(StudentTorget.no):

Hvis du drømmer om toppkarakterer er det dessverre ikke nok å lene seg på det gudegitte intellektet ditt, kombinert med et skikkelig skippertak i dagene før eksamen. Det som kjennertegner de beste studentene er at de jobber jevnt og trutt med pensum gjennom hele semesteret. Det er altså kontuinitet som gjelder. og det er noe som krever selvdisiplin.

Dersom du føler at manglende selvdisiplin hindrer deg fra å lykkes i studiene, finnes det en trøst i at dette er et prøblem som er relativt lett å løse.

I artikkelen «14 Ways to Improve Your Self-Discipline» har nettsiden Success.com presentert en guide til hvordan du kan få mer selvdisiplin – på generell basis. Vi har tatt utgangspunkt i disse stegene og forklart hvordan de kan brukes av studenter for å bedre selvdisiplinen i studiene:

 

1. Skriv ned målene dine

«Lag en punktvis liste over hvorfor du ønsker å få bedre selvdisiplin. Det hjelper å fokusere på langsiktige mål fremfor den umiddelbare avkastningen.»

Dette er et punkt som til de grader gjelder for studenter. Det langsiktige målet ditt er å lære faget skikkelig, få gode eksamensresultater og etterhvert lande drømmejobben.


 

2. Visualisér målene dine

«Studier har vist at viljestyrken din varer lengre hvis du motiverer deg selv med de positive effektene som selvdisiplinen vil føre med seg.»

Dette bygger videre på forrige punkt, med at man skal fokusere på de langsiktige målene. Prøv å visualisere hvordan livet ditt kan bli om få år dersom du uteksamineres med toppkarakterer. Tenk på alle drømmejobbene du faktisk har en reell sjanse til å få! Og videre, tenk på den fine leiligheten og den feite bankkontoen det vil føre med seg!

LES OGSÅ: Hvordan lære et nytt språk raskest mulig? Tips fra språkeksperten

 

3. Start på en mandag

«Forskning viser at du har bedre muligheter for å lykkes med en omstilling dersom du velger ut en konkret dato eller en passsende anledning for når omstillingen skal skje.»

Om du har bestemt deg for å lese x antall sider i pensum hver dag er det lite logisk å starte med dette på en lørdag. Da trenger du kanskje heller å koble av etter en lang studieuke. Hvis du lar startskuddet for det nye lese-regimet gå noen dager frem i tid, får du anledning til å forberede deg mentalt på de nye studievanene.

LES OGSÅ: Karriereveilederens tips til nye studenter

 

4. Legg en plan for svake øyeblikk

«Dette er en bevist teknikk som brukes i forbindelse andre strategier for selvdisiplin. For eksempel; Hvis noen tilbyr meg dessert, skal jeg heller be om frukt.»

Her kan du se for deg at du sitter på lesesalen, og du får en melding fra en venn som vil ha deg med på kafé. Istedenfor å klappe sammen bøkene og dra avgårde, kan du be vennen din om å møte deg på utsiden for å ta en kaffepause sammen. Da får du både møtt vennen din, drukket kaffe og fått en nødvendig pause fra lesingen. En fin mellomting av de to andre alternativene, som er enten-eller når det kommer til videre lesing.


 

5. Kombinér noe du vil gjøre og noe du gjøre

«En studie fra Management Science hevder at dette er effektivt for å forme gode vaner. For eksempel; hvis du vil skravle med en venn, og må gå tur med hunden, kan dette lett kombineres.»

Her kan vi gå tilbake til det forrige eksempelet, at noen vil ha deg med på kafé når du egentlig har satt av tid til studiene. Er dette noen du kan diskutere pensum med? I så fall får du lett kombinert en må-aktivitet med en vil-aktivitet.

LES OGSÅ: Slik snur du en dårlig studiedag

 

6. Gjem bort fristelser

«Tester har gjentatte ganger vist at det å gjemme bort godteri eller annen snacks, slik at det ikke er synlig, gjør det lettere å motstå fristelsen.»

Ganske innlysende. Og dette gjelder også telefonen din. Når du har satt av tid til å lese bør du legge tidstyven et sted hvor den hverken kan ses eller høres. Det vil gjøre underverker for konsentrasjonen din.

LES OGSÅ: Slik forvandler du hybelen til den ideelle leseplassen

 

7. Få nok søvn

«Søvnmangel kan hemme hvordan den prefrontale cortexen (PFC) i hjernen fungerer. Dette er den delen av hjernen som styrer selvregulering.»

Som om ikke det er et goft nok argument i seg selv, får man også dårlig hukommelse av å sove for lite. Mangel på søvn vil derfor gå utover studieprestasjonene dine på flere måter. Du kan lese mer om hvordan søvnmangel påvirker studieprestasjonene dine her


 

8. Pass på kostholdet

«Forskning har vist at lave glykoseverdier kan knyttes til manglende viljestyrke.»

Oversatt til forståelig språk vil det si at lavt (og svingende) blodsukker kan føre til at viljestyrken reduseres. Nevrologer ved Oslo Universitetssykehus har også funnet ut at 20 prosent av maten vi inntar vil bli absorbert og omdannet til energi for hjernen. Da gjelder det å fylle på riktig drivstoff. Les mer om optimalt kosthold for studenter her.

LES OGSÅ: Studieteknikk - 10 tips

 

9. Ha noen å svare til

«Be en venn om å kontrollere at du ikke faller tilbake til gamle vaner. En studie viser at man utøver mer selvkontroll når man får stadige påminnelser.»

Du bør med andre ord si ifra til en venn om at du skal følge en ny studieplan. Be så denne vennen om å jevnlig spørre deg om hvordan det går. Dette vil gi samme effekt som hvis en venn stadig spør deg om du har trent noe den siste tiden. Hvis svaret er nei, vil du få dårlig samvittighet, og i tillegg få en påminnelse om at du burde få ut fingern.

LES OGSÅ: Prokrastinering og hvordan du kan unngå det

 

10. Omgi deg med disiplinerte folk

«Forskning viser at udisiplinerte personer som vil bli mer disiplinerte, trekkes mot personer som har mer selvdisiplin. Disse personene vil nemlig være en effektiv støttegruppe.»

Joda. Vi mennesker har generelt også en tendens til å speile oppførselen, holdningene og vanene til de rundt oss. Dette er noe som kan påvirke oss i begge retninger.

Når det er sagt, vil ikke det si at du må bytte ut 90% av den tiltaksløse vennegjengen din. Men, hvis du for eksempel skal delta i en kollokviegruppe, eller jobbe på et prosjekt med andre studenter, da kan det lønne seg å henvende seg til de pliktoppfyllende og mer «seriøse» medstudentene dine. Ikke bare vil det løfte resultatene i begge tillfeller, men dersom de jobber effektivt vil også du føle deg forpliktet til å yte like bra.