Er du en av dem som er like glad i å drive med sport som å studere? Da kan du gjøre lurt i å kombinere de to.
Helt siden du var liten har du drømt om å bli proff idrettsutøver. Nå er drømmen på god vei til å oppfylles, og karrieren din på banen, i bakken eller i vannet er lysende. Tilfeldigvis har du også fått studieplass på drømmestudiet, og nå sliter du med å velge om du skal satse på idrettskarrieren eller studiene. Men er du egentlig nødt til å velge bort det andre, eller lar det seg gjøre å kombinere de to?
Hilde Katrine Engeli (22) er profesjonell snowboarder, og har stått på snowboard siden hun var 5 år gammel. Det har resultert i at hun har vunnet så å si alt hun har konkurrert i, og tidligere i år vant hun også VM-gull i parallellslalåm i Spania. Til tross for en travel hverdag, har Engeli fullført både årsenhet i pedagogikk og i psykologi. Til høsten håper hun på å fortsette med bachelorgrad i psykologi.
- For meg er det viktig å studere ved siden av snowboarding, for å prøve å gi hjernen litt trim og vedlikehold. Men hovedprioriteten min de siste årene har vært snowboard-karrieren. Jeg er veldig glad for at jeg klarer å kombinere begge, sånn at jeg ikke glemmer hvordan det er å studere.
Engeli innrømmer at det ikke alltid er like lett å kombinerer du studiene med den hektiske idrettskarrieren, men hun finner som regel tid til studiene innimellom. Hun får også hjelp av moderne teknologi, ved at de fleste forelesningene legges ut på nettet.
- Noen av de jeg reiser med fra det canadiske landslaget studerer også, så vi pleier å sette oss ned noen timer mellom «recovery-økt» og middag. Det er jo også en del dødtid på fly som ofte går med til å lese og prøve å være flittig student. Kombinasjonen med idrett og studier kan til tider gjør livet ekstra travelt, men det kan også være en god avkobling, forteller Engeli.
LES OGSÅ: Kulturforskjeller – Norge vs. USA
Ikke motsetning
En undersøkelse fra 2010 viser at 8 av 10 fotballspillere mangler utdanning. Og tendensen de 5-10 siste årene har vært at færre av spillerne i Tippeligaen gjør noe ved siden av fotballen. Et resultat av gode lønninger, mer trening, andre oppgaver i klubb og dårlig tilrettelegging, tror forbundsleder Joachim Walltin i Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon (NISO).
- Det er ikke så rart at ikke flere har utdanning. Det som imidlertid er like viktig er hvor mange som holder på med utdanning. I følge en undersøkelse vi gjorde i 2009 var 26 prosent i gang med høyere utdannelse og vi ønsker at dette tallet skal øke, sier Walltin.
Og selv om NISO-lederen kan forstå hvorfor man ønsker å satse for fullt på fotballkarrieren, er han opptatt av at det ikke trenger å være en motsetning mellom det å ta utdanning og sportslig fremgang.
- Det kan tvert imot være en fordel å ha noe annet å tenke på i tillegg til idretten. Det viktige her er at man tar en utdanningsløp som passer i forhold til de kravene som stilles fra den enkeltes klubb og hvilke målsettinger man har. Utdanning på heltid er antagelig for krevende for de fleste, og derfor anbefaler vi å bruke lengre tid på studiene, sier Walltin.
Han mener det er mange grunner til at det kan være lurt å tenke på utdanning kombinert med idretten.
- Livet etter idretten kommer veldig kjapt og det er en brå overgang for de fleste. Å ta en utdanning er en del av å planlegge livet etter idretten og det vil gjøre overgangen enklere. Vi i NISO har snakket med mange utøvere som har opplevd det som svært krevende å stå uten det miljøet og de utfordringene man var vant til som idrettsutøver, forteller han.
Tett samarbeid
Mange profesjonelle idrettsutøvere har slått et slag for utdanning kombinert med idrett, og NISO har merket at utviklingen er i ferd med å snu. Flere klubber er opptatt av at de yngste skal gå på skole, og spillernes holdninger i forhold til utdanning er også bedre. Et av lagene som har vært forkjemper for dette, er Odd Grenland. De har for tiden et samarbeid med Høgskolen i Telemark (HiT), og høgskolelektor Frode Telseth ved Institutt for idretts- og friluftslivsfag forteller at dette er et etterlengtet samarbeid.
- Tidlig i august fikk vi direkte henvendelse om det var ledige studieplasser, da det var Odd-spillere som var interessert å ta idrettsutdanning. Spillerne og derigjennom også klubben får ta del i kompetansemiljøet som er på instituttet, vi får studenter som har en høy praktisk ferdighet i sin idrett, og som driver idrett på toppnivå i Norge. Dette er en god referanseramme for oss som jobber her og for våre andre idrettsstudenter.
Telseth tror noe av grunnen til at så få eliteseriespillere utdanner seg er at de får kontrakter når de er unge gutter, og friheten frister mer enn timer på skolebenken.
- Men for mange så fortoner jo dette livet seg ikke 100 prosent meningsfullt etter hvert, fordi det er begrenset hvor lenge en synes det er morsomt og meningsfullt med all denne fritiden. Derfor tror vi at stadig flere kommer til å velge å kombinere fotballspill med utdanning, og når det blir mer vanlig, kommer stadig flere etter, sier han.
Høgskolelektoren beskriver det å være eliteutøver som en ekstremsituasjon.
- En er avhengig av egen kropp og egen psyke for å prestere, og dette medfører også en ekstremt sårbar situasjon. Fungerer det ikke, er fallhøyden stor både der og da, men også med tanke på at en ikke har noe sikkerhetsnett i forhold til utdanning og jobb, sier Telseth.
LES OGSÅ: HiOA fornøyd med satsing på yrkesfaglærerutdanning
Kan det kombineres?
Selv om Hilde Katrine Engeli har valgt å kombinere studier og idrett, har hun ikke problemer med å forstå hvorfor idrettsutøvere prioriterer karrieren fremfor å tenke langsiktig og ta utdanning.
- Det er rimelig stor variasjon mellom de forskjellige idrettene i forhold til hvor mye folk tjener, og noen kan surfe på idrettsutøver-statusen lenge etter endt karriere. Jeg tror likevel ikke at idrettsutøvere som prioriterer karrieren framfor utdanning ikke tenker langsiktig, men heller at de har en annen plan med livet.
Og da blir spørsmålet: Må man velge mellom idrettskarrieren og utdanning, eller er det mulig å kombinere de to? Og hva er egentlig lurest?
- Det er ingen ulempe å ha spillere som kan reflektere og analysere både over seg selv, miljøet de er i og samfunnet for øvrig. Økes den samlede ressursen i en spillergruppe, økes også muligheten for videre utvikling i den samme spillergruppen, sier Telseth.
Det er NISO-leder Wallin enig i, og poengterer at man drar nytte av erfaringen senere i livet.
- Man får flere bein å stå på. Det er også sunt å tenke på andre ting enn idrett og det er også veldig positivt å ha omgang med folk utenfor idretten.
Og selv om Hilde Katrine Engeli tar utdanning nå, vet hun hva hun hadde valgt om det ble vanskelig å kombinere karrieren med studiene.
- Jeg skal prøve å prestere etter beste evne, og stå på de eksamenene jeg tar. Jeg skal yte som best jeg kan uten at det går utover snowboardkarrieren, men om jeg måtte tatt et valg mellom de to på dette tidspunktet, hadde jeg helt klart valgt snowboard.