(StudentTorget.no):

Eksamen nærmer seg. Man blir stresset, travel og føler all sosial omgang blir lagt på is. Mange ser på eksamensperioden som en slitsom og hard del av studietiden, men med noen enkle knep kan tilværelsen bli litt lettere.

Vi har snakket med Fredrik Brekmo, som tar en mastergrad i finans på handelshøyskolen BI og Eli Skaug Rønning, som jobber som førstekonsulent på NTNU og studieveileder, om deres tanker og råd rundt eksamen. De har kommet med disse ti tipsene kan hjelpe deg som student i eksamensinnspurten.

1. Gi deg selv nok tid

Det er ikke noe hokuspokus hvordan man forberede seg godt til eksamen - start i god tid. Innsats slår talent! Sett opp timeplaner og organiser deg. Faste lesedager til hvert fag, gjør at man konsentrerer seg om et fag av gangen. Åpne bøkene tidlig og få en overordnet oversikt over hvilke temaer faget inneholder.

Fredrik – masterstudent i finans:

 Som student bør det ikke være et problem å sette av nok tid til eksamensforberedelser. Det er som oftest ikke tiden som er problemet, men effektiviteten på arbeidet. Seks timers effektiv jobbing, er mye bedre enn 12 ineffektive timer. Mitt tips er å starte i god til og jobbe effektivt.

Fredrik Brekmo tar en master i finans ved Handelshøyskolen BI.

FOTO: Privat.

Eli – studieveileder:

Det er viktig å sette av nok tid til å lese til hver eksamen, men noen ganger er det kanskje
vanskelig å finne tid til alt du skulle ønske du rakk. Jeg tror det viktigste er å legge en plan før du begynner å lese til eksamen. Hvor lang tid vil du bruke på pensum, hvor mye tid skal du sette av til gamle eksamensoppgaver, og hvor mye tid skal du bruke på egne notater?

Les også: Visste du at du kan ta med en venn på muntlig eksamen?

2. Organiser studieplassen din

Finn deg en god leseplass uten distraksjoner. En arbeidspult med mye plass er viktig for ryddighet og struktur. Dersom du har orden i sysakene, blir det lettere å organisere informasjonen på en effektiv måte. En god stol er også en nødvendig komponent for en bra økt.

Fredrik – masterstudent i finans:

 Jeg har ingen fast plass jeg leser. Et godt tips er å legge mobilen ute av synet. Jeg bruker mye A4-ark, og setter de inn i permer når jeg er ferdig. Dette gir meg god oversikt over diverse eksamensoppgaver.

Eli – studieveileder:

 Jeg tror det er lettere å jobbe godt og konsentrert hvis man har det ryddig rundt seg. Samtidig er det fint å «gå seg til» der du studerer, slik at du har alt du trenger mens du sitter og leser. Hvis du stadig må reise deg opp for å hente noe er det lett å bli distrahert. Til slutt tror jeg mange vil dra fordel av å bestemme seg for et fast sted du sitter. Hvis du for eksempel bestemmer deg for at du leser på lesesalen, er det lettere å dra hjem og ha fri uten dårlig samvittighet.

3. Lag tankekart

Både før og under eksamen kan et flytdiagram eller tankekart være din beste venn. Tankekart får all informasjon fra hodet til arket på en strukturert måte. Heng gjerne et A3-ark med formler og essensielle punkter på klesskapet.

Fredrik – masterstudent i finans:

 Tiden under eksamen er dyrebar. Personlig lager jeg ikke tankekart, men bruker kladdearkene aktivt for å visualisere oppgavene.

Eli – studieveileder:

 Dette kan være lurt for noen – kanskje ikke for andre. Mange lærer veldig godt av å
organisere notater på denne måten, men finn ut av hva som fungerer for deg. Hvis du aldri har
tegnet et tankekart før, er kanskje ikke en fire timers skriftlig eksamen tidspunktet for å teste det ut for første gang

4. Øv på gamle eksamener

Ved å se på gamle eksamener kan du spare deg for mye unødvendig arbeid. Selv om man ikke får svarene kastet i fanget, kan det være greit å se hvordan strukturen på oppgavene er lagt opp.

Fredrik – masterstudent i finans:

 For min del har det vært mest effektivt å gå i alle forelesninger og gjøre oppgaver gitt av foreleserne gjennom året. Når eksamen nærmer seg, begynner jeg å løse gamle eksamensoppgaver. Dette vil gi deg en idé om utformingen av eksamen, hvor mange kort og langsvarsoppgaver som kan forventes og hvor mye tid du skal gi hver del.

Eli – studieveileder:

 Det er kjempelurt å øve til eksamen ved å løse gamle eksamensoppgaver! Da får du svart på oppgaver som er på riktig nivå i forhold til det du kan forvente deg på eksamen, og du får testet hvor mye du kan. Samtidig er det viktig å ikke «gå seg fast» i gamle oppgaver. Gamle oppgaver kan være veldig god trening, men du bør ikke satse på at du får helt tilsvarende oppgaver på din eksamen

Eli Skaug er studierådgiver på NTNU.

FOTO: Privat.

5. Forklar svarene dine til andre

Istedenfor å irritere venner, familie og kjæreste med å klage på eksamensnerver, bruk de heller til noe produktivt. Svar på eksamensspørsmål til dem, drøft og diskuter.

Fredrik – masterstudent i finans:

 Det å diskutere pensum med andre, er veldig effektivt for læring - det anbefales!

Eli – studieveileder:

 Når du forklarer noe faglig til andre, oppdager du veldig fort hva du kan – og hva du ikke kan. Å øve på faglig formidling er veldig lærerikt, det er jo nettopp det du skal gjøre på eksamen. Det hjelper ikke å kunne stoffet, hvis du ikke klarer å forklare det du kan til sensor.

Les også: Slik får du mer selvdisiplin i studiehverdagen

6. Lag kollokviegrupper

Ved å gjøre eksamensøvingen til noe sosialt men samtidig lærerikt, blir det lettere å holde oppe motivasjonen gjennom hele eksamensperioden. Lag grupper med klassekamerater, diskuter og vær kritiske.

Fredrik – masterstudent i finans:

 Kollokviegrupper er gull verdt. Jeg jobber mye sammen med andre medstudenter. Det er viktig å ikke kaste bort for mye tid, så ta pauser dersom kvaliteten på jobbingen går ned.

Eli – studieveileder:

 Kollokviegrupper er en veldig fin ressurs! Dere kan lære av hverandre, utveksle kunnskap og hjelpe hverandre med det som er vanskelig. Dessuten er det mange som jobber bedre gjennom samarbeid. Det blir kanskje et slags sunt press ved å vite at dere er flere, og dere er samlet nettopp for å jobbe.

7. Ta pauser

For at hjernen skal kunne prosessere eksamensstoffet, er det viktig å ta seg hyppige pauser. Ta en is i solen og en blund i skyggen - hjernen trenger avkobling.

Fredrik – masterstudent i finans:

 Å ta gode pauser er viktig. Ta en pause hver 2-3 time, der du kan få deg en matbit og være sammen med medstudenter og venner

Eli – studieveileder:

 Det er veldig viktig å ta pauser. Det er ofte vanskeligere å prestere hvis du er veldig stresset og nervøs – dette må unne deg tid til å slappe av for å unngå dette. Eksamenslesing er akkurat som å trene: Du får ikke store muskler uten restitusjon. Hjernen trenger også å slappe av innimellom, for å kunne prestere over lengre tid. Bestem når du skal jobbe og når du skal ha fri, og følg den planen. Da kan du ha fri med god samvittighet!

8. Ikke bli påvirket av stress

Det hjelper ikke å gå rundt å stresse og ha angst. Følg timeplanen, og ikke la deg påvirke av hysteriske klassekamerater, som ikke har gjort leksen sin. Gjør det beste du kan og behold roen.

Fredrik – masterstudent i finans:

 Under eksamenstiden er det vanskelig å unngå stress. Dersom man jobber tilstrekkelig inn mot eksamen, vil det være lettere å håndtere dette stresset. Det er viktig å ta seg noen timer fri, også i eksamensperioden. Alt fra trening til grilling er lov i eksamensperioden, så lenge eksamen er førsteprioritet. Under eksamen forsvinner alt stresset for min del, da er det bare å svare på de spørsmålene du har forberedt deg til

Eli – studieveileder:

 Det er vanskelig å unngå å bli påvirket av stress. Litt stress kan være sunt - man vet man har en jobb å gjøre. Jeg tror det er mer korrekt å si at man ikke må la stresset ta overhånd. Som nevnt i forrige punkt: Legg en plan. Du kan ikke få til alt! Hvis du kjenner at stresset tar overhånd under eksamen, kan det være lurt å ta en pause fra skrivingen. Du kan for eksempel ta noen minutter hvor du fokuserer på pusten, eller ta en tur ut, og slå av en liten prat med en av eksamensvaktene.

Les også: Disse eksamenstabbene bør du unngå

9. Velg sunt i matveien

Visste du at hjernecellene kan bli dehydrert? Det er derfor utrolig viktig å holde seg hydrert under eksamen. Mat og drikke spiller mer inn på konsentrasjon og ytelse enn man tror. Smør en god og sunn niste.

Fredrik – masterstudent i finans:

 Her er vel ikke jeg noe prakteksempel, ettersom jeg har med Redbull og New Energy-sjokolade på eksamen – alltid!

Eli – studieveileder:

 Det er alltid lurt å spise sunt, men igjen – hvis du har levd på junkfood de siste årene, er kanskje ikke eksamensperioden tiden for å legge om til en helt ny og ukjent diett. Det beste er å spise sunt gjennom hele året. Og på eksamensdagen syns jeg det er lov å unne seg noe ekstra godt i matpakka

10. Pakk pennalet og hjelpemidler

Ha med flere penner, sjekk at kalkulatoren har batteri og finn ut hvilke hjelpemidler som er lovlig og ikke.

Fredrik – masterstudent i finans:

 For min del har jeg prøvd å bruke hjelpemidler minst mulig. Jeg legger det til side og bruker det om det er nødvendig. Dersom det følger med et formelark på eksamensoppgaven, er mitt tips å rive det av og bruke det aktivt på eksamen. Da slipper du å bla til siste side hver gang du har bruk for det.

Eli – studieveileder:

Apropos stress – ingenting er mer stressende enn noe så trivielt som at pennen din slutter å fungere eller at kalkulatoren er glemt, under eksamen! Sørg for å ha med deg alt du trenger, pluss reserve. Det er en fordel å orientere deg tidlig om hvilke hjelpemidler som er lovlig og hva du har rett på under eksamen. Mange tar kontakt noen få dager før eksamen, da er det ofte for sent, for eksempel hvis du har krav på tilrettelegging under eksamen.