(StudentTorget.no):
Torsdag og fredag forrige uke gikk historiens andre gründercamp ved Høgskolen i Molde av stabelen. Her skulle vernepleier- og sykepleierstudenter samarbeide om ideer til løsninger som gjør hverdagen til yrkesgruppene litt enklere. Velferdsteknologi var stikkordet som studentene skulle drodle ideer ut fra.
- Studentene får her øve på å være kreative. Torsdag startet dagen med foredrag om hvordan man lager forretningsplan, så var det klart for foredrag om temaet som ble gitt som oppgave, deretter var det bare å starte med idémyldingen, forteller Helen Longva Fet i Ungt Entrepenørskap Møre og Romsdal.
Et eksempel på velferdsteknologi kan være hjelpemidler som gjør det mulig for eldre å bo hjemme så lenge som mulig. Den siste tiden har det også vært skrevet mye om GPS-merking av demente, for å enkelt kunne spore opp pasienter. Dette går også under velferdsteknologitermen.
|
|
Smarttelefon-idé
Konsulentselskapet Triangel AS var oppdragsgiver. Studentene ble plassert i grupper på seks. De fikk delt ut oppdraget klokken 11.30 torsdag og det skulle være klart til innlevering fredag klokken 10.45.
De måtte ha klart for seg hvilken målgruppe de skulle henvende seg til, beskrive ideen sin, argumentere for om ideen lar seg gjennomføre og hvilke markedsføringskanaler de ville ta i bruk i tillegg til å beskrive hva som gjorde akkurat deres idé unik i forhold til andre lignende løsninger.
De som til slutt greide å overbevise juryen om at de fortjente å vinne var Miriam Frisenberg, Ingrid Farstad, Katrine Grytskog, Iselin Katrine Bringslid og Kristine Gussiås.
- Vi har laget en applikasjon for smarttelefoner til bruk i hjemmetjenesten. Når en pleier kommer hjem til en bruker kan hun slå på sin enhet og fortelle hvor hun er. Om hun kommer ut for en nødssituasjon med en bruker kan hun med løsningen vår sende pasientopplysningene med et trykk til en nødsentral, forteller de glade vinnerne. De stakk av med førstepremien, en sjekk på 2500 kroner.
LES OGSÅ: IASTES næringslivsdag i Oslo
- Gjør noe sammen med premien
Andre- og tredjepremiene var sjekker på henholdsvis 1500 og 1000 kroner. Alle gruppene fikk tre minutter hver for å snakke om sitt prosjekt foran juryen.
Ungt Entrepenørskap oppfordrer vinnerne til å gjøre noe sosialt sammen for pengene.
- Vi oppfordrer dem til å gjøre noe sammen, gå ut å spise eller noe annet. Siden dette er både første- og andreårsstudenter på forskjellige studier er det ikke sikkert de kjenner hverandre på før, og det viktig at det dannes relasjoner på tvers av linjene, derfor er det viktig at man gjøre noe sammen for pengene, sier Longva Fet.
- Hva skjer med ideene videre etter at gründercampen er avsluttet?
- Det er opp til gruppene selv om de ønsker å ta den videre, eller så kan det også være at oppdragsgiveren har lyst til å utvikle den videre, sier hun.
LES OGSÅ: Framtidsfylkets karrieremesse i Bergen
Kyndig veiledning
|
|
Under gründercampen fikk studentene hjelp underveis av veiledere med ulik bakgrunn fra yrker som psykolog, jurist, sykepleier, bedriftsrådgiver i tillegg til flere pensjonister.
- Studentene er veldig engasjerte og ideene traff problemstillingene i forhold til helse- og omsorgstjenesten godt. Det er viktig å kunne skape i disse yrkene, og det er på tide at man begynner å tenke på teknologi her også, forteller veileder Greta Irene Halset som til daglig jobber som sykepleier hos Fylkesmannen i Møre og Romsdal.
- Spennende
Gründercampen er obligatorisk for førsteårsstudentene ved vernepleierutdanningen og andreårsstudentene ved sykepleierutdanningen.
Studentene selv var veldig fornøyd med en annerledes skoledag nå midt oppe i eksamensforberedelsene.
- Gründercamp er veldig spennende, jeg har gledet meg veldig til dette arrangementet. Det er artig å bruke kreativiteten og samarbeide på tvers av studieretningene, forteller sykepleierstudent og vinner Ingvild Farstad (20).
For vernepleierstudent Iselin Bingslid (23) ga det mersmak å jobbe sammen med sykepleierstudentene.
- Det er spennende å jobbe med sykepleierstudentene. Jeg tenker kanskje mer etikk og har et overblikk og går rundt ting, men sykepleierne går mer i detalj, forteller hun
Fjorårets Gründercamp ble også vunnet av en gruppe som foreslo en app på mobilen med pasientinformasjon.
- Vi kom opp med ideen om en helse-app, som du kunne ha på iPhonen eller iPaden som skulle inneholde nødvendige helseopplysninger om pasienten, og på den måten ville det være enkelt for oss som sykepleiere å finne informasjonen. Foreløpig har vi ikke gått videre med ideen, forteller Silje Løkvik, som studerer sykepleie ved Høgskolen i Molde.