(StudentTorget.no):
Navn: Aleksander Kolstad
Alder: 22 år
Studerer: Industriell kjemi- og bioteknologi ved NTNU
Aktuell: Skal delta på FNs klimakonferanse i Rio 20-22. juni-
Aleksander Kolstad vant sammen med Halfdan Knutsen og Erik Storaas den internasjonale klimakonferansen Technoports konkurranse «Mission Rio» med en solcelledreven ismaskin.
Produktet er rettet mot mat- og miljøproblematikk i utviklingsland. Maskinen skal bidra til at de som bor i områder som ikke har elektrisitet skal få lagre maten sin kaldt. Premien til vinnerne av konkurransen er deltakelse på FNs klimakonferanse, hvor Kolstad skal presentere ismaskinen.
Hvordan kom dere på ideen om å lage ismaskinen og hvordan har prosessen vært?
- Vi startet med å diskutere effekten av å kjøle ned øl eller brus på en varm strand-dag ved å ha et vått håndkle rundt flasken og la vannet fordampe. Vi lurte på om det ikke ville være mulig å se videre på dette konseptet, men da ikke nødvendigvis på fordampningsvarme av vann. Dette ble da utgangspunktet for ideen vår, og vi lette litt rundt på nettet etter muligheter og ideer, hvor vi da endte opp med å lage en ismaskin drevet av solvarme.
Prosessen etter dette har vært trinnvis. Først og fremst har vi utarbeidet en modell og gått inn i dybden om hvordan konseptet fungerer. Det har vært en del tekniske utfordringer underveis som vi har måtte løse, både med tanke på at modellen faktisk skulle fungere, men også for å optimalisere. Samtidig har vi prøvd å tenke på at dette skal være en enkel innretning som skal kunne fungere i utviklingsland like bra som den fungerer i et laboratorium.
Hvilke forventinger har du til klimatoppmøtet, og hvordan skal du presentere ismaskinen dere har utviklet?
|
![]() RIO NESTE: Aleksander Kolstad skal tilbringe en uke i Rio fra 19.- 26. juni. Han skal presentere ismaskinen på FNs klimakonferanse og feriere litt. |
- Jeg er litt usikker til hvordan klimamøtet vil foregå. Jeg ikke vært med på lignende konferanser av slik størrelse før, så det blir helt klart en spennende og interessant opplevelse. Foreløpig så har jeg ikke fått noen informasjon om hva som er forventet med tanke på presentasjon av ismaskinen, eller hvordan resten av opplegget under konferansen blir, så det er vanskelig å si noe på hvordan det blir med presentasjon fra min side.
LES OGSÅ: Matthew Santos er skuespiller og filmstudent
Jeg vil anta at hvis jeg får muligheten så vil jeg presentere ismaskinen vi har bygget med fokus på muligheter og konsepter rundt bruk av grønn energi. Jeg tror det kan være viktig å få belyst hvilke muligheter vi har ved å utnytte grønn energi, for eksempel med vår ismaskin drevet av solvarme. Ved å bruke og utvikle ny og smart teknologi, så er det mange muligheter og erstatninger for olje og annet. Dette vil bli et viktig tema å få frem.
Hva skal du gjøre i Rio utenom å delta på konferansen?
- Utenom konferansen så blir det vel stort sett ferie for vår del. Etter et hardt semester med mye arbeid så ser vi helt klart frem til en rolig uke hvor vi kan få slappet av og ladet batteriene til neste semester. Vi har ikke diskutert noe om hvor vidt vi skal reise noe, eller besøke noen severdigheter, men jeg antar vi finner på noe å gjøre når reisen nærmer seg. Om ikke annet blir det strandliv med en kald øl i sola, som selvsagt ikke er å forakte.
LES OGSÅ: Christian (24) brenner for sykepleierstudentene
Hvilken nytte tror du at det å ha utviklet denne maskinen får for deg i fremtiden?
- Jeg vet ikke helt i hvilken grad nytteverdien vil ha å si for meg i fremtiden, men det har helt klart vært en massiv positiv tilbakemelding som jeg tar med meg videre. Arbeidet vi har gjort med tanke på løsninger og optimalisering er noe jeg vil ta med meg.
Vi har blitt spurt fra flere hold om vi kunne tenke oss å jobbe videre med dette, både faglig og til kommersielt bruk. Så det er helt klart muligheter åpne for oss med tanke på videreføring her, men per nå har vi lagt det litt på is grunnet eksamener og innspurt på semesteret. En skal ikke se bort ifra at vi ser på mulighetene igjen når tiden er litt mer på vår side.
LES OGSÅ: Simon Ertzeid er Ukas student - medisinstudent og programleder
Hva syns du er det beste med å studere?
- Det beste med å studere må være kombinasjonen av det flotte studentmiljøet sammen med å jobbe med noe en faktisk trives med. Det å føle at en mestrer nye og gamle temaer innenfor sitt fagyrke er spennende og ikke minst motiverende. Sammen med å møte nye og trivelig mennesker i løpet av studietiden må dette være det beste med å studere.
Hva er det verste med å studere?
- Det er vanskelig å trekke frem noe særlig negativt rundt studentlivet, men det finnes jo noen ulemper. Økonomien er nok det vanskeligste for de fleste tror jeg, med tanke på høye leiepriser og ellers dyr mat. Ellers kan det være perioder med stress og mye arbeid som tar på, spesielt når en sitter til langt på natt for å få ferdig arbeid til deadline. Heldigvis går slike perioder over, og en har alltids ferier å se frem mot.
LES OGSÅ: Rode jobber for at flere unge skal engasjere seg
Hvilke utesteder pleier du å besøke når du er på byen?
- Som regel er jeg å finne på Lille London, Mikrobryggeriet eller Den Gode Nabo.
Du kan velge tre mennesker – levende eller døde til din kollokviegruppe. Hvem velger du og hvorfor?
- Jeg ville hatt med meg Aristoteles (en må selvsagt ha en tenker med på gruppen), Jon Almaas (må være litt humor innad i gruppen, ellers kan det fort bli for ensformig) og Marie Curie (må få med det kvinnelige kjønn også, samtidig som hun jo var rimelig glup).