Studenterhytta i Trondheim har for mange vært en viktig del av studietilværelsen. Den går nå en usikker fremtid i møte når hyttas vertskap de siste 20 åra går av med pensjon.

 Fakta om Studenthytte


• En studenthytte er en koie eller en hytte som ofte er plassert i landlige omgivelser eller i skog og mark.

• Hyttene kan for eksempel brukes til eksamenslesing, gruppeareid, studietur, skitur, vennetur, fest eller bare til avkobling fra den ellers så hektiske studiehverdagen.

• Hytten administreres oftest av studentorganisasjoner, og studenter som med god dugnadsånd driver hytten. I tillegg til noen faste ansatte.

• Lignende hytter som Studenterhytten i Trondheim finnes i Oslo, Bergen, Harstad, Bodø, Norefjell og mange andre steder i landet. Sjekk med ditt studiested!

– Per Kokk vil selvfølgelig bli savnet av oss på hytta, har har gjort en fantastisk innsats de årene han har jobbet her, forteller hyttesjef Renathe Eline Jacobsen.

En kjent skikkelse for friluft- og festglade studenter i Trondheim, er kokken Per Krangnes eller Per Kokk som de kaller ham. Siden 1991 har han vært vertskap på Studenterhytta sammen med kona Eva-Gerd Krangnes. De har vært travelt opptatt med kokkelering, snømåking, vasking og andre administrative plikter.


Studenterhytta er blitt brukt som utgangspunkt for trening, ski og turer i bymarka helt siden den ble bygget i 1913. Den har fungert som et attraktivt tilbud til alle studenter i Trondheim.  Og det er spesielt kokken sitt vertskap som har vært innbydende for mange, når Kragnes og kona har disket opp med kveldsmat hver tirsdag og torsdag, i tillegg til pannekaker og ertesuppe på lørdag og en lekker 3-retters søndagsmiddag. - Men nå kan det altså snart være slutt.

– Det vil bli vanskelig å finne en ny hyttevert som kan overta Per Kokk sine gryter, og som har samme positive innstilling til oss studenter, insisterer Jacobsen fortvilt.

LES OGSÅ: Trøndelag teater - teater for alle

 

Ingen ordinær jobb

– Det har vært en fin jobb, men det er ikke akkurat noen åtte-til-fire jobb, du må være tilgjengelig hele døgnet, forteller Per Kokk mens han forbereder suppa som skal bli kveldsmat denne torsdagskvelden.


Ingen ordinær jobb: Per Kokk følger tilfreds med mens studentene forsyner seg av torsdagens måltid.

For det blir en del studenter. Hvert år har hytta omtrent firetusen overnattinger, og på tirsdags og torsdagskveldene kommer det i snitt seksti studenter for å spise kveldsmat.  Kokken selv vil gjerne gi jobben gode skussmål for sine eventuelle etterfølgere, men peker også på at den er til tider svært krevende.


– Jeg har ansvar for innkjøp, fakturering, administrasjon, vedlikehold og matlaging. Noen uker har jeg jobbet over åtti timer, mens andre har ligget under 30.

– Det har gått litt i rykk og napp kan du si, smiler kokken lurt.

LES OGSÅ: Singsaker studenterhjem

 

Slutten på en æra

Etter nitten år i studentenes tjeneste går det nå mot slutten på en æra. Kragnes,  tok i sin tid jobben mer eller mindre tilfeldig etter en kokkeutdanning på blant annet Høgskolen i Stavanger. Deretter reiste han verden rundt mens han jobbet som kokk på båt. Til sommeren skal Per Kokk og kona pensjonere seg, og flytter dermed til Hitra der de to har et småbruk.

– Jeg har mange gode minner fra hytta, og har trivdes godt i jobben, men nå er det slutt, forteller kokken.

Kragnes forteller at han kommer til å savne studentene, og at selv ikke den ukentlige fredagsfesten med inntil trehundre høylydte studenter er noe han ville ha vært foruten.

– En kan aldri bli for gammal til å ta seg en fest, jeg har jo vært ung selv jeg, humrer han, mens han henter ut varme baguetter fra ovnen.


 

Usikker fremtid

Hva som vil skje med hytta, er enda ikke bestemt, men hyttestyret jobber med å finne ulike alternative løsninger for videre drift.

– Foreløpig har vi sett på flere mulige driftsløsninger, der forslagene er alt fra å gjøre hytta om til ei vertskapløs partybu, til og ansette en pendlende kokk, informerer Jacobsen.

– Det er opp til generalforsamlinga i februar å bestemme noe endelig, men vi håper å få utvida tilbudet, slik at vi har to ansatte, som jobber henholdsvis i femti- og hundreprosentsstilling. Eventuelle stillinger vil bli utlyst i februar, og når vi ser hvem som søker får vi nok vite mer i forhold til hva som skjer videre, sier Jacobsen.

For hyttestyret vil gjerne at studentene i Trondheim skal fortsette å komme til Studenthytta, og gjerne for å ta seg en fest.

– Vi har fått en del forespørsler i forhold til å arrangere temafester, og det er selvsagt noe vi vil vurdere, smiler hyttesjefen.