Baskerland er et eget historisk område som omfatter tre provinser i Frankrike og fire i Spania, og rommer 683 kommuner med totalt tre millioner innbyggere.
Hovedstaden i Baskerland er Vitoria-Gasteiz, men du finner også de kjente byene Biarritz og Saint-Jean-de-Luz i Frankrike, og San Sebastian og Bilbao i Spania.
Baskisk språk har lenge vært gjenstand for lingvistiske undersøkelser, og lingvistene har klødd seg i hodet i mangel på forståelse.
Det baskiske språket er isolert, og kan ikke knyttes til de indoeuropeiske språkene det er omgitt av.
Biarritz
Vi starter Baskerland-turen i Biarritz, en kjent fransk surfeby nærme grensen til Spania. Taxi fra flyplassen til sentrum koster ca. 9 euro. Det går også buss rett utenfor, og man kan spasere dit på 25 minutter.
Opphavet til baskerne har blitt omfattende diskutert, og en del teorier fremmer at baskerne er de siste levningene etter det paleolittiske folk; de første steinaldermenneskene.
Med omtrent 26500 innbyggere er Biarritz en relativt liten by, preget av brosteinslagde gater, koselige hjørnekafeer og gamle ærverdige hus. Du skal lete lenge etter falleferdige bygninger og forsøplede gater.
Byen har et blandet klientell, med tilsynelatende rike, pent kledde turister som du kan finne nippende på en ettermiddagsdrink på en av byens mange aperitiff-kafeer, eller shoppende på det ganske dyre kjøpesenteret Galeries Lafayette.
Du finner også barbeinte bohemer med fargerike, flagrende klær og kjærlighet i blikket som vandrer gatelangs hånd i hånd, og surfere med langt hår og brettet under armen, på vei til en av byens mange strender for å jakte den neste store bølgen.
Biarritz` strender
Surfestranda i byen heter "Plage de la Côte des Basques", og ligger på venstre side av sentrum dersom du ser mot havet. Når vinden og bølgene er riktige, vil du riktignok se surfere på de fleste strender.
Det finnes flere utleiesteder i byen hvor du kan leie brett, og hvor du kan ta surfekurs.
"La petite plage" er en kort, men dyp strand. På venstre side, sett ovenfra, finner du en populær, hipp bar. Her er det stort sett fullt på kveldstid, og folk sitter delvis på berget, og delvis på stoler ved bord.
På oversiden av stranden, med utsikt over hele stranden og havet foran, ligger en restaurant i høyden.
Denne restauranten er innredet med sandgulv, lyse trebord med tilhørende benker og lamper i flettet lyst stråmateriale. En kombinasjon av fancy og avslappet strandstemning.
Stranda "La Grande Plage" starter ved et svært kasino, og strekker seg 1,5 km langs byens havfront. Vandrer du strandlangs om kvelden vil du måtte gå sikksakk mellom sirklene av unge mennesker som prater ler, drikker øl og deler en pizza.
Uteliv & mat
"Aloha" er en hawaii-inspirert cocktailbar over to platåer. Her har de alskens rare og morsomme drinker servert i alskens rare og morsomme glass, og ligger i bargaten som leder ned mot "La Petite Plage".
Stedet er dekorert med palmer, blomster og bilder av halvnakne hula-jenter, og det første du ser når du kommer inn døren er en gigantisk stekepanne full av sitrende paella med reker og annen sjømat.
I tillegg til å være en cocktailbar er Aloha også en mathall. I hvert hjørne av baren finner du et bestillingsvindu, der du kan bestille forskjellige typer mat.
En annen god matopplevelse hadde vi på restaurant "l`Entre Deux". Dette er en finere restaurant, og egner seg godt til for eksempel en date.
På toppen av hotell Radisson Blue finner du en takterrasse-bar med utsikt over store deler av byen. Her kan du nyte en drink i lave stoler til live-musikk torsdag, fredag, lørdag eller søndag i sommersesongen.
Innredningen, stemningen og klientellet tilsier at dette er en finere lounge, og ikke et sted du går skjorteløs.
Dersom du på tampen av kvelden er på utkikk etter en klubb, ryktes det at "Le Blue Cargo" er stedet å dra. Det ligger i utkanten av sentrum, rett ved "Plage d`Ilbarritz", og serverer også mat.
Biarritz akvarium
Midt i byen ligger et stort akvarium. Akvariet har studentpris, og er i tillegg et museum hvor du kan se gammelt dykkerutstyr, miniatyrutgaver av båter i alle fasonger og store modeller av sjødyr.
Utvalget av ekte, levende sjødyr er bredt. Med mange ulike fiskearter, blant annet Nemo (klovnefisk), ulike typer hai (inkludert hammerhai), skilpadder, ormer, lysende maneter og seler. Akvariet og det integrerte museet strekker seg over flere etasjer.
Det er få hosteller i byen, og vi var heldige som fant en billig leilighet på airbnb, kun 10 minutters gange fra sentrum.
På studentbudsjett er denne byen muligens i overkant dyr, men bestiller man tidlig, bor utenfor sentrum og begrenser hvor ofte man spiser på restaurant kan det likevel la seg gjøre.
LES OGSÅ: Slik finner du billig hotellrom
St. Jean-de-Luz
Er man i Biarritz kan man enkelt besøke nabobyen St. Jean-de-Luz via tog eller buss. Med sine omtrentlige 15800 innbyggere er St. Jean-de-Luz enda mindre enn Biarritz.
Utseendemessig virker byen mer bebodd og naturlig, og mindre glattet over for turister enn nabobyen. Her er det også billigere, og dermed lettere for studenter å nyte ferielivet.
St. Jean-de-Luz tilbyr vakre strender, deriblant "Plage de Saint-Jean-de-Luz", "Plage d'Erromardie" og "Plage de Lafitenia".
Her kan du også besøke historiske "Église Saint-Jean-Baptiste"; en 1600-tallskirke hvor kong Luis XIV giftet seg med spanske Maria Theresa i 1660. Hun bodde i "Maison de l'Infante", som i dag er gjort om til et historisk museum.
Kravet om baskisk uavhengighet oppstod på slutten av 1800-tallet. Det startet med opprettelsen av Det baskiske nasjonalistparti, stiftet av Sabino Arana, som regnes som den baskiske nasjonalismens far.
Arana skrev også en uoffisiell nasjonalsang og designet det baskiske flagget, Ikurrin.
Til tross for rasismen mot spanjoler og andre folkeslag som gjennomsyrer mange av hans tekster, forblir han en viktig historisk person i baskisk nasjonalisme. De fleste baskiske nasjonalister i dag tar likevel avstand fra hans rasetenkning.
Et annet kjent museum i byen er "Musée de la Mer"; desikert til det marine liv og baskisk historie.
"Port de Saint-Jean-de-Luz" er en pittoresk havn med fargerike båter og et fiskemarked, vel verdt en tur. "Rue Gambetta" er en livlig gate i sentrum av byen, med restauranter, butikker og kafeer.
Vil man spasere med sjøutsikt over Atlanteren, kan man heller ta turen ned strandpromenaden "Promenade Jacques Thibaud".
Vi snublet tilfeldigvis over en pågående gratiskonsert på "Place Louis XIV", hvor vi ble møtt av en hærskare av mennesker som samlet seg rundt musikken.
Det var stappfullt på alle kafeer og restauranter rundt, og både barn og voksne frydet seg over den livlige musikken fire menn fremførte på scenen.
Senere på kvelden ble det skutt opp fyrverkeri, og det ble dannet et dansetog bestående av fremmede som snirklet seg hele veien rundt scenen.
Showet holdes nesten hver dag hele uken i sommersesongen, og er en samlende aktivitet for turister så vel som lokale.
San Sebastian
Baskerland strekker seg også over grensen til Spania, deriblant til strandbyen San Sebastian. En drøy times busstur fra Biarritz og du befinner deg midt i Donostia, som byen heter på baskisk.
San Sebastian har 186 000 innbyggere, og er hovedstaden i provinsen Guipúzcoa. Byen ligger kun 17 km. fra grensen til Frankrike.
I 1931 samlet daværende leder av Det baskiske nasjonalistparti, José Antonio Aguirre, flere nasjonalistiske ordførere og proklamerte under Gernikatreet den Baskiske Republikk og dens rett til selvstyre.
Den spanske borgerkrigen som brøt ut 17. juli 1936 førte til at lederen og hans regjering ble tvunget i eksil, og republikken ble oppløst.
De fortsatte likevel arbeidet for et mer selvstendig Baskerland, men uten den forventede støtten fra USA, som heller normaliserte sitt forhold til Franco etter andre verdenskrig, ble det en vanskelig kamp å kjempe.
"La Concha-stranden" er en halvmåneformet strand med gyllen sand, som møter gamlebyen "Parte Vieja" i sin ende. Parte Vieja er kjent for sine historiske bygninger, smale gater og livlige barer og restauranter.
Her kryr det av steder å prøve pintxos; Baskerlands svar på tapas, og Michelinstjerne-restauranter. Føler du for å strekke på beina kan du ta turen videre opp til "Mount Urgull", som ligger vegg i vegg med gamlebyen.
Åsen byr på et fort, en Jesus-statue på toppen og fantastisk utsikt over havet og byen. Ser du godt etter vil du oppdage en utendørs bar, godt gjemt innimellom trærne og ruinene.
Videre kan man utforske "Miramar Palace", et 1800-tallspalass, og byens akvarium, med blant annet haier, havskilpadder og rokker.
For filminteresserte kan det være verdt å ta turen i september, da avholdes nemlig en prestisjefull internasjonal filmfestival i byen.
LES OGSÅ: Pakketips til deg som skal studere i utlandet
Bilbao
Siste og største by på listen er Bilbao, og du kommer deg enkelt hit med buss fra de andre byene på listen. Med sine 346,000 innbyggere er dette en storby til sammenligning.
Travelheten, heterogeniteten og virvaret som karakteriserer en storby, karakteriserer også Bilbao.
Et stort trekkplaster for reisende til Bilbao er den internasjonale kunstscenen.
"Guggenheim-museet" ble åpnet i 1997 og ble designet av den amerikanske arkitekten Frank Gehry. Det er kjent for sin ikoniske arkitektur, som inkluderer en rekke kurvede, metalliske elementer.
Museet er også kjent for sin samling av moderne kunst og samtidskunst, som inkluderer verk av kjente kunstnere som Pablo Picasso, Andy Warhol, og Jeff Koons.
"Bilbao Fine Arts Museum" huser en stor samling av spansk og baskisk kunst, inkludert verk av Pablo Picasso og Francisco de Goya.
Byen er videre kjent for god baskisk mat, med fokus på fersk sjømat og lokale produkter.
Også her er gamlebyen, Casco Viejo, kjent for sine sjarmerende smale gater, pittoreske bygninger og tradisjonelle pintxos-barer.