(StudentTorget.no):

Nå som skolestart er rett rundt hjørnet, kommer mange studenter til å få studielånet sitt inn på kontoen. Det er derfor viktig å sette opp en plan som gir deg kontroll over økonomien din gjennom hele semesteret.

Monica Belinchon, banksjef for SpareBank1 Østlandet, forteller om enkle grep som forbereder økonomien din. Her en hennes beste tips til hvordan du kan forbedre din økonomi som student.

 

Jobb ved siden av studiene

Banksjefen mener det kan være lurt for studenter å jobbe ved siden av studiene. Som student er tilkallingsstillingene det beste alternativet, slik at du får kombinert jobb og studier.

– De som søker hos oss nå, uavhengig om de har bachelor- eller masterutdanning, søker ofte på stillinger som tilkallingsvikarer, forteller hun.

– Selv om mange kan oppleve det som mer behagelig å få støtte fra Lånekassen, er det likevel lurt å ikke gå glipp av arbeidserfaring som kan hjelpe på lang sikt.

Dersom du jobber ved siden av studiene, er det viktig å passe på at du ikke tjener mer enn inntektsgrensen til Lånekassen som ligger på 182.575 kroner i 2019. Hvis du tjener mer enn dette, reduseres støtten etter hvor langt over grensen du er.


 

Bo billig og del utgiftene

Belinchon forteller at bolig er ofte den største utgiften hos mange studenter, derfor kan det være lurt å vurdere å leie sammen med andre for å spare penger. Et godt tips er å være på jakt etter bolig hele året.

– Det å bo i et kollektiv er lurt. Er man fler, så blir det billigere. Du må tenke på hva du skal leie, og på hva slags standard det skal være. Tenk enkelt, forteller hun.

LES OGSÅ: Middag som kan fryses

 

Sett opp et budsjett

Som student bør du sette opp et budsjett over viktige utgifter som bør prioriteres hver måned. Slik får du oversikt og kontroll over økonomien din. Du kan bruke SIFOs referansebudsjett som utgangspunkt til å sette opp ditt eget budsjett.

LES OGSÅ: Ikke betal unødvendige renter til Lånekassen

 

Benytt deg av studentrabatter

Belinchon anbefaler studenter å benytte seg av ulike studentrabatter. Du finner mange gode studentrabatter her.

LES OGSÅ: LO krever økt studiestøtte

 

Sett fokuset på gjenbruk

Istedenfor å kjøpe nytt, kan du heller kjøpe brukte klær, møbler og annet utstyr. På denne måten både sparer du penger, men du er samtidig med på noe som er bærekraftig for samfunnet og lokalmiljøet.

LES OGSÅ: 2 300 studenter tatt for juks med bostøtte

 

Bruk pengene fornuftig

I studietiden kan det være utfordrende å spare, men det er likevel mulig dersom du bruker pengene smart.

– Se hva du bruker pengene på. Kjøper du kaffe hver dag, så blir det mye penger i løpet av en uke eller måned. Du kan heller ta med kaffe hjemmefra, sier Belinchon.

– Kjøp billigere merker, lag middag for flere dager, ta med matpakke, sykle i stedet for å reise kollektivt, tren billig på Studentsamskipnadens treningssenter og så videre, legger hun til.


 

Spar penger

Et smart tips er å ikke bruke opp alle pengene, men heller legg noe til side hver måned. Sett inn noen tusenlapper på sparekonto, som kan redde deg ved en uventet utgift. Dersom du tjener så mye at du betaler skatt, kan det være smart med BSU-sparing i tillegg, fordi denne kan gi skattefradrag.

LES OGSÅ: Slik reduserer du strømutgiftene på hybelen

 

Unngå kredittkort

Belinchon forteller at SpareBank1 ikke anbefaler studenter å bruke kredittkort som en løsning.

– Vi anbefaler ikke kredittkort i voksenlivet heller. Den eneste fordelen som er fint med kredittkort, er når du skal reise eller handle på nett, sier hun.

– Studenter bør ikke bruke kreditt som de i utgangspunktet ikke har. Som student starter man som oftest med gjeld kun fra Lånekassen, og det å opparbeide enda mer gjeld hjelper ikke situasjonen.

 

Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: