(StudentTorget.no):

Som regel ville vi sagt at det var nå du skulle begynt å legge bort pensum for en god natts søvn, spise godt med mat og tenke på alt annet enn sensorer og muligheten for å konte. Men noen ganger bærer det dit hen at man må tenke annerledes, og da har vi helt andre taktikker å anbefale. Her i Studenttorgets eksamensavdeling slår vi alltid et slag for å lese jevnt og trutt, men vi stiller selvfølgelig opp når det ikke lar seg gjøre også.

Det er kanskje ikke optimalt, tenker du i det du regner deg frem til at det er tjuefire timer igjen til eksamen. Du skulle vel helst ha lest litt mer enn det du har gjort, og kan ikke skjønne at du ikke lærer. Det samme skjedde jo i fjor! Men det er ikke alltid like enkelt å rekke alt, enten det må nedprioriteres eller rett og slett går i glemmeboka.

 

Først og fremst: skaff deg alt av pensum, slik at du har oversikt over titler og forfattere. Hvis sensor spør om en forfatter er det greit å kunne plassere boka. Da får de et inntrykk av at du har en smule mer kontroll enn det du har. Skolebiblioteket har mye, og er alle utlånt finnes det ofte på andre biblioteker eller hos en snill venn.


 

1. Få oversikt over poengene

Les konklusjonene, overskriftene og innholdsfortegnelsen. Du kan få mye informasjon ut av disse. Skumles litt om du har tid, og noter deg mellomtitlene og de markerte sitatene. Alt som skiller seg ut fra den vanlige teksten er ofte viktige poenger. Her er forresten en skikkelig hack, som bare de heldigste kan benytte seg av: hvis du har brukte bøker kan det være noen markeringer gjort av tidligere eier, og disse avsnittene er ofte lurt å huske. (Konklusjon: kjøp brukte bøker, gjerne de med markeringer! De er ofte billigere også).

LES OGSÅ: Prokrastinering og hvordan du kan unngå det

 

2. Lær deg et tema grundig

Dette kan kanskje gå litt begge veier, helt avhengig av hvor samtalen der innebærer. Men hvis du lærer deg et tema relativt godt, har du alltid noe å falle tilbake på. Da kan du dra samtalen ditover hvis du noen gang skulle trenge å fylle tiden med noe.

LES OGSÅ: Jernteppe: Slik unngår du jernteppe på eksamen

 

3. Gjett

Noen ting kommer til å bli viktigere enn andre, og her må du gjennomføre en runde med det vi kaller kvalifisert gjetting. Utenom sensor har du best forutsetninger i verden for å vite hva de kommer til å legge vekt på!


 

4. Be en klassekamerat på middag og la h*n fortelle deg alt h*n kan

Dette kan faktisk være veldig nyttig for begge parter! For den som forteller er det en mulighet for å rydde opp i all kunnskap som surrer rundt i hodet, og også merke seg eventuelle brister og kunnskapshull. Det er ofte lettere å notere seg poenger når man blir fortalt foran om man leser dem, men noter stikkord underveis for å ha knagger å henge kunnskapen på senere.

LES OGSÅ: Eksamensjuks 2016: Dette er verstingene

 

5. Lat som

Dette kommer du til å få bruk for UANSETT, for sjansen er liten for at du har lært deg alt sensor vil vite, på under et døgn (dessverre). Men da er det beste trikset å overbevise både deg selv og sensor om at du kan mer enn du kan. Fake and make it, rett og slett. Gå for det første inn med selvtillit, det vinner man alltid (bittelitt) på. Begynn deretter med alt du kan, og sats på at du kan mer enn det. Ofte viser det seg at man kan en hel del mer enn først antatt når man MÅ.

LES OGSÅ: Hvordan holde en presentasjon: Hvordan holde taleangsten under kontroll under muntlig eksamen

 

6. Pugg fagbegreper

Det er fagbegreper som hever deg fra A til B, og du kan satse på at et fagbegrep eller to vil heve deg fra D til C også. De kommer du til å få bruk for, og er plusspoeng i boka. Trykk som mange av dem inn i en halvtime som mulig, og håp på at det er nok.


 

7. Marker masse

Finn tusjer og fargestifter og marker som en gal. Ring inn, strek opp og ramm inn viktige poenger, jeg lover du kommer til å huske de bedre da. Og om ikke er det iallfall mye morsommere enn å bare lese!

LES OGSÅ: Hvordan slappe av etter eksamen

 

8. Les forelesningsnotatene

Her er det som regel essensielle poenger det er verdt å merke seg. Foreleseren vet hva som er viktig, og er du heldig står det avgjørende poenger i forelesningsnotatene. Selv har jeg tjent en karakter på å lese forelesningsnotatene samme dag. Om du har dem tilgjengelig, verdsett dem som gull. Dine egne notater blir også viktige i denne prosessen. Hvis du ikke har tatt notater dette semesteret, så ta det som lærdom og ta notater neste semester! Gjerne for hånd, da sitter det bedre.

LES OGSÅ: Fusk på eksamen – Dette telles som fusk

 

9. Bytt notater mot dagligvarer

Dagligvarer er studenters gull. Og hvis du kan lokke med ekstra mykt dopapir vil hvem som helst låne deg alt du trenger av opparbeidet materiale. Hvis du er ekstra desperat kan du legge ut en forespørsel på klassens interne side, og skrive hva du tilbyr i honorar. God sjampo pleier også å slå godt an.

LES OGSÅ: Eksamensangst

 

10. Vit når du må slutte

Det frister å sitte oppe til morgengry og pugge, men lite vil feste seg de siste timene uansett. Dra strikken litt lenger enn du ville gjort dersom du hadde lest tidligere, men husk at det ikke vil gagne deg dersom du er mer zombie enn menneske dagen etter. Derfor får nok være nok, og prøv å få syv timers søvn UANSETT.