Sportsutstyr til de ulike sesongene kan være dyrt, spesielt for studenter. Det hjelper heller ikke at prisene har steget den siste tiden.
Det er mange gode grunner til hvorfor det kan være smart å leie, låne eller kjøpe brukt fremfor å kjøpe nytt. Det er både miljøvennlig og billig - det vil si perfekt for studenter med dårlig råd!
I denne artikkelen, har vi samlet tips og alternativer til dyre kjøp over hele landet, i tillegg til de aktuelle leie- og utlånsstedene for studenter i Oslo, Trondheim og Bergen.
BUA
Et av de beste alternativene når det gjelder å spare penger på sportsutstyr i hele Norge, er BUA. Her kan du enkelt låne sports- og friluftsutstyr helt gratis.
BUA står for Barn-Unge-Aktivitet, og er en ideell organisasjon som jobber for å gjøre det lettere for unge å låne sports-, lek- og friluftsutstyr. Og ja, studenter er i målgruppen.
BUA er altså perfekt for studenter som ofte har dårlig råd eller viktigere prioriteringer enn å tømme lommeboka for å kjøpe sportsutstyr som man bruker en sjelden gang. Alle som bor i Norge og har norsk mobilnummer kan låne utstyr.
BUA fungerer i praksis på samme måte som et bibliotek.
Du finner din lokale BUA på deres hjemmeside (bua.no) og her kan du vanligvis låne utstyr for én uke av gangen.
Deretter oppretter du en låneprofil på nett og henter deretter utstyret du trenger i din lokale butikk.

Markedsplasser
Finn er en klassiker de fleste kjenner til. Her finner du både sportsutstyr til salgs for en lav prisog ikke en god del som gis bort.
Et tips er å legge inn og lagre relevante søk slik at du blir varslet hvis noe skulle dukke opp. For de beste kjøpene forsvinner fort.
På Facebook finnes det også en markedsplass som inneholder mye billig stæsj som fungerer på samme måte som Finn.
Hygglo
Hygglo er en populær app som ligner på Finn, bare at du leier utstyret istedenfor å kjøpe.
Her kan du finne alt av utstyr og ting generelt og leie dette til en billig penge. Sport og friluftsliv er en egen kategori med riktig utvalg.
LES OGSÅ: Bygg en nettside på studentbudsjett
Goodify
Appen Goodify er en non-profit-organisasjon, som kobler sammen mennesker som trenger hjelp i hverdagen med mennesker som vil hjelpe.
Du laster ned appen, og ser hvem som tilbyr hjelp i nærheten. Så legger du ut dine egne oppdrag der du ber om hjelpen du trenger, og venter på at noen tar kontakt. Eller så kan du sjekke hva andre hjelpere tilbyr.
Når du finner en god gjerning du ønsker å takke ja til, tar du simpelthen kontakt med personen.
LES OGSÅ: Fattig student? Kjøp færre ting og bli mer miljøvennlig
Studenter i Oslo
Som Norges største by har Oslo generelt mange gode lokale alternativer når det gjelder billig og miljøvennlig sportsutstyr.
I tillegg til hva som er nevnt nedenfor arrangeres det noen ganger også bytte- eller gi bort-markeder i byen. Dette kan det være lurt å følge med på!

SiO – Kringsjå Athletica
På Kringsjå Athletica kan studenter leie friluftsutstyr. Dette er et tilbud rettet mot byens studenter slik at flere har mulighet til å delta i friluftsaktiviteter uten å måtte investere i dyrt utstyr.
Tilbudet gjelder for medlemmer av SiO Athletica og også for studenter som ikke er medlemmer.
Du kan leie utstyr for et døgn, en helg eller en uke, og betaler en liten sum i leie. Eksempler er kano inkludert tralle som koster 100 kroner per døgn, 200 kroner per helg og 300 kroner per uke.
Akebrett (4 stykk) koster 20 kroner per døgn, 50 kroner for en helg og 100 kroner for en uke.
Du booker utstyr online og betaler når du henter utstyret på Athletica Kringsjå.
Skattkammeret på St. Hanshaugen, Frogner eller Stovner
Skattkammeret er drevet av Kirkens bymisjon, og ønsker å skape arenaer som er åpne og inkluderende for alle.
Her kan barn og unge opp til 18 år låne sports- og fritidsutstyr gratis, og folk over 18 år kan leie til en rimelig penge. Skattkammeret arrangerer også kostnadsfrie aktiviteter flere steder.
Sjekk ut ditt lokale Skattkammer for mer informasjon. Skattkammeret tilbyr utstyr for alle sesonger; fra alpint og snowboard, til klatring og sjøliv.
Møt opp i åpningstiden, så hjelper medarbeidere deg med å finne riktig utstyr. Husk legitimasjon!

Frigo: Friluftssenteret i Gamle Oslo
Frigo er kommunaldrevet og har et stort utstyrslager som alle skoler i Oslo kan benytte seg av.
Utstyrslån for skolene er gratis, men Frigo leier også ut rimelig til privatpersoner.
Utlånssentralen på Holmlia og Romsås
Denne fungerer på samme måte som BUA. Utlånssentralen på Holmlia drives av Holmlia Sportsklubb og Romsås frivillighetssentral.
Her har de gratis utlån av vintersportsutstyr. Tilbudet er i hovedsak myntet på personer som bor på Holmlia og Romsås.
Skøyter på Frogner Stadion
På Frogner Stadion kan du leie skøyter for dagen via Skattekammeret Frogner, hvor studenter får avslag på prisen.
Studenter under 25 år låner gratis. Her koster det 85 kroner for voksne og 65 kroner for studenter over 25 år. Et rimelig alternativ for en morsom dag på isen!

Jerikobakken
Jerikobakken er en alpinbakke drevet av Lindeberg Sportsklubb som tilbyr utlån av ski og snowboard i helgene.
Studenter i Trondheim
Trondheim har en rekke lokale tilbud for studenter og for byens innbyggere generelt. I tillegg til BUA som nevnt tidligere finnes det tilbud som:
Utlånssentralen på Strinda
Du får gratis utlån hos Utlånssentralen på Strinda. Her kan dufinne både langrennsski, sko, støvler og skøyter og annet friluftsutstyr.
Utstyr lånes ut for en uke om gangen hvor den som låner utstyr fyller ut et utlånsskjema.
SjetneBoden
I SjetneBODEN kan du også låne sports- og fritidsutstyr gratis. Du kan hente utstyr på mandager mellom klokken 15:00 - 18:00 og utstyr kan lånes i en uke.
På grunn av stor pågang kan det være lurt å sende e-post til post@sjetne.frivilligsentral.no for å reservere maks to uker frem i tid.
NTNUI – Bumerang
NTNUI – Bumerang er hovedsakelig for studenter og har gratis utleie av det meste innen idrettsutstyr.
Alle reservasjoner gjøres gjennom nettsiden (intnui.no/bumerang). Du får time til å møte opp og hente, samt en tid å levere tilbake.
Skiklubben Skiutleie
Trondheims Skiklubb har skiutleie av smørefrie klassiske ski på Skistua. Her kan du leie alt skiutstyr til en rimelig pris.
Du kan leie ski, sko og staver fra 150 kroner for en dag, 270 kroner for to, 410 kroner for fire og 620 kroner for en uke.

Kolstad fotball utlånssentral
Kolstad fotball driver en utlånssentral med friluftsutstyr i samarbeid med kommunen. De ønsker å tilrettelegge for at flere kan benytte seg av naturen gjennom tilgang til frilufts- og sportsutstyr.
Utlån skjer i klubbhuset og de tilbyr blant annet kajakker med utstyr og fjelltelt.
Blyberget Frileik
Blyberget Frileik er en frivillig organisasjon. Her tilbys alle typer skøytelån og skøyteaktivitet på Theisendammen, i tillegg til skileik, twintip og freestyle i nærområdet.
Send melding på Facebook eller mail noen dager før du ønsker å låne.
LES OGSÅ: Skattemelding, Ungøkonomi og bedre studentøkonomi Studentopplysningen #32
Studenter i Bergen
I Bergen er også BUA et populært valg i tillegg til de andre tilbudene under.
Skattkammeret i Bergen
Skattkammeret i Bergen har et mål om at alle barn og unge skal ha mulighet til å delta i en aktiv hverdag. De ønsker å skape arenaer som er inkluderende for alle.
Her kan du låne sportsutstyr til sommer og vinter; alt fra langrenn og snowboard, til skateboard, surfebrett og sparkesykler.
Tilbudet er gratis for alle barn og unge opp til 20 år. Voksne over 20 år kan leie utstyr til en billig penge. Du finner dem like ved Media City.

BSI Friluft
BSI Friluft er en studentorganisasjon for studenter i Bergen som ønsker å tilbringe mer tid utendørs sammen med likesinnede. De har et godt utstyrslager tilgjengelig for medlemmer, som kan være både studenter og andre.
Her kan du låne alt av utstyr til sommer- og vintersesongen til en rimelig penge. Et eksempel er mellom 50 – 200 kroner for en skipakke.
I tillegg arrangerer BSI friluft en rekke turaktiviteter, fra mandagsjogging til helgeturer på fjellet.
Som medlem får du være med på arrangerte turer, samt at du får tilgang til utstyr og rabatterte priser hos Outdoor Bergen, Chillout Travel Centre og en rekke andre.
Oppsummering
Som du ser er det mange rimelige, miljøvennlige og smarte alternativer med tanke på sportsutstyr over hele landet.
Et annet tips for å spare penger kan være å undersøke når det avholdes loppemarkeder i din by.
Kanskje du kan arrangere en byttekveld med studiegjengen?
Det er mange ting du kan gjøre for å spare penger på sportsutstyr i de ulike sesongene. Lykke til med billig sportsglede, og kos deg med en morsom aktivitet med god samvittighet!