(StudentTorget.no):
Er du en av dem som gjerne vil hjelpe men ikke har råd til å åpne kontoen for et fadderbarn i SOS barnebyer? Det finnes utallige alternativer rett ved der du bor, som ikke koser mer enn tid og omsorg.
- Bare i helgen har jeg fått 75 eposter fra nye frivillige som ønsker å hjelpe forteller frivillighetskonsulent Wibecke Aasnæs i Frelsesarmeen.
Hvor mange frivillige organisasjoner har på landsbasis er hun usikker på, men hun forteller at de frivillige kommer fra alle grupper i samfunnet og at mange er studenter.
- Hva de frivillige hos oss gjør varierer veldig. Noen vil gjerne være frivillig på et kontor, gjøre kontorarbeid og skrive medlemsblad, andre jobber på institusjonene hvor de lager og serverer mat, er i aktivitetsgrupper og strikker. Du har de som jobber på frivillighetssentralen vi driver som har datakurs, strikkekurs og liknende og de som er på slumstasjoner og deler ut mat, forklarer hun.
|
|
|
I tillegg til dette har de frivillige som kjører suppebuss om natten og som er på besøkstjeneste og hjelper andre å komme seg til frisører, tannlege og andre avtaler. Så har du avlastningshjem for familier som trenger litt ekstra hjelp.
Velg selv
Både hvor mye og hvilken type frivillig arbeid du kan gjøre velger du helt selv. Hos Frelsesarmeen kan du jobbe med eldreomsorg, leksehjelp for yngre, opplæringskurs i ulike ferdigheter for vanskeligstilte, med rusmisbrukere, innsatte eller jobbe på kontoret og ha en jobb som ikke går like mye inn på andre mennesker. Det er ingen krav til hvor mye du jobber, så lenge du overholder de tidene du selv har satt opp.
- Du velger selv om du vil jobbe noen timer hver dag, to ganger i uken, en gang i måneden eller kun rundt jul. Vi har ingen minstekrav til hvor mye du må jobbe, sier Aasnæs.
Hun forteller videre at de blir glade for all hjelp de kan få og håper enda flere ønsker å stille opp fremover.
LES OGSÅ: Billig, sunn og bærekraftig mat: Tipsene som redder studentbudsjettet med ernæringsekspert Marie Thrane
Andre alternativer
Det finnes en rekke ulike steder man kan bedrive frivillig arbeid rundt i hele landet. Både Frelsesarmeen, Røde Kors, Norsk Folkehjelp og Kirkens nødhjelp tilbyr frivillig arbeid. Om du heller ønsker å hjelpe dyr kan du stille opp hos foreningen for omplassering av dyr for både turgåing, stell og kos av både katter og hunder. Alternativt kan du stille hjemmet ditt i disposisjon som fosterhjem for dyr som venter på ny eier.
Du kan også melde deg som natteravn både i- og utenfor storbyene om du ønsker å passe på at det er trygt å ferdes ute på kveldstid der du bor.
|
|
|
- Jeg er student selv og prøver å oppfordre mine medstudenter til å komme og gå de også, interessen er ikke så stor men de synes jo saken er bra, sier Lisa Arntzen som studerer sosialt arbeid på høyskolen i Oslo.
I mars startet Arntzen en aksjon mot voldtekt, og siden i sommer har hun gått natteravn annenhver helg.
- Jeg har alltid vært veldig engasjert i vold, særlig mot kvinner og barn. Jeg følte at voldtekt er et felt ingen tok skikkelig tak i og så at debatten gikk veldig i bølger uten at det skjedde noe, dette frustrerte meg veldig og jeg hadde lyst til at debatten skulle ta en annen vending. Utover dette kjenner jeg en som har blitt utsatt for voldtekt og har derfor et visst forhold til det, forteller hun.
Arntzen er selv leder for Grünerløkka-natteravnene og oppfordrer studenter til å melde seg som frivillige for å gjøre Oslos gater tryggere i helgene.
- Man trenger jo ikke gå at for ofte, det er viktig er at det skal være lystbetonet, at man ikke skal føle at man må gjøre det, sier hun.
LES OGSÅ: Ensomhet blant studenter: Les ekspertens råd!
Kan være nyttig
Frivillighetskonsulent Aasnæs legger ikke skjul på at frivillighetsarbeid også kan gagne studentene selv.
- Frivillighetsarbeid er et utrolig godt sosialt engasjement som jeg tror mange arbeidsgivere vil la telle positivt inn i en jobbsøknadsprosess, sier hun.
HER KAN DU JOBBE FRIVILLIG: |
|