(StudentTorget.no):

Har du ennå ikke skaffet deg sommerjobb? Fortvil ikke, det er fremdeles ikke for sent å tjene noen kroner i ferien.
 
Kamilla Kvamme er en av sommerjobbsøkerne som har slitt med å skaffe seg jobb. Etter å ha søkt på nærmere 30 jobber siden midten av april, fikk hun i forrige uke beskjed om at hun hadde fått seg sommerjobb.
– Jeg synes det var veldig vanskelig å få sommerjobb. Det var veldig få av de som jeg søkte hos, som gav meg noe som helst svar, sier hun.

Kvamme tror at en av grunnene til at hun ikke fikk napp umiddelbart etter at hun startet å lete etter sommerjobb, er at hun begynte å lete etter sommerjobber litt for sent. I tillegg valgte Kvamme å søke primært på jobber i butikk- og restaurantbransjen, og tenker at hun kunne vært mindre kresen i søken etter jobb.

– Jeg var innstilt på å jobbe en del i sommer. Jeg ønsket ikke å jobbe som ringevikar et sted og kanskje ha noen få dager i uka, og hele tiden avvente og være tilgjengelig hvis arbeidsgiver skulle ringe. Det ville vært slitsomt, sier hun.


Har du noen tips til de som sliter med å skaffe seg sommerjobb?

– Jeg gikk innom med søknad og CV, og dagen etter ringte de og kalte til intervju. To dager senere var jeg på intervju og fikk jobben på dagen. Det å møte opp personlig tror jeg kan være lurt. Det viktigste er uansett å ikke gi opp jobbsøkingen, - det kommer du ingen vei med.

LES OGSÅ: Kampen om de beste sommerjobbene starter nå

 

Over 2000 ledige sommerjobber

– Det finnes fremdeles muligheter for sommerjobb, sier kontorsjef Hildegunn Førsund i NAV.

Hun bekrefter dermed at det ikke er for sent å skaffe seg sommerjobb. Også seksjonssjef Stein Langeland i NAV er optimistisk på sommerjobbsøkernes vegne.

– Det er færre jobber enn på samme tid i fjor, men vi har et aktivt sommerjobbmarked i år også – selv om sommeren begynner å nærme seg, sier Langeland.

NAV-tall viser at det ved utgangen av mai var 2072 ledige sommerjobber, og at hele 1376 jobber ble lagt ut i løpet av samme måned. NAV rapporterer om flest ledige stillinger innen helse-, omsorgs- og reiselivsbransjen, men at også de som ønsker å jobbe i butikk har muligheter til å finne noe.


I tillegg finnes det sannsynligvis mange sommerjobber som ikke er registrert hos NAV, men som du må finne fram til selv. Det tror også Langeland.

– Mange jobber blir heller ikke lyst ut, men går via bekjentskaper. Mitt råd er å bruke nettverket sitt aktivt i jakten på sommerjobb. Dette kan jo være inngangen til å få seg fast stilling senere, understreker Langeland på NAV sine hjemmesider.

LES OGSÅ: Sommerjobb - Tord og Tobias fikk drømmesommerjobben

 

- Ikke vær kresen

Hos bemanningsbyråene finnes det også mange ledige sommerjobber, skal vi tro informasjonssjef Anne-Stine Talseth
i Adecco. Det sprer seg jevnt over de fleste sektorer, som kontor, restaurant, hotell, lager og lignende, med størst behov i helsesektoren. Talseth mener at interessen for sommerjobb er stor.

– Da vi la ut sommerjobber til DnB NOR fikk vi mer enn 1400 søkere til 200 sommerjobber på et par dager. Generelt kan man nok si at vi innen de fleste sektorer opplever stor interesse for sommerjobbene våre. Vi merker at de siste årene har søkerne kommet tidligere på banen og blitt svært profesjonelle i sommerjobbjakten, sier hun.


Talseth sier at Adecco vil ha formidlet tusenvis av sommeroppdrag før sommeren er over, men at det blir færre jobber å velge mellom jo lengre utover sommeren man kommer. Hun mener at sjansen for å få jobb er størst dersom man ikke er kresen i prosessen, men poengterer at det er viktig å passe på at det formelle ved sommerjobben foregår på riktig vis.

– Når det gjelder arbeidsoppgaver og arbeidsgiver burde man nok være ganske fleksibel sånn helt på tampen. Men andre ting, som å sørge for ordnede lønnsforhold og skriftlig arbeidsavtale, skal man ikke gå på kompromiss med selv om man er sent ute. Så vær kresen på de rent formelle tingene ved sommerjobben din, råder hun.

LES OGSÅ: Årets beste sommerjobb

 

Tenk kreativt

Rådgiver og karriereveileder Julie Sikin Bhanji Jynge ved Karrieresenteret på Høgskolen i Oslo registrerer at det fremdeles er ledige sommervikariater utlyst. Hun anbefaler jobbsøkere å sjekke aktuelle nettsteder, bruke nettverkene sine, eller ta direkte kontakt med arbeidsgivere man tror kan ha bruk for ens innsats.

– Husk at arbeidsgivere oftere bruker uformelle rekrutteringskanaler når de skal ansette noen i kortere vikariater. Ta aktivt kontakt med arbeidsgivere du kan tenke deg å jobbe for. Bruk telefon eller ta bena fatt. E-post gir ofte liten respons, sier hun.


Jynge mener at man ikke må vær redd for å fortelle alle man kjenner at man er på jakt etter sommerjobb, i tillegg til å bruke sosiale medier som Facebook eller LinkedIn. Og er det for sent å få sommerjobben du ønsker deg, sjekk heller mulighetene for å få deltidsjobb. Jynge sier også at det kan være en idé å tenke utenfor boksen.

– Tenk kreativt. Kanskje har du spesielle talenter som du kan lage din egen sommerjobb av, eller kanskje finnes sommerjobben du ønsker deg et annet sted i landet eller i verden?

 

 Sent ute? Her er tipsene:

Informasjonssjef i Adecco, Anne-Stine Talseths råd:

✔ Bruk nettverket ditt. Kanskje legg en notis på Facebook eller Twitterkontoen din der du spør om noen vet om sommerjobber?

✔ Lag en ordentlig CV som du har klar til potensielle arbeidsgivere.

✔ Vær realistisk. Starter du nå er du litt sent på banen. Det betyr ikke at det er umulig, men du bør være ekstra fleksibel i forhold til for eksempel arbeidsoppgaver.

✔ Ikke gi deg. Det er sommerjobber igjen der ute. Noen er litt sent på banen, andre opplever sykdom eller større pågang enn forventet.


✔ Bruk nettet. Sjekk forskjellige jobbsøkingsformidlere for nye sommerjobber i ditt nærmiljø.