Prosjektdesign er ikke en utdannelse man får, men en utdannelse man tar.

I Karlstadgata 11 i Oslo holder de til.

Jeg blir møtt i døren av Marianne, en av studentene som viser meg rundt i lokalet. Jeg blir overrasket over hvor intimt og hjemmekoselig det hele virker er. Dette ligner mer på et kreativt hjem enn en skole.

Da jeg blir med rektor Thomas Helgø inn på et av rommene i leiligheten, faller det meg naturlig å spørre: Hva er egentlig prosjektdesign?

- Ideen til skolen kom fra Lars Mortensen Lægreid, en dansk gründer som lot seg inspirere av Kaospilotene i Danmark. Nå har Prosjektdesign eksistert i seks år her i Oslo og vi tilbyr en ettårig praktisk lederutdannelse til rundt 30 studenter, sier rektoren. 

Thomas forteller videre at Prosjektdesign ikke bare handler om å levere et produkt, men å optimalisere prosessen underveis.

- På ett år vil studentene lære seg ledelse i forskjellige avstøpninger: alt fra prosjektledelse, prosessledelse, businessdesign til personlig ledelse. Det kan være å hjelpe kunder med å utvikle strategier, forbedre kommunikasjonen innad i en gruppe eller å forstå hvordan man går fra å ha en idè til å starte en bedrift på grunnlag av den ideen.


Hvem passer prosjektdesign for?

- Prosjektdesign passer for dem som har en virketrang; for dem som ikke er fornøyd med å sitte og se på: Dem som vil bidra med noe selv. Skolen passer for dem som har et kreativt anlagt, og som vil realisere sine ideer.

Men Prosjektdesign er ikke skolen for latsabber og unnasluntrere. Skolen fungerer mer som en arbeidsplass hvor studentene jobber fra 9-16 hver dag. Om det nærmer seg deadline for innlevering av prosjekter, hender det at studentene sitter oppe hele natten. 

- Det hjelper ikke å ligge latsiden og satse på at andre i teamet leverer for deg. Det kreves knallhard jobbing. Prosjektdesign er ikke en utdannelse man får, men en utdannelse man tar, legger rektoren til.

Verdifullt nettverk

Noe av det som gjør skolen unik, er at studentene får kontakt med ekte kunder fra dag èn. Studentene kan derfor fylle CV-en med jobbrelevant innhold som virker attraktivt for fremtidige arbeidsgivere.  

- Studentene blir satt sammen i  team og jobber med ulike prosjekter for reelle kunder. Noen kunder henter vi inn, andre må studentene finne selv. Vi har for eksempel et fast samarbeid med Røde Kors, mens andre kunder kommer inn med engangsoppdrag, forteller Thomas.


Alle i staben jobber ute med kunder og har et stort nettverk, noe rektoren mener gagner studentene.

- Den sterke koblingen mellom teori og praksis, og mellom kunder og studenter gjør at skolen er veldig realitetsorientert. Undervisningen vil rette seg mot hva som skjer ute i næringslivet og studentene vil hele tiden være oppdatert fordi staben selv er ute og jobber med kundene.

 

Lærer av egne feil

I et annet rom i samme etasje sitter studentene og jobber konsentrert med ulike prosjekter. De sitter i tverrfaglige team fra 3-7 personer, alle med ulik ballast og utdannelse.

Usjenert lurer jeg til meg noen av studentene for å prate litt om deres ambisjoner og inntrykk av Prosjektdesignskolen.

- Jeg kom hit og trodde jeg var mer en leder enn det jeg var. Jeg har vel egentlig funnet ut at jeg ikke vil bli leder, men at jeg trives bedre i et team. Fellesnevneren for dem som går her er vel at de fleste ønsker å være sin egen sjef og styre sin egen hverdag, sier Caroline Aurora Grevstad (28).

Caroline har allmennlærerutdannelse. Hun så på Prosjektdesign som en fin mulighet til å ta med seg det hun hadde til å starte noe nytt. Hun synes året på Prosjektdesign har vært spennende og utfordrende.


- Vi har hatt veldig mange spennende forelesere på besøk som kommer direkte fra bedrifter. Undervisningen har vært veldig nært knyttet opp mot næringslivet. Det har vært utfordrende å jobbe med ekte prosjekter, men samtidig vet kundene at vi er en skole og det gis rom for å feile og lære, sier Caroline.

 

Ut av komfortsonen

Det som skiller skolen fra universiteter er, ifølge Benjamin Graef (32), at man ikke har muligheten til å gjemme seg vekk.

- Man blir mer utsatt av å hele tiden måtte vise hvem man er. Alt blir mer personlig ved Prosjektdesign, og det er ikke mulig å gjemme seg bak en anonymitet. Det føles som man konstant står i søkelyset, men på en positiv måte, forteller Benjamin.

Benjamin sier at han til gjengjeld har lært mye om seg selv og andre.

- Året har vært helt fantastisk, men det har selvfølgelig vært noen nedturer innimellom. Vi har kjempet mye, noe som også bidrar til at vi har vokst personlig. Nå har jeg har fått bedre innsikt i meg selv og blitt mer bevisst på hvordan jeg virker på andre. Jeg har fått en visdom jeg ikke har blitt lært andre steder: mellommenneskelighet.


Sandra Fongen (21) kan si seg enig med Benjamin om at studiet har gitt henne utfordringer og personlig utvikling.

 - Jeg er ikke noe glad i å fremføre, men jeg har blitt tøffere og har fått økt selvtillit av å gå her. Noe av det jeg har lært her er å lage nye utfordringer for meg selv som jeg må løse. Jeg har hele tiden trådd ut av komfortsonen, og har utviklet meg enormt som menneske.

Sandra har studert interiørdesign og jobbet i skobutikk i flere år. Etter et år med intensivt arbeid på Prosjektdesign har hun riktignok fått helt andre ambisjoner. Sammen med Hanne Sveen (30), Taj Hultmark (28) og Carina Farnes (27) skal hun starte sitt eget konsulentfirma.

Jentene har vært i kontakt med flere kunder og er optimistiske til realiseringen av prosjektet. De vil ikke røpe for mye om prosjektet og sine fremtidsvisjoner, men da jeg spør dem hvilke inntrykk de sitter igjen med etter et år på Prosjektdesign, blir de derimot ustanselige. 
 
- Jeg har fått så utrolig mye igjen. Det har vært et intensivt år, og en helt annerledes studiehverdag enn jeg var vant med fra før. Her er det ”learning by doing”-metoden som gjelder; det vi har lært i teorien har vi fått bruke umiddelbart. Året på Prosjektdesign har åpnet opp for så mange nye muligheter jeg ikke tenkte på før, avslutter Hanne.


Jentene tripper litt og ser på klokken. Jeg tar hintet og takker for meg. Døren lukkes og jentene vender tilbake til sitt ambisiøse arbeid i det lille, skapende rommet på Grünerløkka.

LES OGSÅ: Studievalg.no besøker Bjørknes Høyskole

 

Dette kan du studere ved Prosjektdesign

» LES OM LEDERUTDANNINGEN HER

LES OGSÅ: Studievalg.no besøker Noroff Instituttet

 

Bilder fra Prosjektdesign