- Det å kunne kombinere en utdanning med studier både hjemme og i utlandet er helt unikt.

Det sier Keeley Johansson, administrativ leder ved Bjørknes Høyskole, og trekker blant annet frem deres samarbeid med Comensius University i Slovakia, som er et populært tilbud blant medisinstudentene.

- Studiet er lagt opp slik at man først tar 60 studiepoeng ved UiO, samtidig som Bjørknes Høyskole tilbyr kurs i slovensk, førstehjelp, og andre småfag. Etter førsteåret tilbringer studentene de resterende fem årene i Martin, Slovakia, opplyser Johansson, og legger til at Bjørknes Høyskole tilbyr et tilsvarende studium i Ungarn. 

Litt hjemme, mye borte

Bjørknes Høyskole ligger pent og strategisk plassert på Lovisenberg, rett ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt. Mens Studievalg.no er på besøk treffer vi tre studenter, Jan Martin Jensen (30), Deborah Teclemariom (20) og Andreas Johansen (23). De studerer henholdsvis kiropraktikk, fysioterapi og medisin, og skal alle studere i utlandet etter endt førsteår i Norge. 

- Jeg ville studere både hjemme og i utlandet, noe jeg fikk muligheten til gjennom Bjørknes, begynner Deborah, som snart reiser til Enschede i Nederland.


Hun får støtte fra de andre, som synes Bjørknes gjør en meget god jobb i forkant av utenlandsoppholdet. Spesielt Andreas, som skal studere i Martin, Slovakia, er imponert over opplegget.

- I klassen har vi fått en egen person fra det slovakiske universitetet som informerer oss mye. Lærerne våre reiser også flere ganger til Slovakia og deler erfaringer med oss når de kommer tilbake. I tillegg handler mye av undervisningen om kultur og språk, sier Andreas, som føler han er på riktig vei med språket.

- Slovakisk er et vanskelig språk å lære siden det inneholder kasus, men jeg føler allikevel jeg har et godt fundament før jeg reiser ned, opplyser Andreas, og forteller at han valgte Bjørknes Høyskole fordi offentlige utdanningsinstitusjoner har høye karaktersnitt som ikke alltid samsvarer med utbyttet.

LES OGSÅ: Studievalg.no besøker Prosjektdesign

Muligheter for alle

Administrativ leder, Keeley Johansson, er enig med Andreas.

- Jeg har inntrykk av at Bjørknes Høyskole er populær fordi vi tilbyr studier som ellers er vanskelig å komme inn på og som gjerne er litt utenom det vanlige.


Hun forteller at opptakskravene hos Bjørknes Høyskole ikke alltid baserer seg på karakterer, men at hver enkelt søker også blir vurdert individuelt. Dette gjelder for eksempel fysioterapistudiet. Fagene er imidlertid minst like populære på grunn av kvaliteten.       

- Mange av fagene våre, som for eksempel medisin grunnfag, medier og kommunikasjon og ernæring og freds- og konfliktstudier, fungerer som døråpnere for senere studier. Masterprogrammene våres, som vi tilbyr i samarbeid med PRIO (International Peace Research Institute, Oslo), er meget populære.

LES OGSÅ: Studievalg.no besøker Menighetsfakultetet

Tett oppfølging

På Bjørknes Høyskole er klassene små, og på masternivå ikke mer enn 25 studenter. Det betyr tett oppfølging av hver enkelt, noe studentene setter stor pris på. Jan Martin skryter av et godt samarbeid med foreleserne.

- Forelesningene på medisin grunnfag blir alltid lagt ut på nett, en gang i blant kan vi chatte på nett med foreleserne og vi får hyppige veiledninger. 

- Det er nesten vanskelig ikke å få med seg pensum, fortsetter Jan Martin, og får støtte fra de andre.


- Spesielt før eksamen er foreleserne flinke til å være ekstra tilgjengelige, sier Deborah, som akkurat har unnagjort semesterets første eksamen.

LES OGSÅ: Studievalg.no besøker Høgskolen i Vestfold

Krevende, men sosialt og lærerikt

Jan Martin, som også tar opp fag fra videregående, forteller om en utfordrende, men lærerik studiehverdag.

-I kiropraktikk, som er mitt fag, er det lagt opp til en dag med praksis i Hokksund, tre dager med undervisning på Bjørknes Høyskole, og en dag til selvstudium. Da sier det seg selv at det blir mye arbeid.

Til tross for en utfordrende studiehverdag, er det likevel et godt sosialt miljø på Bjørknes Høyskole. Studentrådet får hvert år penger til å arrangere sosiale sammenkomster, og i begynnelsen av skoleåret arrangeres det grilling i hagen, rebusløp og tur til Tusenfryd. I tillegg forteller de tre studentene om et fint klassemiljø.

-I klassen min har vi laget klassefester og leier utesteder. Det var heller ikke noe problem å finne seg en kollokviegruppe, sier Jan Martin, og får støtte fra Deborah og Andreas.

- Hvis du ikke finner deg en kollokviegruppe, så ligger vel problemet hos deg selv, sier Andreas, før han raskt legger til. 


- Men de absolutt triveligste her er kontordamene. De lar oss nesten ikke få lov til å gå hjem engang.

LES OGSÅ: Studievalg.no besøker Make up artistskolen i Oslo

Gode tilbakemeldinger

Det er ikke bare de tre studentene vi treffer som er fornøyde med Bjørknes Høyskole. I en fersk evaluering kom det frem at 45% av dem som studerer fysioterapi fikk det anbefalt av tidligere studenter. Keeley Johansson forteller at det er viktig for dem å gjennomføre slike evalueringer.

- Evalueringene forteller oss hva vi er gode på, samtidig som det gir oss mulighet til å forbedre områder vi er dårlige på. Derfor har vi tre studentevalueringer i året, nettopp for å sikre kvaliteten på studiene.

Den gode kvaliteten på studiene, samt utenlandsoppholdet, tror hun er med på å styrke studentenes muligheter i arbeidslivet.

- Mange tidligere masterstudenter hos oss innehar praktikantstillinger rundt omkring i verden, og flere arbeider hos FN i New York.
 
- Generelt tror jeg det er en styrke å ha vært i utlandet, både faglig og med tanke på din personlige utvikling.

- Så er det jo kanskje bare én gang i livet man har muligheten til å reise utenlands for å studere. Grip sjansen hos oss, avslutter Johansson.


 

Dette kan du studere ved Bjørknes Høyskole

» VIS ALLE STUDIENE TIL BJØRKNES HØYSKOLE

LES OGSÅ: Studievalg.no besøker: Næringsakademiet

 

Bilder fra Bjørknes Høyskole