Arbeidsledigheten i Norge har skutt i været etter koronaviruset blusset opp i Norge.

I utgangen av mars var 301.000 personer registret som helt arbeidsledige, og over 412.000 var registrert som helt eller delvis arbeidsledige, viser informasjon fra NAV.

En av de viktigste oppgavene til regjeringen er å sikre arbeidsplasser og næringslivet for perioden etter denne krisen, men hvor lenge og hvor hardt vi påvirkes er per dags dato uvisst.

Permitterte anbefales å søke penger fra NAV, mens studentene har blitt utelatt fra denne ordningen.

 

Preget av usikkerhet

– Det antas at arbeidsmarkedet vil påvirkes kraftig av koronautbruddet fremover, og at deler av næringslivet trolig vil bruke tid på å skalere opp og rekruttere nye ansatte etter at tiltakene mot spredningen letter.

– Situasjonen vi står i nå er preget av enorm usikkerhet, både hos arbeidstakere og arbeidsgivere, forteller Barbro Mosseng fra Karrierehuset.

Økningen i arbeidsledighet er størst innen butikk- og salgsbransjen, men også kultur og arrangementsbransjen, frisører og treningssentre lider som følger av koronatiltakene. 

– Enkelte sektorer, bransjer og roller vil påvirkes positivt, mens andre bransjer vil få drastiske negative konsekvenser, forteller Mosseng.


 

Teknologi vil få en oppsving

Selskaper som drives over nettet, som ikke er avhenging av fysiske lokasjoner, yrker innen helsesektoren, teknologiselskaper og teknologitjenester, vil mest sannsynligvis merke et ytterligere oppsving fremover.

– Jobber innen teknologi er voksende i dagens og morgendagens arbeidsmarked, og tech-kompetanse vil være svært attraktivt på jobbmarkedet fremover.

Mosseng forteller at jobber innen programmering, arbeid med tekniske løsninger eller jobber knyttet til infrastruktur, vil det trolig bli flere av fremover. 

– Her skjer det veldig mye i dag og fremover. I tillegg vil kompetanse knyttet til IT-sikkerhet også være ettertraktet. Det kan være fornuftig å kombinere et fagfelt med mer teknologi.

– Teknologi er gjerne en betydelig del av stadig flere yrker fremover, fortsetter hun.

Andre yrker som vil påvirkes positivt fremover er de som jobber innenfor lager, logistikk og distribusjon.

Sjåfører, distributører, kundeservicemedarbeidere og dagligvarehandelen vil også merke en opptur.

LES OGSÅ: Slik burde bildet på CVen se ut

 

Råd for jobbsøkere og nyutdannede

Dagens næringsliv operer i et svært usikkert marked. Prosesser kan ta lengre tid, og mange prosesser kan ha stoppet helt opp midlertidig.

– Vær tålmodig, og forbered deg på at du kan få mange avslag før du blir innkalt til intervju og eventuelt lander drømmejobben.

– Blir du innkalt til intervju, er det mange arbeidsgivere som gjennomfører intervjuet via video, forteller Mosseng.


Barbro Mosseng anbefaler alle som søker jobb å fortsette og gjøre det de kan med søknader og oppdateringer, slik at arbeidsgiver ser deg.

– Den jobben du gjør allerede nå i forhold til å oppsøke nettverk, klargjøre LinkedIn-profil og jobbsøkerdokumenter, gjør at du står sterkere når markedet åpner igjen og tiltakene letter, forteller hun.


 

Vikariater, midlertidige ansettelser og engasjementer kan bli en løsning

Usikkerheten for arbeidsgivere og arbeidstakere har økt siden starten av krisen, og derfor kjenner mange at det er krevende å være jobbsøker og holde på med jobbsøkerprosessen i disse tider.

Et tips fra Karrierehuset er å søke hjelp fra profesjonelle, som karriererådgivere eller andre fagfolk.

De støtter deg gjennom prosessen, hjelper deg å holde motivasjonen oppe, i tillegg til å sørge for at du har den riktige og mest effektive tilnærmingen til jobbsøkerprosessen.

I disse tider kjenner mange på at evnen, viljen og ønsket om å lære nye ting og tilegne seg ny kunnskap er utfordrende, men dette er noe Mosseng anbefaler alle nyutdannede.

– Du må vise endringsvilje og evne overfor arbeidsgiver og potensielle arbeidsgivere. Det er nettopp evnen til å tilnærme seg ny kompetanse, kunnskap og teknologi som er en kritisk suksessfaktor om du skal lykkes i jobbmarkedet.

Barbro Mosseng tror vikariater, midlertidige ansettelser og engasjementer blir en løsning som vil bli mer tatt i bruk for virksomheter som trenger nye medarbeidere.

– Dette er trolig ikke tiden for å være kravstor som jobbsøker, og et vikariat eller en midlertidig ansettelse kan være en god vei inn på arbeidsmarkedet.

– Dessuten vil dette gi verdifull erfaring, og ikke minst referanser når du skal søke deg videre til faste stillinger, forteller Mosseng.

Mosseng anbefaler å tenke bredt når du søker, og ikke forvent at du vil lande drømmejobben med det samme.

Søk også gjerne på jobber hvor du kanskje ikke tikker av på alle ønsker og krav til jobben.

– Tenk på at det viktigste er å få seg en jobb etter utdannelsen, og at de fleste jobber vil kunne gi deg verdifull kompetanse, erfaring, og ikke minst nettverk som vil være avgjørende for å lykkes videre i karrieren, forsetter hun.


 

Kontakt nettverket ditt

Det er viktig å tenke at alt innenfor arbeidsmarkedet ikke har stoppet opp. Det er fortsatt bedrifter som ansetter og som har behov for ny kompetanse.

– Se etter bedrifter som er i den posisjonen at de bringer verdi i den situasjonen vi er i akkurat nå, og har tjenester eller produkter som er etterspurt nå og fremover, sier Mosseng.

– Kontakt nettverket ditt, og bruk dette strategisk. Tenk over hvem i nettverket ditt som kan hjelpe deg inn i en bransje eller en bedrift som kan være aktuell for deg, fortsetter hun.

LES OGSÅ: Karrrieredag HiOA

 

Dette burde du gjøre

Barbro Mosseng fra Karrierehuset deler de beste tipsene til hvordan unge arbeidssøkere kan øke sjansene på jobbmarkedet.

 

Reflekter

Reflekter over din profesjonelle merkevare og kompetanse, og hvordan du skal presentere denne når du oppnår kontakt med potensielle arbeidsgivere.

Bruk tiden til å tenke på hva du er god på, og hva du ønsker å jobbe med nå og fremover. Hvilke oppgaver er meningsfulle for deg?

 

LinkedIn

Beskriv og markedsfør din profesjonelle merkevare på LinkedIn. Fortell om dine resultater, din kompetanse og hva du brenner for.

LinkedIn kan dessuten være en god kilde til å finne jobber som kanskje ikke utlyses i de tradisjonelle kanalene. Husk at LinkedIn fungerer som en søkemotor.

Bruk relevante søkeord i profilen din, slik at du blir funnet av de menneskene som kan hjelpe deg videre i karrieren.


 

Registrer CV

Registrer CVen din hos rekrutteringsbyråer allerede før du er ferdig utdannet.

 

Gjør research

Gjør research! Finn ut hvilke selskaper som rekrutterer mennesker med din kompetanse.

Bruk LinkedIn til å finne kontakter i disse selskapene/bransjene, og hør om du kan få en kort samtale med noen av dine «varme» kontakter.

Hensikten er å lære mer om bransjen, eventuelt selskapet, og se om det er noen som kan hjelpe deg inn.

 

Skill deg ut

Vurder om tiden er inne for å fylle på med ny kompetanse for å skille deg ut fra andre søkere.

Kan du for eksempel ta et nettkurs på et område som kan komplimentere utdannelsen og erfaringen din?

Kan du for eksempel finne en måte å heve IT-kompetansen din på som vil være nyttig for ditt felt nå og fremover?

 

Sett deg klare mål

Sett deg klare mål på hvor mange søknader du skal sende eller hvor mange kontakter du skal oppnå hver dag, eller hver uke.

Skreddersy CVen og søknaden til hver enkelt stilling du søker på.

Masseproduserte jobbsøkerdokumenter har mindre effekt enn om du adresserer utlysningen, og treffer på potensiell arbeidstakers behov til kompetanse.