennom mange sider med kjedelig pensum uten å ha lagt merke til det engang. Sitter man for eksempel hjemme helt alene, kan man fort bli distrahert av andre ting og det er lettere å gi opp.



Dersom du derimot ikke liker så godt å samarbeide med andre, så gjelder det å finne en strategi som passer for deg og som gjør at du holder fokus på egenhånd. Det kan være å høre på musikk, og finne en skikkelig god spilleliste som gjør deg motivert. Noen liker også å lage en tidsplan, der man for eksempel bestemmer seg på forhånd for å lese i en halvtime-time, og så legge inn en pause. Det er også viktig å huske på at det kan hjelpe å gjøre andre ting! For eksempel gå en tur mellom leseøktene, gå på kafé eller bare reise en tur til byen.


Uansett hva man velger å gjøre, så er det så viktig å ikke utsette all lesingen helt til slutten av semesteret, og ta et skippertak rett før eksamen. Da blir det veldig mye på en gang, og da kan man egentlig garantere at det blir rot og at du ikke lærer like mye.

LES OGSÅ: Jeg er en student i praksis