(StudentTorget.no):
Et nytt år er i gang, og med det kommer et nytt år med BSU-sparing. Om du bestemmer deg for å begynne allerede i dag trenger du ikke sette av mer enn 1667 kroner i måneden for å fylle opp BSU-kontoen innen årets slutt.
1. desember ble det vedtatt at kravet for egenkapital øker fra 10 til 15 prosent, med det økte kravet blir boligsparing for unge (BSU) viktigere enn noen gang tidligere. Om du har konto fra før av bør du allerede i januar sette inn penger, om du ikke har det bør du opprette en konto. BSU er en svært gunstig spareform som gir høy rente og direkte skattefradrag. Ikke minst vil det være en mulig måte å skaffe egenkapital til fremtidig boligkjøp på.
Mange vil nok tenke at de har god tid å spare opp maksbeløpet på 20 000 kroner i løpet av året. Det viser seg likevel ofte at pengene ikke strekker like godt til utover skoleåret. En god ide vil derfor være å sette inn penger på BSU-kontoen allerede i dag. Dersom du begynner sparingen i januar trenger du ikke sette av mer enn 1667 kroner i måneden for å fylle kontoen opp til maksgrensen. Noe som igjen vil gi deg et skattefradrag på 4000 kroner neste år.
|
SPARER TIL BOLIG: Økonomistudent Linn Helene Gran bruker av det store studielånsbeløpet som kommer inn i starten av semesteret til å sette inn på BSU-kontoen sin. |
Ulik rente
Dersom du ikke allerede har en BSU konto kan du tjene penger på å bruke tid på å undersøke renten du mottar i ulike banker. Mens vanlig BSU-rente er på rundt 4,7 prosent finnes det banker som tilbyr det dobbelte av dette til nye kunder.
Dersom du oppretter en BSU-konto hos Sparebank 1 SMN i Trondheim kan du hele det første året motta dobbel rente, på hele 9,4 prosent. Utover dette tilbyr banken normal BSU-rente på 4,7 prosent. Banken garanterer også for at alle med BSU-konto hos de vil få åtte ganger det oppsparte beløpet i lån til kjøp av selveierbolig.
LES OGSÅ: Sletter deler av studielånet til lærere
Begynn året med dobbelt beløp
Alle som mottar fult studielån mottar et større beløp i starten av hver semester.
Siden mange studenter jobber ved siden av studiene og ikke har muligheten til å jobbe i de travleste eksamensmånedene kan det være lurt å sette av dobbelt BSU-beløp når det store studielånsbeløpet kommer.
På den måten reduseres utgiftene i de månedene med lavest inntekt uten at det går utover maksbeløpet på BSU-kontoen.
LES OGSÅ: Idrettsstipend for norske studenter - kombiner idrett og utdanning
Tjener på god rente
En av de som virkelig utnytter det store studielånsbeløpet i starten av semesteret kombinert med pengene hun tjener på å jobbe i juleferien er økonomistudent Linn Helene Gran. I 2011 satt hun inn hele BSU-kontoens maksbeløp på 20 000 i 2. januar.
- Da fikk jeg maks utnytte av renten på pengene, forklarer hun.
- Siden rentesatsen er så høy lønner deg seg jo heller å fylle opp BSU-kontoen enn å spare på andre måter, sier hun.
Gran ligger etter fjoråret, men planlegger også i år å fylle kontoen helt.
- Jeg har ikke satt inn noe ennå i år, men jeg planlegger å sette inn 10 000 senere i dag. Så skal jeg helt klart fylle opp kontoen utover året, sier hun og råder andre studenter til å gjøre det samme.
ULIKE BANKERS BSU-RENTE: |
✔ DNB: 4,7 % ✔ Nordea: 4,65 % ✔ Storebrand: 4,5 % ✔ Gjensidige: 4,45 % ✔ Skandiabanken 4,15 % |