Blir det mer øl enn trening ved siden av studiene? Vi har svaret på hvordan du holder magen stram og fin.
Det sies at stress, lite søvn og mye øl øker risikoen for å legge på seg over magen. Det er i så fall dårlig nytt for mange studenter.
Mytene om hvordan man blir kvitt magefettet er imidlertid mange, de fleste er også usanne. Mange tror at hundrevis av sit-ups, såkalt punktforbrenning, fjerner fettet på magen. Det gjør det nødvendigvis ikke.
Vi har forhørt oss om hva som fungerer, og svaret vil neppe overraske deg. Vil du forbrenne fett er løsningen den samme som den alltid har vært – du må faktisk røre på deg.
Sit-ups fjerner ikke fettet
- Det er ikke noe Hokus pokus, den raskeste måten for forbrenning er gjennom kardiovaskulær trening, altså kondisjonstrening, som sykling, løping, svømming eller skigåing, sier Håvard Bergesen Dalen, treningsekspert for Lommelegen.no
- Med slik trening bruker man nær sagt alle musklene i hele kroppen, samtidig som energiforbruket er høyt. Han tilbakeviser at mageøvelser også fjerner fettet fra magen.
- Mange tror at det er mulig å forbrenne på enkelte steder av kroppen, at dersom man belaster området så forsvinner også fettet. Det er feil. Punktslanking er bare en myte og oppspinn. Det er helt umulig. Fettet forbrennes ikke spesielt på magen, men over hele kroppen, sier Bergesen Dalen.
LES OGSÅ: Vennskap i studietiden: Psykologens beste råd for å bygge relasjoner og unngå ensomhet som student med psykolog Elizabeth Marie Normann
Kjøp et par joggesko
Når det gjelder effektiv og lommebokvennlig trening har Lommelegens treningsekspert et råd som gjelder alle.
- Det billigste man kan gjøre er å kjøpe seg et par joggesko, det er kanskje det mest effektive også. Mange kan ha godt av å røre seg litt, og uansett intensitet på treningen er dette en god investering. Det hjelper også å bare være i aktivitet. All lekbasert aktivitet er bra, da bruker du ikke bare kroppen, men hodet også, sier Bergesen Dalen.
Leder for treningsavdelingen ved Hjelp24 Nimi på Ullevål, Åsne Bårdsen er enig og poengterer at det er viktig å opprettholde aktiviteten ved siden av de stillesittende studiene.
- For å unngå vektøkning i studietiden er det viktig å opprettholde et jevnt aktivitetsnivå. Jeg har tro på å finne noe som er gøy å holde på med. Da vil ikke treningen bli noe som må gjøres, men noe lystbetont og noe å glede seg til. I tillegg er det bra med litt aktivitet hver dag, som å gå til og fra skolen eller lignende. Studiehverdagen er ofte svært passiv med mye stillesitting på forelesning eller lesesal. Vi trenger å bevege oss i hverdagen i tillegg til på trening, sier Bårdsen. Har du ikke tid til lange løpeturer kan du heller fokusere på kortere og hardere økter.
- Det er to faktorer det snakkes om når det kommer til å forbedre formen. Det er enten hvor hardt og intensivt du trener, eller hvor lenge du trener. Intensiv trening kan være intervalltrening, eller en løpe-, sykkel- eller skitur der intensiteten varierer i løpet av økten.
LES OGSÅ: Om sex, prevensjon og kjønnssykdommer - Studentopplysningen #24
Varier treningen
På spørmål om hvilken type trening som fungerer best, styrke eller utholdenhet, intensiv eller langtekkelig, er svaret variasjon, men først og fremst at du finner noe du trives med.
- Jeg syns det viktigste er at hver enkelt kjenner etter hva som passer seg selv best. Tren både styrke og utholdenhet. Hvor mye tid du skal bruke på hver av delene tenker jeg er avhengig av hvor ofte, og hvor du trener. Er målet vektreduksjon bør hovedtyngden være utholdenhetstrening (2-3 økter i uken) og styrke (1-2 økter i uken). Liker du ikke å trene styrke, men syns det er morsomt å delta på gruppetimer kan et tips være å finne en styrketime i sal, eller å gjøre 3-4 øvelser etter annen trening, sier Bårdsen.
Skal man gå ned i vekt er det for øvrig en enkel regel som gjelder, inntaket må være lavere enn forbruket.
- For at man skal gå ned i vekt må inntaket av energi være lavere enn forbruket over tid. Det nytter ikke å ha gode intensjoner annenhver dag, man må finne noe man kan holde på med, som sagt, over tid, sier Bårdsen.
LES OGSÅ: Angst og hvordan bearbeide ulike former for angst - Studentopplysningen #39
Ikke bortkastet med sit-ups
Helt bortkastet er imidlertid mageøvelsene ikke.
- I tillegg til å jogge kan du også trene mageområdet på andre måter. Styrkeøvelser for mageregionen vil ikke redusere fettmengden, men det vil kunne hjelpe til med å forme dette området i form av sterkere muskler, sier Håvard Bergesen Dalen.
Fem øvelser du kan gjøre hjemme |
1. Knebøy, på to eller ett bein. Stå med ryggen til en stol/sofa/benk. Tyngden jevnt fordelt på hele foten. Bøy i hofter og knær samtidig som du holder blikket foran deg. Kjenn at rompa berører stolen før du strekker opp igjen. Kan gjøres tyngre ved å stå på et bein. 2. Push-ups. Hendene i skulderhøyde, litt utenfor skuldrene. Et lite hold i magen og blikket litt foran hendene. Senk brystkassen ned mot gulvet enten du gjør øvelsen med knærne eller tærne i gulvet. Kjenn at tyngden er over armene. 3. ”Framfall”. Finn frem et håndkle eller lignende. Stå på alle fire med håndkle under hendene. La håndkleet gli fram på gulvet, bruk armene og magemusklene til å dra deg tilbake til utgangsstillingen igjen. 4. Rygg-hev. Ligg på magen med hendene ned langs siden. Trekk skulderbladene ned og sammen, og løft deretter overkroppen opp fra gulvet. Ha et lite hold i magen og kjenn at begge hoftekammene er i gulvet. 5. Omvendt situps. Start sittende, og senk deg jevnt og rolig ned til du ligger strak på ryggen. Det som er verdt å ha i bakhodet når det gjelder all trening er at det skal kjennes. For at man skal ha effekt av treningen skal den være anstrengende. Kilde: Åsne Bårdsen, leder for treningsavdelingen ved Hjelp24 Nimi på Ullevål. |