Studiegjeld, deltidsjobb og x antall kaffekopper i kantina mellom forelesningene. Du vippser en kompis for ølen ute på byen, og melder deg inn i et treningssenter med vennegjengen. Samtidig som du gjerne skulle satt av 500 kr til drømmeferien. Høres kanskje kjent ut?

Det er mange ting man må holde styr på som student, men økonomi er kanskje den tingen som raskt havner i glemmeboka.

I en hektisk hverdag er det få som tar seg tid til å planlegge budsjett og skrive regnskap, men heldigvis er ikke hjelpen langt unna. Faktisk finner du den rett foran nesen din. På telefonen som du gjerne bruker flere ganger daglig.

 

Spare – DNB

Med DNB sin app, Spare, kan du få full oversikt over fond, aksjer, pensjon og ulike kontoer. Altså er den gull verdt hvis du trenger en overordnet oversikt over privatøkonomien din.

Som student kan det dessuten være vanskelig å sette av store beløp hver måned. Men du kan enkelt opprette sparemål som for eksempel «bil», «ferietur» eller «ny telefon». Der kan du sette av små, faste månedlige beløp.


 

Spiff

BN Bank sin Spiff-app lar deg gjøre litt mer enn å ha en vanlig sparekonto. Du kan opprette mål, lage spareplaner og følge framdriften din slik at du holder rett kurs. I tillegg til dette, har du også muligheten til å invitere med deg andre.

Si for eksempel at du og vennegjengen har et mål om å dra på hyttetur til vinteren. Da kan dere sette opp et felles mål, hvor hver person sparer opp til et bestemt beløp. Noe som også kan være effektivt for fellesartiklene eller ny sofa til kollektivet.

For å logge inn, trenger du kun Bank-ID og en firesifret kode.

LES OGSÅ: Redusert stipend fra Lånekassen: Dette bør du passe på

 

Dreams  

Er du en av de som sløser bort pengene dine, samtidig som lønnsslippen havner i fanget ditt? Storebrand sin Dreams-app setter automatisk et beløp til side, før du rekker å fylle handlekurven med unødvendige ting. Du kan også bruke den til å nedbetale gjeld raskere.

Sett opp en sparedrøm, legg inn et regelmessig fast trekk, og vent på at drømmen skal realiseres. Dette kan du gjøre både alene og med venner.

Tjenesten har også en funksjon kalt «tyven», som stjeler tilfeldige småbeløp her og der.


 

Lunar

Lunar er en digital bank-app, som gir deg oversikt over budsjett, forbruk og kommende utgifter. Du kan bruke den ved siden av banken du allerede har. Bare sett opp en bruks- eller sparekonto, og overfør penger fra for eksempel DNB, Nordea eller Storebrand. Du kan også få tilsendt et gratis kort som tilhører kontoen.

I tillegg til å få oversikt, kan du sette opp sparemål der du velger ulike regler. Det kan for eksempel være å runde opp til nærmeste tier hver gang du drar kortet, eller sette av faste trekk.

Velger du et premium eller pro medlemskap, kan du også få oversikt over alle abonnementene dine. Som for eksempel Netflix, Sats og Spotify.

Bor du med samboer eller har et felles mål med venner, kan dere dessuten opprette en felles konto. Slik at dere fordeler utgifter og sparer sammen.

LES OGSÅ: En uke på studentbudsjett: Hvordan det gikk

 

Stackby.me

Stack er ikke en app som hjelper deg med å nå sparedrømmen, eller som lager budsjetter og oversikter over økonomien din. I stedet er det en app som hjelper deg med å forstå hvordan du kan investere i fond og aksjer.

Med investeringskurs, opplæringsvideoer og quiz, kan du få en grunnleggende forståelse av finansverdenen. Samtidig som du blir en del av et større investeringsnettverk, hvor du kan lære av andre og se hva de investerer i.

Hvis det er noen ord eller uttrykk du lurer på, kan du dessuten søke de opp og få en forklaring i «Stackopedia».


 

Vipps

Mange forbinder Vipps med rask overføring av penger til venner, men de har også en oppgjør-funksjon.

Si for eksempel at du skal på hyttetur med vennegjengen. Lag et oppgjør, og gi det navnet «Hyttetur». Legg så til vennene dine. Hver gang én av dere legger ut for resten, så fører personen dette inn i appen.

Til slutt, når turen er over, sørger alle for at beløpene sine er lagt inn. Deretter regner appen ut hvor mye dere skylder hverandre, og dere slipper å bruke bilturen hjem på å samle kvitteringer og diskutere hvem som skylder hva.