Bøker er dyrt, internett er stort sett gratis. Vi viser deg hvordan du redder eksamen uten å bruke ett øre på det.

Mang en slunken studentlommebok har nådd bunnen ved innkjøp av tunge og dyre pensumbøker, spørsmålet er bare hvorvidt du trenger å kjøpe alle. Mange av bøkene inneholder bare kapitler du trenger å hente ut, og selv om mange av disse finnes gjengitt i kompendier er disse ofte nesten like dyre. Tålmodig nettsøking vil imdierltid gi deg mye av den samme informasjonen som på print. I flere tilfeller er det et spørsmål om hvor tålmodig, og hvor fleksibel du tørr være i eksamensinnspurten.

 

1. Wikipedia

Nå som det offisielt er kroken på døra for det store statlige kunnskapssatsningsprosjektet Store Norske Leksikon på nett, er igjen Wikipedia enerådende. Og på tross av alskens advarsler fra professorer og fagfolk om å ta til seg innholdet med en viss form av skepsis (mye er jo skrevet av den gjengse lekmann må vite) er det fremdeles mye bra informasjon å hente ut fra gode gamle Wikipedia.

Den engelske versjonen er fremdeles suverent bedre med tanke på innhold, omfang og faglig tyngde, hvor de beste artiklene fremstår som gjennomarbeidet, godt referert og svært så informative. Alt er imidlertid ikke like bra, et godt råd er derfor å følge linker og referanser som er henvist til i Wikipedia-artiklene. Disse tar deg ofte til sider som behandler fagområdet mer inngående, og som siterer tettere opptil pensumbøker selv ville ha brukt.


 

2. Google Scholars

Et litt tryggere alternativ til Wikipedia er kanskje Google Scholars. Her finner du tekster skrevet av akademikere. Sjansen er stor for at du finner det du trenger, men alt er dessverre ikke fritt tilgjengelig. Det skader uansett ikke å prøve seg frem. Et tilfeldig søk på anerkjente navn som Darwin, Freud og Marx gav linker til fritt tilgjengelige versjoner av elementære verker.

På Google Books kan du søke etter bøker der fullversjonen er tilgjengelig for alle. For eksempel fins det 3707 gratis tilgjengelige bøker om lingvistikk. http://scholar.google.no/schhp?tab=ws

LES OGSÅ: Store Norske Leksikon vs. Wikipedia - hva bør du bruke som student?

 

3. Podcast

 Hvis du ikke har tid til å lese, kan du søke etter podcasts på internett. Bruk søkeord som ”academic lecture” eller ”academic podcasts” og skriv faget/emnet du studerer (for eksempel ”academic podcasts”+ sociology”). Her finner du en liste over gratis akademiske podcasts.

Podcasts er også etter hvert blitt innført ved stadig flere studiesteder. Debatten raser fremdeles hvorvidt forelesere og fagfolk ønsker å tilgjengeliggjøre forelesninger og artikler på denne måten. Noen studiesteder har imidlertid gått i forkant og tilbyr podcasts via f.eks iTunes og egne hjemmesider. Sjekk med ditt studiested hva som er status per dags dato. Men når det gjelder podcasts finnes det en rekke gode forelesninger med relatert innhold tilgjengeliggjort på et annet språk enn norsk også.

Tips: Lytt til podcastene mens du trener, lager mat, sitter på bussen eller lytter til en venns gråtkvalte monolog om den tapte kjærlighet!


 

4. Visuell pugging

Noen liker best å se forelesningene på nettet, og selv om norske studiesteder fremdeles er i bakevja når det gjelder videoopptak fra forelesninger, finnes det en del debatter og akademiske innlegg som er tilgjengelig ved et enkelt søk. Her gjelder det å prøve seg frem etter det du er på jakt etter.

Fra utlandet er mulighetene langt bedre. Her finner du mye på Google Video. Et enkelt søk på ”economic lecture” gav i skrivende øyeblikk 6000 treff, alle disse er kanskje ikke like relevante, men variasjonen er stor, og kvaliteten på opptakene er stort sett høy.

Husk: Du kan alltids bruke avanserte søk for å bedre søkeresultatet!
Vær kritisk. For å unngå brølere er det viktig å være kritisk til kildene du finner på nett!

LES OGSÅ: Podcast og utdanning. Lik rett til utdanning for alle?

 

5. Reklamefinansiert pensumstoff

Nettsiden bookboon.com er blant de som har forsøkt å gjøre pensumstoff kommersielt gjennom å plassere reklame i nedlastbare pdf-er med innhold. Siden tilbyr nedlastinger innen fagområder som IT, økonomi, business og ingeniørutdanning.  En rekke studentforeninger tilbyr nedlastingslinker direkte fra studentenes hjemmesider.


 

Andre besparende tips:

- Søk etter det spesifikke navn på artikkelen, eller kapittelet du ønsker å finne i et åpent søk på nettet. I dagens moderne mediesamfunn legger mange av artikkelforfatterne ut eget materiell på blogger, hjemmesider og lignende. Det kan kanskje virke som dårlig butikk for kompendieutselgere og bokforfattere, men det er viktig for artikkelforfatteren å gjøre materialet sitt synlig. Det gir deg et fortrinn du bør utnytte. 

- Sett av tid til å finne og reservere boken på studiestedets biblioteket. Er ikke boken ledig her; søk i andre bokdatabaser. De færreste studieinstitutsjoner mestrer å fange opp alle bibliotekdatabaser, og selv med ordningen FEIDE indoktrinert, fanger ikke Universitetene og Høgskolen opp den statlige databasen. Er boken opptatt? Still deg i kø og begynn med en annen bok.

Står panikken fremdeles i taket, etter disse åpenbaringene? Da har du kun èn mulighet igjen: Bruk StudentTorget, for mer informasjon om hvordan du raskere og mer effektivt kan komme deg gjennom eksamenspugginga.