(StudentTorget.no):

Jakten på den perfekte sitteplass har startet. Er du som meg og trenger det lille kreative dyttet under en leseøkt? Da kan omgivelsene være avgjørende. Kanskje du trenger det lydløst? Mørkt? Med en kaffe i hånda? Eller spansk appelsinjuice? Med bakgrunnsmusikk eller småprat? Vi har samlet en liste over steder du kan oppsøke dersom du trenger nye vegger rundt deg. Alle er perfekte på sin måte, og sjansen er stor for at du finner noe du kan falle til ro med.

 

Kulturhuset

Ved Youngstorvet ligger det inspirerende Kulturhuset. Her oser det av kreativ energi, og på samtlige bord sitter frilansere og skribenter fra alle ytterpunktene i den kreative bransjen. Det er tre etasjer, og mange ulike rom. Med blant annet baravdeling, kaféområde og «gartneri», vil du alltid finne et sted som trigger inspirasjonen. Her kan du med andre ord bestemme både lys – og lydnivå selv, og ta en øl eller en kaffe mens du jobber.

Adresse: Youngs gate 6, 0181 Oslo

 

Deichmanske bibliotek

Det er høyt under taket på Deichmanske bibliotek, og det er deilig å sitte i de lyse rommene og lese. Det er kanskje et av de stilleste stedene i Oslo, og er perfekt for eksamensperioder når det dunker i hodet. I tillegg har du tilgang på all slags litteratur, og det er jo et pluss. Og det er god plass til å strekke på bena når man trenger en pause. Deichmanske ligger flere steder i Oslo, men hovedbiblioteket ligger på adresse:

Arne Garborgs plass 4, 0179 Oslo


 

Bare Jazz

Hvis du bare trenger et lunt sted og sitte med boken din, kan Bare Jazz være et fint tilfluktssted. Gjemt bak Karl Johan ligger platesjappa/kaféen i en romantisk bakgård, og her kan du ta en kopp kaffe og høre på litt jazz til de tørre ordene. De kan til og med skryte på seg varmelamper og pledd, så hvis du er av typen som foretrekker kaffen utendørs, er det gode muligheter for det der. Adresse:

Grensen 8, 0159 Oslo

LES OGSÅ: Eksamenstid? Husk å trene

 

Skolebiblioteket

De fleste skoler har et bibliotek, og til og med det kan være en god avveksling. Hvis du er student ved OsloMet kan jeg anbefale biblioteket i P48. Et lyst og godt sted å sitte. Men vær obs på at noen biblioteker ikke har stillekrav. Enten du ønsker det helt stille eller liker å plapre om pensum kan det være lurt å være klar over det, for både din egen og andres del.

LES OGSÅ: Eksamensjuks 2016: Dette er verstingene

 

Spaces Kvadraturen

Dette tipset går til de mest dedikerte. Midt i Oslo, mellom operaen og Stortinget, ligger Spaces. Her kan du leie en kontorplass, møterom eller bare et bord gjennom en fleksibel kontrakt. Hensikten er å gi frilansere og kreative entreprenører følelsen av et arbeidsmiljø, og dette er jo perfekt den siste måneden før eksamen eller innlevering av bacheloroppgave. Hvis du trenger å pushe deg selv inn i en arbeidsrutine, kan det være en idé å leie en plass for en uke eller en måned.

Tollbugata 8 A og B, 0152 Oslo


 

Godt Brød på Grünerløkka

Det er en sann fryd å sitte og jobbe på de store bordplatene på Godt Brød. Det er lyst og høyt under taket, og det lukter ferskt brød hele dagen. Om vinteren gir de store vinduene utsikt til et til tider vakkert snøvær. Og om sommeren kan du i tillegg sitte i bakgården og suge til deg sollys og D-vitamin. Maten er «top notch», og hvis du vil egner det seg godt for kollokviegrupper også. (Bare prøv å unngå lunsjtider, da har fødselspermisjonistene en uskrevet rett på de beste plassene!).

Thorvald Meyersgate 49, 0555 Oslo

LES OGSÅ: Siste dag før eksamen: Slik gjør studentene i eksamensinnspurten

 

Nasjonalbiblioteket

Det er ikke til å stikke under en stol at bibliotekene troner denne lista. Tilrettelagte omgivelser gjør at kampen ikke engang har startet før den er avgjort. Nasjonalbiblioteket har en lesesal med pulter og stikkontakter, og uendelige mengder lesestoff. Det er åpent 9-19 i ukedagene, og 9-14 på lørdag.

Henrik Ibsens gate 110, 0255 Oslo

LES OGSÅ: Siste døgnet før eksamen: Dette bør du gjøre

 

Cafe con bar

Hvis du er ute etter en leselunsj, alene eller med venner, kan Cafe con bar være et godt alternativ. Et romslig, lyst lokale med god mat midt i byens kjerne. Her serveres det også frokost hvis du er en morgenfugl. De sier selv at de ønsker å skape en koselig og uformell atmosfære, og det er jo perfekt hvis man trenger en uhøytidelig leseøkt.

Brugata 11, 0186 Oslo


 

Norli Torggata (Eldorado bokhandel)

I Torggata ligger Norges kanskje fineste bokhandel. Lokalet er en omgjort kino, og blant bokhyllene i andreetasje kan du finne små sofahjørner som bare venter på å bli lest i. De har også bortgjemte sitteplasser med bord og stoler hvis du heller vil sitte rett i ryggen. Det er en behagelig atmosfære, småintellektuell, og personalet har stålkontroll på utvalg og service. I andreetasje er det dessuten mulig å spille brettspill. Og helt til slutt: ofte serverer de gratis svart kaffe. Verdt et besøk neste gang du skal lese!

Torggata 9A, 0181 Oslo