Er du student og ønsker å spise sunt, bærekraftig og billig? I denne episoden av Studentopplysningen deler kokebokforfatter og ernæringsekspert Marie Thrane sine beste tips for å få mest mulig ut av matbudsjettet som student.

Marie gir praktiske råd om hvordan du kan handle smart, unngå matsvinn og lage deilige måltider uten å tømme lommeboken. Lær hvordan du kan spise godt, ta vare på helsen og samtidig bidra til et mer bærekraftig kosthold – perfekt for studenter som ønsker å ta ansvar både for kroppen og planeten!

Under faktaboksen trekker vi ut noen av de mange gode rådene og mest inspirerende øyeblikkene fra samtalen. Men husk at du må se eller lytte til hele episoden for å få med deg alle de gode tipsene :) 

LES OGSÅ: SOS - Studenter i nød - Hvordan komme seg over kjærlighetssorg

SO #83: Billig, sunn og bærekraftig mat

Programleder: Madelén Skare Olsen

Gjest i studio: Marie Thrane, kokebokforfatter og ernæringsekspert

Har studert: Bachelor i Livsstilsendring og folkehelse ved Høgskolen i Kristiania og master i folkehelsevitenskap fra NMBU

Produsent: Kubrix

 

Fra student til kokebokforfatter

Marie deler sin reise fra student til en fremtredende stemme innen ernæring og bærekraft. Gjennom studietiden utviklet hun en dyp interesse for hvordan kosthold kan påvirke både helse og klima. Med erfaring fra forskningsprosjekter som tok for seg frukt- og grønt-ordninger i skolen, oppdaget hun hvordan kosthold og bærekraft henger sammen.

Underveis begynte Marie å dele sine matoppskrifter og tips på sosiale medier, noe som til slutt ledet til hennes første kokebok, "Middag for 25 kroner". Her fokuserer hun på smakfulle og rimelige retter som passer for studentbudsjettet.

Nylig fulgte hun opp med enda en kokebok, som utforsker bærekraftige matvalg i hverdagen, "Spis mer råvarer – enkle og rimelige middagsfavoritter".

Marie har også holdt en rekke foredrag der hun inspirerer til å tenke kritisk rundt egne matvaner. Hun trekker også frem viktigheten av å ta små, gjennomførbare steg, fremfor å strebe etter perfeksjon. Dette gjør både kostholdet og klimaavtrykket mer bærekraftig over tid.

LES OGSÅ: SOS - Studenter i nød - Selvtillit og kvartlivskrise

 

Mat som er snill mot lommeboka, helsen og kloden

Ifølge Marie handler et bærekraftig kosthold om å velge matvarer med lavere klimapåvirkning og mindre ressursbruk.

Dette betyr blant annet å spise mer grønnsaker, belgfrukter og fullkornsprodukter, samt redusere mengden rødt kjøtt og meieriprodukter. Hun understreker viktigheten av å finne en balanse som fungerer for hver enkelt.

– Du trenger ikke gi opp kjøtt helt, men tenk over hvor ofte du spiser det. Hun foreslår å bytte ut noe av kjøttet med alternativer som linser, kikerter og bønner, som er både rimelige og sunne.

Marie trekker også frem viktigheten av sesongbaserte valg. Å handle grønnsaker og frukt i sesong er ofte rimeligere, og det gir mat som er på sitt beste både i smak og kvalitet..

LES OGSÅ: Skattemelding, Ungøkonomi og bedre studentøkonomi Studentopplysningen #32

 

Marie sine beste matbudsjettips til studenter

1. Planlegg ukeshandlingen: Lag en enkel ukesmeny og skriv handleliste før du går i butikken. Dette hjelper deg å unngå impulskjøp og vil kunne redusere matsvinn.

2. Handle smart: Se etter tilbud og besøk lavpriskjeder som Kiwi, Rema 1000 og Coop Extra. Gå for kjedenes egne merkevarer, samt produkter i løsvekt som ofte er billigere enn ferdigpakkede alternativer.

3. Sjekk kiloprisen: Sjekk alltid kiloprisen for å finne de mest kostnadseffektive alternativene. Ikke bli lurt av stykkprisen.

4. Bruk nedprisede varer: Matvarer med kort holdbarhet er smart. Mange av disse kan fryses og brukes senere.

5. Kjøp basisvarer: Ha alltid rimelige basisvarer som linser, kikerter, hermetiske tomater, løk og gulrøtter hjemme. Disse kan brukes til mange forskjellige retter.

6. Unngå matsvinn: Planlegg hvordan du skal bruke opp all maten du kjøper, og frys ned rester for å sikre at ingenting går til spille.

7. Bli venn med fryseren: Frys ned alt fra middagsrester til modne bananer. Bananene kan brukes i smoothies eller baking.

8. Lag din egen mat: Mange ferdigprodukter kan enkelt lages hjemme, som brød, wraps og dressinger. Dette sparer penger og gir deg full kontroll over ingrediensene.

LES OGSÅ: Fra studier til første jobb med Elaine Bloom og Ståle Anderstuen | Studentopplysningen

 

Tips til rask, rimelig og bærekraftig matlaging

Marie deler også noen av sine favorittretter som er raske, rimelige og bærekraftige:

• Linsegryte: En varmende gryte med linser, hakkede tomater, løk og krydder. Perfekt som middag og enda bedre dagen etter.

• Fiskeburger: Lag din egen fiskeburger av frossen fisk. Ha urter og krydder i blandingen, og server med en enkel salat.

• Gulrotsuppe: Kok gulrøtter, løk og poteter, og mos med en stavmikser. Tilsett krydder og eventuelt en skvett kokosmelk. Enkelt og billig!

• Hjemmelaget pizza: Bruk rimelige ingredienser som hermetiske tomater, ost og det du har av grønnsaker. En favoritt for mange studenter!

Hun anbefaler også å lage større porsjoner av disse rettene og fryse ned i enkeltporsjoner. Dette sparer tid og sikrer at du alltid har noe sunt og rimelig tilgjengelig.

LES OGSÅ: Bokollektiv – hvordan bor man best med andre? Med samlivsterapeut Trine Huseby #51

 

Gå for sesong!

Rotgrønnsaker er i sesong på vinteren, og gulrøtter, kålrot og poteter er ofte blant de billigste alternativene i butikkene og kan brukes i alt fra supper til gryter.

Andre rimelige valg inkluderer kål, som kan brukes til å lage en smakfull kålsalat eller stuing.

Fryste grønnsaker og bær er også gode alternativer, spesielt når ferske varer er dyre.

De er ofte høstet på sitt mest næringsrike og kan brukes i alt fra smoothies til middagstilbehør. Norsk epler er i sesong om høsten.

LES OGSÅ: Truls Svendsen - studietid, karrierestart og veien til suksess | Studentopplysningen

 

Hva bør du gjøre?

Marie oppfordrer studenter til å bruke matlaging som en kreativ prosess, samtidig som man kan spare penger og redusere sitt klimaavtrykk.

– Det viktigste er å prøve seg frem og våge å eksperimentere med nye råvarer og retter.

Marie legger til at det handler om å bygge opp gode vaner over tid. Små endringer som å velge belgfrukter istedenfor kjøtt i en rett eller bruke rester til å lage nye måltider kan gi store resultater både økonomisk og for helsen.

Med Marie sine tips i bakhodet kan du som student nyte smakfulle, sunne og bærekraftige måltider – uten å bekymre deg for budsjettet.

Så hvorfor ikke ta utfordringen og se hvor langt du kan strekke matpengene dette året?

NB! Dette er kun et kort sammendrag av episoden. Sjekk ut hele episoden for massevis av gode tips fra Marie Thrane.

LES OGSÅ: Nanna Klingenberg - samliv, seksualitet og studentliv #057

 

Hør (eller se) hele episoden

Sjekk ut hele episoden av Studentopplysningen ved å gå inn på en av linkene nedenfor.

Flere spennende ekspertepisoder innenfor temaene rus, kjærlighet, psykisk helse, studieteknikk, karriere og studentliv for øvrig finner du her: StudentOpplysningen podkast

Studentopplysningen kan lyttes til på Youtube, Spotify og Apple Podcast.

 

Følg oss på TikTok og Instagram og sjekk ut kortklipp fra episodene, pluss masse annet spennende studentinnhold!