Gode tider i arbeidsmarkedet betyr gode tider også for  hodejegerne. I løpet av den seneste tiden har flere nye rekrutteringsselskaper spesialisert seg på student-rekruttering og lansert sine tjenester.

 

StudentTorget tok en prat med Tor Bollingmo i Brains.no og John Erik Hassel i Jobacademy.no.
 
1. Hva tilbyr dere studentene?
2. Hvordan jobber dere?
3. Hvem ser dere etter?
4. Hvordan er temperaturen i arbeidsmarkedet nå?
5. Hvilken kompetanse er den hotteste blant nytudannede i dag?
6. Har dere noen tips til de som er jobbsøkere for første gang? 
 
Tor Bollingmo i Brains.no:

 

1. Vi tilbyr gratis karriererådgivning, samtaler om karrriere og også selve studieforløpet, med ting som kan dukke opp under studiene. Dette kan vi gjøre grunnet mange års erfaring som rådgivere og veiledere ved NTNU i Trondheim.


2. Brains tar i mot oppdrag fra bedrifter, hvor vi holder øye med bestemte typer utdannning. Studenter som ønsker våre tjenster kan også styre kontaktforløpet selv. De kan gå inn på våre nettsider og bruke påmeldingsskjemaet som ligger der. Det hender også at vi finner studenten først og tar kontakt med vedkommende. Vi benytter ulike metoder for å finne studenter. Vi kan for eksempel plukke opp artikler om enkeltpersoner i studentmedia, der vi merker oss hvilke studenter som engasjerer seg.



3. Akkurat nå konsentrerer vi oss om et prosjekt på studenter innen IKT-fag. Siden vi er en relativt liten bedrift, ønsker vi å holde fokus på dette i tiden fremover, men vi dekker også andre fagområder. 

4. Media rapporterte i fjor sommer om gode tider på IKT-markedet, men da var søknadsfristene for høsten allerede gått ut. Nå begynner folk å bli observante på at IT-markedet har bedret seg dramatisk, og at det  er hett med stor etterspørsel etter frisk kompetanse. Jeg tipper at antall søkere til IKT-fagene blir bedre til våren. Likevel må studentene være forsiktige med å følge trender, men samtidig være bevisste på at visse typer kompetanse ser ut til å bli etterspurt i lang tid fremover.

LES OGSÅ: Studenter fra Noroff bak kulissen på Kon-Tiki

 

5. I IKT-bransjens tilfelle vil jeg nevne viktige basiskompetanser, som for eksempel programmering, javakompetanse, samt server- og nettverkskompetanse. Jeg mener også at det er viktig å ha et solid fagområde som reflekterer det man interesserer seg for. Dersom man for eksempel tar en mastergrad, er det fint å ha en sammenheng mellom mastergraden og det du vil gjøre i arbeidslivet. Mange bedrifter ser på dette som viktig.
 
6. Mitt hovedtips er å tenke på bedriftens målsetting, og ikke på dine egne karriereønsker. Som nyutdannet har man ofte lite erfaring, og må tilegne seg kunnskap om konkrete oppgaver og arbeidsplassens kultur. Vær ydmyk og samstem dine egne mål med bedriftens – da gjør du deg selv interessant for arbeidsgiveren.

LES OGSÅ: Unge ønsker flere tilbakemeldinger på jobb


 


John-Erik Hassel i Job Academy: 
 
1. Vi jobber med rekruttering og bemanning av høyskole- og universitetsstudenter. Vi ønsker å bidra til et større nettverk for studentene og gi dem relevant erfaring. Rett og slett gjøre veien til fast jobb raskere.

 

2. Vi finner jobber for studenter i næringslivet, og vi finner gode kandidater til næringslivet ved å ha kontakt med studentene. Vi ønsker å være broen mellom akademia og næringsliv.


3. Høyskole- og universitetsstudenter.


4. Det er gode tider, rett og slett. Vi har mange oppdrag.


5. For vår del er det studenter med IT-kompetanse som det spørres mest etter om dagen. Men vi mener fortsatt at næringslivet er litt for trege med å ansette nyutdannete, og her ønsker vi med vårt arbeid å snu den trenden.

LES OGSÅ: Slik finner du de gode gründer-idéene


6. Mitt tips er at man bør vite hva man vil. Det er også viktig å prate med mange mennesker, da mange jobber ofte kommer gjennom sosiale nettverk. Vær også åpen for jobber med muligheter på sikt. En kan ikke forvente å få toppjobben med en gang.