Mobiltelefonen har de siste fem – ti årene utviklet seg noe helt enormt. Den har gått fra å være en gjenstand som bare noen få hadde råd til å kjøpe, til å bli noe de aller fleste har med seg overalt. Utseende og funksjonene har også utviklet seg med en stor fart de seneste årene, og nye finesser og typer kommer stadig ut på markedet. Nå finnes det mobiltelefoner med alt fra MMS og fotokamera til WAP og mp3-spillere

Hovedfunksjonen, som har vært grunnmuren fra første stund, er jo telefonen. Det er den funksjonen som uten tvil er den aller største fordelen med mobilen. Du kan være tilgjengelig overalt hvor det er mobildekning, og du har også mulighet til å få tak i andre nesten uansett hvor de skulle befinne seg. For mange foreldre er nok akkurat dette et stort pluss, ettersom de da kan holde bedre oversikt over barna sine. For barna er det jo også kjekt med mobil, hvis de skal gi en beskjed til foreldrene. Med mobilen er jo sjansene for å få gitt beskjeden større enn ved vanlig telefon også. Om du ikke skulle få svar ved å ringe, kan du jo sende en melding. Den vil da antakeligvis bli sett så fort vedkommende ser på mobilen. Ved ulykker og nødssituasjoner er mobilen også helt klart nyttig. Den har reddet mange liv!


Allikevel kan det å være tilgjengelig 24 timer i døgnet

være en ulempe. Noen får aldri fred og ro fra mobilen og får dermed aldri slappet helt av. Den kan til og med føre til avhengighet på flere forskjellige måter.

Du kan bli avhengig av telefonboken på telefonen. Om du skulle miste den, kan plutselig hele ditt sosiale nettverk falle i grus. For du har lagret så godt som alle telefonnummer på mobilen din og bare der. Du kan også bli avhengig av meldinger og få et slags kick hver gang en SMS tikker inn på mobilen. Det fører jo selvfølgelig til at du svarer på meldingen, og da er det i gang.

Denne avhengigheten fører naturlig nok med seg store kostnader. Telefonering, SMS og ikke minst MMS koster penger, og hvis personen i tillegg er en ivrig bruker av alle de dyre mobiltjenestene som er tilgjengelige i dag, blir det desto mer kostbart. Det aller meste er jo mulig å få tak i; logoer, ringetoner, vitser, sjekketriks, værmeldinger osv. For ikke å snakke om alle avstemninger og konkurranser på TV som foregår ved bruk av SMS .

LES OGSÅ: Kristin Lavransdatter - Kransen

På en annen side kan jo kostnadene føre til noe positivt for mange ungdommer og barn. De kan lære å ta eget ansvar for egen økonomi ved bruk av kontantkort. De får et mer virkelig og nært bilde av at ingenting er gratis her i verden.


Det er ikke bare tjenestene som koster ved bruk av mobil. Alt det ekstra tilbehøret som er å få kjøpt er ikke alltid like billig. For noen kan deksler og blinkende antenner være vel så viktig som en bra mobil. For utseende på mobilen kan på noen steder spille en ganske stor rolle for hva andre mennesker sier og mener om deg.

Mobilens utseende kan nemlig brukes som mobbing, og om du i tillegg skulle være en av de få som ikke har en mobiltelefon i det hele tatt, kan du bli mobbet for dette også. Har du ikke mobiltelefon kan du fort bli, bevisst eller ubevisst, sosialt utestengt. Du blir ikke like lett en naturlig del av den sosiale omgangen og kan ha vanskeligere for å holde kontakten gående med andre, utenfor skolen for eksempel.

LES OGSÅ: Slagord på russekortet

Mobbing i forbindelse med mobiltelefonen er helt klart et problem i dag på andre måter også. Uhyggelige oppringninger og tekstmeldinger har lenge vært en måte å mobbe på. Det nyeste problemet innenfor mobbing via mobiltelefon er kamera og MMS, som gir deg mulighet til å kunne sende bilde- og lydmeldinger. De som har telefoner utstyrt med kamera kan ta et bilde av deg uten at du merker det, og på et lite blunk kan det være sendt til flere titalls mobiltelefoner. Det finnes til og med tilfeller der noen har blitt tatt bilde av i dusjen og garderoben på skolen. Et annet problem innenfor mobbing er at folk kan bli utestengt ved at de aldri får meldinger i det hele tatt.


For øvrig har mobiltelefonen gjort noe med oss og vår måte å kommunisere med andre mennesker på. For det første har vi blitt mindre sosiale, i den forstand at vi kommuniserer mer og mer via mobilen, gjerne per SMS. Det er jo mye lettere å sende en melding enn å ringe til eller oppsøke en person. Dessuten kan man si ting man ikke hadde turt å si til en person ansikt til ansikt, både på godt og vondt. Noen mobilbrukere sitter til og med i samme rom og skriver meldinger til hverandre i stedet for å prate. Etter hvert kan det hende vi glemmer helt hvordan man kommuniserer på den "gammeldagse" måten.

For det andre har den fått oss til å skape et helt nytt skriftspråk. Siden det bare er plass til 160 tegn i en melding, må vi bruke mange forkortelser for å få plass til mest mulig. "For ut1 forkrtlcr blir d så dyrt", som det heter på mobilspråket. Dessuten skriver vi på dialekt, noe mange har vanskelig for å kvitte seg med når de skriver formelt. Dette synes de fleste er ille, men andre synes derimot at det er bra at spesielt ungdommen får utfolde seg med bokstaver og ord så lenge de klarer å skille dette språket fra det formelle.


Mobilspråket er i og for seg enkelt og greit, men av og til kan det føre til misforståelser. Når ord blir kortet ned til bare noen få konsonanter, kan de opprinnelige ordene oppfattes annerledes i mottakerens øyne, og da er det ikke like enkelt og greit lenger. Måten noe blir sagt på kommer heller ikke like tydelig fram i meldinger, selv om mobilspråket inneholder diverse smilefjes som kan uttrykke dette. Ting som blir skrevet på tull, kan plutselig oppfattes som ren alvor. Dette kan gå ut over både sender og mottakeren.

Uansett hvor mange ulemper mobiltelefonen enn har, er den garantert kommet for å bli. Og selv om negative sidene ved den kan gjøre mye skade, veier de viktige positive sidene opp.

Jeg syns at mobiltelefonen er en flott oppfinnelse, dersom den brukes på den rette måten. Samfunnet må passe på så mobiltelefonen ikke tar over for andre, mer personlige kommunikasjonsmetoder. Alt med måte!