(StudentTorget.no):

Det er ikke enkelt å velge hvilken utdanning du skal ta, og hva du skal bli når du blir stor. I tre dager har 200 skoler vært samlet på utdanningsmessa i Lillestrøm for å gjøre valget ditt litt enklere.

- Bare gjør det! Now why'd you choose such a backward time, and such a strange land? Folkehøgskole er best!

Fra scenen strømmer tonene fra musikalen Jesus Christ Superstar samt entusiastiske oppfordringer om å bli en del av fellesskapet. Rundt omkring står et tresifret antall nysgjerrige ungdommer og følger nøye med.

Gjengen fra Romerike Folkehøgskole har for anledningen funnet fram alt de eier av instrumenter og tatt turen til utdanningsmessa i Lillestrøm, for å overbevise ungdommer som er usikre på hva de ønsker å studere om at et friår i form av folkehøgskole er veien å gå.

- Vi elsker friheten og samholdet, og anbefaler alle å gjøre det samme. På folkehøgskole får du drive med det du interesser deg for, og samtidig tenke over om dette faktisk er noe du ønsker å satse på videre, sier gjengen.

 

20 000 besøkende

Utdanningsmessa «Jobb og utdanning» i Lillestrøm er kun en av mange messer som arrangeres rundt i landet. Daglig leder for utdanningsmessa, Bernt Roarsen, tror veiledningstiltaket har nytteverdi for mange.
- Utdanningsmulighetene presenteres i bredden, og gir den enkelte elev anledning til å snakke med svært mange studieveiledere.

Han forventer at i overkant av 20 000 ungdommer tar turen innom for å orientere seg blant mangfoldet av studietilbud i løpet av de tre dagene messa varer, og kan fortelle at mer enn 200 utstillere står klare til å veilede elever, studenter, rådgivere, lærere, foreldre og voksne i valg av utdanning og yrke.

Utdanningsmesse:

En utdanningsmesse er et veiledningstiltak som aktiviserer elever og studenter i prosessen når de skal velge utdanning. Messene er myntet på ungdomsskole- og videregåendeskoleelever og studenter.

På utdanningsmessene er et bredt spekter av utdanningsinstitusjoner representert og eleven har muligheten til å orientere seg i hvilke utdanningsmuligheter som finnes, i Norge så vel som i utlandet.

Det arrangeres utdanningmesser over hele Norge. Hvor utdanningsmessa i Lillestrøm er den største.

Kilde: Wikipedia

 

Kreative løsninger attraktivt

Mina Knudsen (21) fra Trondheim er en av mange som har valgt å bruke tid på å fortelle kommende studenter om studietilbud. Hun studerer journalistikk på Norges Kreative Fagskole (NKF), et valg hun tok etter selv å ha besøkt en utdanningsmesse.

- Jeg var på utdanningsmessa i Trondheim, og var innom standen til NKF. Kombinasjonen av at jeg hadde fått sansen for journalistikk og mitt ønske om å flytte til Oslo, passet bra med skolens tilbud. I tillegg hadde jeg hørt at det var en sosial skole, og trivsel er veldig viktig, sier hun.

Standen til NKF består av en hvit vegg, hvor hensikten er at elevene skal la kreativiteten strømme. Knudsen tror absolutt standen er med på å trekke oppmerksomhet rundt studiene skolen hennes tilbyr.

- Jeg tror mange usikre på hva de vil bli når de blir store. Mange er interesserte i å gå den kreative veien, og utdanningsmessa er en bra måte for elevene å få førstehåndserfaring og inntrykk av hvordan de enkelte studieretningene egentlig er.

Det kryr av elever som er ute etter å få mest mulig informasjon om potensielle studiesteder, og 18-år gamle Cassandra Simensen er en av de som blant annet har vært innom standen til NKF. Hun er på utdanningsmessa for å finne alternative skoler til yrker hun allerede har vurdert.

- Det er spesielt journalistikk og juss som interesser meg, men det er vanskelig å velge skole fordi jeg må ta hensyn til kostnader i forhold til både skolepenger og det å bo i en hjemmefra. Utdanningsmessa gir informasjon på en lettfattelig måte, sier hun.

En stor pågående samfunnsdebatt tar for seg nyttige versus unyttige yrker, og de kreative fagene kommer dårlig ut i alle undersøkelser. Mina Knudsen har ikke tenkt nevneverdig på fremtidige jobbutsikter, men er ikke bekymret over ekspertenes dystre spådom.

- Flere bedrifter vil ha ansatte som kan tenke kreative løsninger. Det blir kanskje til og med viktigere enn bare 6-ere på vitnemålet. Samfunnet forandrer seg, og det å se alternative løsninger kommer til å bli verdsatt mer. Nå for tiden er det jo høyere snitt for å komme inn på journalistikk enn på legestudiene, og det sier jo litt.

 

 

Mange vil studere i utlandet 

Venninnegjengen Vilde Sægrov, Ida Jenssen og Linn Johnsen tar for tiden et år på folkehøgskolen Heimtun i Buskerud, og har tatt turen til messa for å sondere studieterrenget. Jentene er ikke helt sikre på hva de vil jobbe med, men på lista over potensielle retninger finnes alt fra kunst, dyr, realfag, økonomi til juss.

- Her på messa trekkes vi mot det som ser kult ut, det visuelle teller mye. Man klarer å allikevel å skille ut mellom det som bare ser bra ut, og de som har bra innhold på standene, sier Sægrov. Jenssen stemmer i, og forteller at en av utstillerne fikk henne til å legge enda et ønske på yrkeslista.

- Jeg fikk mye informasjon på utenlandsstandene, og har nå veldig lyst til å dra til England og studere der.

Det er studentveileder Kristoffer Sundet (22) ved rådgivnings- og informasjonstjenesten Across the Pond glad for å høre. Han forteller om en merkbart større pågang i år enn året før.
 
- Vi kan dele de som kommer innom i tre kategorier. Det er de vi kaller «high achievers», som ønsker å få høyt faglig utbytte ved å gå på en skole i utlandet, det er de som ikke kommer inn på det de ønsket i Norge og det er de som bare vil ut og studere i utlandet, uten andre hensikter enn å komme seg vekk fra hjemlandet.
Across the Pond representerer 23 universiteter i engelskspråklige land, og 12 av disse har representanter på messa. De forteller at utbyttet av å ta en prat med studentene ansikt til ansikt er stort.

- Elever i Norge er priviligerte fordi de kan søke på alt de måtte ønske. Da er utdanningsmessene veldig nyttige, fordi elevene kan suge til seg mange ulike uttrykk og få faglig sterke anbefalinger som kan vise vei i jungelen, sier Sundet.