StudentTorget.no har snakket med to tidligere utenlandsstudenter, og rådgiver i ANSA, Andreas Gjone, om hvordan du kan gjøre hjemkomsten lettest mulig. ANSAs jobb er langt i fra over når studiene er over, og de er med på å legge forholdene best mulig til rette for at du skal finne deg en relevant jobb.
Får gode jobber etter hvert
- Ifølge en undersøkelse gjort av NIFU Step så bruker utenlandsstudenter litt lengre tid på å finne seg jobber, men når de først finner en jobb så er det ofte med et internasjonalt tilnærming og med bedre lønn, forteller Gjone.
Hele rapporten er tilgjengelig her
For det er ikke alltid det er like enkelt å forutse hvordan arbeidsmarkedet kommer til å være når man har fullført utdanningen sin, men uansett hva som skjer så finnes det flere i samme situasjon. Derfor kan det være en fordel å se hvilke av ANSAs egne tilbud man kan benytte seg av. Vi har pratet med to ferdigutdannede studenter om deres opplevelser etter hjemkomsten.
Har fremdeles ikke fått jobb
- Jeg var ung og ganske naiv, så kanskje jeg ventet at så fort man hadde en bachelorgrad så har man jobb, og manglet kanskje fokus på hva som skulle skje etter endt utdannelse.
Hans Petter Hårsvær (26) fra Trondheim tok hele sin journalistikkgrad i Melbourne, en grad han fullførte i slutten av 2007. Han har fortsatt ikke funnet seg en relevant jobb etter han vendte hjem til Norge. Han innser at det er mye man bør ta hensyn til i forberedelser og under studiene som man kanskje ikke blir gjort klar over på forhånd, ikke minst i forbindelse med potensielle arbeidsgivere.
- Inntrykket mitt er at hvis man ikke har gått på en skole de har kontakter ved, eller har skrevet frilans for dem, så er det uinteressant.
Han har sendt inn søknader på utallige jobber, og de fleste virker uinteresserte fra begynnelsen av.
- De eneste tilbakemeldingene jeg har fått er stort sett en ”takk for søknaden din.”
LES OGSÅ: 5 tips som kan gjøre karrierevalget lettere
Større sjanser i Norge
- Det er Norge som er sneversynte og som tenker at norskutdannede studenter er de beste, mener Sara T.(29), og legger til at Norge har kanskje lite kjennskap til utenlandsstudier, noe som kan føre til at norskutdannede blir prioritert først.
Sara tok hele sin psykologigrad ved Universitetet i København, og er en av de som har funnet seg relevant jobb etter retur til Norge. Også hun mener mye av svaret ligger i forberedelsene.
- Jeg tror det som er viktigst er at man gjør seg kjent med studiene og hvilke muligheter man har når man er ferdig, og gjør dette før man søker, sier Sara, og legger til viktigheten av å opprette kontakt med relevante arbeidsgivere og miljø også under utdanningen.
LES OGSÅ: Alumni – Hva vil det si å være en alumner?
Hva hvis du ikke får napp?
Det er liten tvil om at grundige forberedelser er viktig for å gjøre returen til Norge lettest mulig, men det betyr på ingen måte at man er sikret en relevant jobb når man først er tilbake. At man holder seg orientert når det gjelder markedet man sikter seg inn på er også essensielt, og det er på ingen måte for sent når man har kommet tilbake om det skulle komme til det punktet.
For å gjøre overgangen enklere så arrangeres det arbeidslivsdager på forskjellige steder i løpet av året, og følgende foregår i regi av ANSA:
- Næringslivssymposium i Oslo for alle utenlandsstudenter
- Norsk-Fransk forum i Toulouse
- Næringslivssymposium i London
- Romjulstreff i Stavanger (samarbeid med Stavanger-regionen næringsutvikling)
I tillegg så kan man registrere seg gratis i ANSA Alumni, et nettverk som har vokst til å ha nesten 2,000 medlemmer.
- En viktig del av ANSAs arbeid dreier seg om å skape møteplasser mellom utenlandsstudenter og norske og internasjonale arbeidsgivere, uthever Gjone. I tillegg videreformidler vi relevante stillingsutlysninger til medlemmene våre på oppdrag fra arbeidsgivere, legger han til.
ANSA Alumni tilbyr også blant annet et verdifullt nettverk, jobbsøkerkurs, samt faglige og sosiale arrangementer. Det er med andre ord ingen vits i å slå fra seg planer om utenlandsstudier på grunn av bekymringer for arbeidssituasjonen i etterkant.
LES OGSÅ: Karrieretips fra Dex Carrington i ''Dexpedition''
Andre gode råd:
- Ta kontakt med steder som tilbyr lignende utdanning i Norge og forhør deg om ditt studiested / grad.
- Ta kontakt med potensielle arbeidsgivere og finn ut hvordan de ser på graden du har tenkt å gå løs
på / holder på med.
- Snakk med andre som har tatt samme utdannelse på samme sted og få verdifulle tips fra noen som har vært i samme situasjon.
- Finn ut hvilke arbeidslivsdager som passer best for deg å delta på, og bruk det tilbudet de har å by på.