(StudentTorget.no):

«Getting Things Done» (GTD) er en metodikk for personlig produktivitet utviklet av amerikaneren David Allen, og kom ut som bok med samme tittel i 2001. 

Morten P. Røvik regnes som Norges guru innen GTD, og turnerer hele Norge for å lære bort metoden. Han har tidligere undervist om GTD ved NITH i Oslo, og for ca. 40 ledere av UKA13 i Trondheim. 

- På begge steder ble GTD meget godt mottatt som et supplement til alminnelig studieteknikk, forteller Røvik.

 

Oppgaverelatert stress

Morten P. Røvik har holdt på med GTD i snart 7 år og er Skandinavias eneste sertifiserte GTD Master Trainer. Han har nylig fått franchiserettigheten til GTD i Norge gjennom sitt eget firma ProduktivNorge AS. Han er også en profilert teknologiblogger.

 

 

Boken «Getting Things Done: The Art of Stress-Free Productivity» kom ut i 2001, og ble første gang oversatt og utgitt på norsk under tittelen «Få ting gjort» i 2006. I januar i år kom oppfølgeren «Hvordan få ting gjort» som utdyper og klargjør metodikken. Begge bøkene kan leses uavhengig av hverandre.

Ett av premissene i metodikken er at hjernen har et begrenset antall ting den kan holde i korttidsminnet. Hvis du først har nådd maks, (mellom 5 og 9 ting) og det kommer enda en ting, faller noe ut. Det kan være viktig eller triviell informasjon, hjernen er skikkelig dårlig på å differensiere disse.


 

Hodet er et flott sted å få idéer – ikke til å oppbevare dem

 

- Studenter skal gjennom studietiden absorbere og sette i sammen kunnskap. De trenger, som alle kunnskapsarbeidere, å ha et klarest mulig hode i denne prosessen, sier Røvik.

Han forklarer at den gjennomsnittlige kunnskapsarbeideren og studenten ofte sliter med oppgaverelatert stress. 

- Han/hun svirrer tidvis rundt som en hodeløs høne og vet knapt hvilket bein å stå på. - Det er så mye å gjøre og lære at jeg vet ikke hvor jeg skal starte! 

Røvik mener stedet å starte er å slutte å bruke hodet som en innboks. Skriv ting ned et sted du kommer til å se det senere.

LES OGSÅ: Pensumlesing på påskefjellet - slik får du lest pensum i ferien

 

 

GTD - i og etter studietiden

 Seniorforsker Asbjørn Grimsmo ved Arbeidsforskningsinstituttet fortalte nylig til Aftenposten at en økende andel av sykefraværet i norsk arbeidsliv er knyttet til stress og stressrelaterte plager relatert til jobben. Dette er Røvik helt enig med ham i. 

- Vi er en nasjon som på én generasjon har gått fra å være fiskere, bønder, håndverkere og arbeidere til å bli kunnskapsarbeidere. Å håndtere kunnskap og oppgaver er et fag ingen har lært oss og som vi er satt til å lære oss selv. Ikke rart om du er litt stresset.

Han forteller også at det synes å være konsensus i Norge om at nasjonens fremtid frem til, og spesielt etter oljen, ligger i utviklingen av høyteknologi.

- Utvikling av høyteknologi er avhengig av at de som utvikler den må kunne navigere i store informasjonsmengder, sortere disse og sette de sammen til noe nytt og nyskapende. Det i en verden hvor strømmen av informasjon er eksponentielt økende. Og hvor mengden av distraksjoner er ditto.

Røvik mener utfordringen er at den systematikken for oppgavehåndtering vi ender med å lære oss blir kritisk for hvor god jobb vi gjør, hvor mye vi klarer å produsere, og hvordan vi som mennesker opplever livet. Er du kunnskapsarbeider blir din dyktighet målt i din evne til å samle, sette i sammen, og systematisere kunnskap til noe som noen er villig til å betale deg penger for. 


 

Hvor dyktig du er til å håndtere oppgaver er proporsjonalt med din produktivitet

 

Derfor mener han at det å lære seg GTD i studietiden vil gi deg et personlig fortrinn når du kommer ut i arbeidslivet.

- Min anbefaling: kjøp boken «Hvordan få ting gjort!» av David Allen og se om ikke GTD er noe for ditt studieliv, sier Røvik.

Du kan også lese mer om GTD-metoden på ProduktivNorge.no