(StudentTorget.no):

Eksamen nærmer seg med stormskritt, og mange studenter er i full gang med eksamenslesingen. Grunnet koronakrisen, er i år det aller meste av undervisning og eksamener blitt digitalisert, og skal gjennomføres hjemme i studenthybelen din. Her er flere gode tips til deg som skal ha eksamen:

 

Sett av tid til eksamensøvingen

Skippertakene er kanskje uunngåelige, men sett av nok tid til å lese og gjøre oppgaver i ukene før eksamen. Du trenger ikke pugge like mye for en hjemmeeksamen som en skoleeksamen, her har du muligheten til å slå opp begreper eller navn du har glemt, men det er allikevel viktig å lese nok før eksamen. God oversikt over pensum er viktig for å kunne finne det du leter etter under eksamen, og kan spare deg for enormt mye tid.

God forståelse av pensum er det aller viktigste, for uten forståelse av innholdet er pensumbøkene helt ubrukelige under eksamen. Jobb aktivt med pensum, gjør oppgaver, hør deg selv eller andre, fortell andre hva du har lært og diskuter med medstudentene dine. Har dere ikke muligheten til å møtes fysisk, kan dere ha en kollokviegruppe over Skype.


 

Si ifra til de rundt deg

Fortell kjæresten, familien eller kollokviet når du skal ha eksamen. Slik kan du sørge for å få roen og stillheten du trenger, og forhindre at de du bor med avbryter oppgaveskrivingen eller ber deg om å gjøre ting dagen(e) du har eksamen. Kanskje dere kan avtale at de(n) som ikke har eksamen tar seg av matlaging og vasking/rydding den uken? Slik kan dere hjelpe og støtte hverandre.

LES OGSÅ: Toastjern spolerte eksamen for studentene ved UiT

 

Finn deg en arbeidsplass

Lag deg en arbeidsplass hvor du skal jobbe under eksamen. Arbeidsplassen burde være på en skrivepult eller et bord, hvor du kan sitte ordentlig. Legg frem alt du trenger under eksamen, som datamaskin, pensumbøker, notatbøker, ark, skrivesaker, markeringstusjer, kalkulator (og batterier til den), med mer. Det er en fordel om du kan lade datamaskinen din når du jobber, og at du kan la det du trenger ligge fremme under hele eksamen, uten å måtte flytte på det. Da kan du for eksempel ha post it-lapper med notater, oppslåtte bøker og lignende liggende fremme, som kan være ressurser under eksamen.

LES OGSÅ: Konsentrasjon og eksamenslesing

 

Sett opp en timeplan

Sett opp en plan for eksamen. Når begynner og slutter eksamen? Hva skal du gjøre de ulike dagene av eksamen? Planen burde inneholde:


 

  • En daglig «to do-list». Hva skal du gjøre hver dag?
  • Oversikt over når du skal hente inn/finne frem til rett informasjon/litteratur.
  • Oversikt over når du skal skrive de ulike delene av oppgaven (innledning, teori, metode, ananlyse/diskusjon, konklusjon).
  • Sett av tid til å se over og lese korrektur på oppgaven. Er det noe du ønsker å endre på eller skrive om?
  • Oversikt over alle pauser, treningsøkter, måltider og lignende.
  • Endelig innleveringsfrist for eksamen.

I tillegg til dette, burde du også legge inn andre aktiviteter eller planer du har i løpet av eksamensdagene.

LES OGSÅ: Hjerneboostere til eksamen

 

Bruk korrekte kildehenvisninger

Det er utrolig viktig å oppgi korrekte kildehenvisninger under en hjemmeeksamen, ellers kan du bli tatt for fusk. Bruk stilen for kildehenvisninger som er oppgitt, for eksempel Chicago, Harvard eller APA. Ved direkte sitater skal kildehenvisningen stå rett etter sitatet, ellers kan kildene oppgis mot slutten av avsnittet. Alle kilder som er brukt skal oppgis i litteraturlisten, som skal avsluttes med setningen «Alle kilder som er brukt i denne oppgaven er oppgitt». Henvis til kilder korrekt underveis i arbeidet med oppgaven, dette sparer deg for mye tid mot slutten av eksamen.

LES OGSÅ: Eksamensstress - Stress riktig!

 

Planlegg og forbered måltidene dine

Planlegg og kjøp inn det du skal spise i løpet av eksamensdagene, slik slipper du å bruke tid på å gå i butikken under eksamen. Måltider kan forberedes på forhånd, slik at du kan spise sunn, hjemmelagd «ferdigmat» i løpet av eksamen. Eksempler på retter du kan lage er gryter og supper, som lett kan fryses eller settes i kjøleskap, og varmes opp når du skal spise. Kjøtt, fisk eller kjøtterstatninger kan stekes på forhånd, og grønnsaker kan serveres ferske, kokes eller stekes på forhånd, og brukes ved siden av.

Sunn snacks er et «must» under eksamen, og det kan være fint å ha noe å knaske på når du jobber. Unngå de tomme kaloriene, selv om det ofte frister å spise både chips og sjokolade under eksamen. Sunn snacks kan for eksempel være bær, nøtter, grønnsaker, riskaker, proteinbarer eller lignende. Og husk, det er lov å unne seg en sjokoladebit mot slutten av dagen! Gå da helst for mørk sjokolade, det er et sunnere alternativ.


 

Sett av tid til å trene

Har du en eksamen som varer over flere dager, er det viktig å sette av tid til å trene i løpet av eksamen. Frisk luft og å være i aktivitet kan hjelpe deg å klarne tankene, så løp, sykle eller gå deg gjerne en tur i 30-60 minutter i løpet av dagen. Andre alternativer kan være en tredemølle, treningssykkel eller ellipsemaskin, eller en treningsøkt du finner på YouTube. Hjemme kan du trene dansing, yoga, pilates, styrke, kondisjon, med mer.

LES OGSÅ: Begrunnelse for eksamenskarakterer: Derfor bør du søke

 

Ta pauser

Skal du studere hjemme eller ha hjemmeeksamen, er det viktig å ta gode pauser. Noen ganger kan det være fint med en kort 5-10 minutters pause. Da er det viktig å passe på at pausen ikke blir for lang. Bruk en timer for å hindre pausene i å skli ut. Lengre pauser og spisepauser burde du skrive inn i timeplanen din, slik unngår du å ta for mange pauser i løpet av dagen.

LES OGSÅ: Er du redd for å holde muntlig presentasjon?

 

Få nok søvn

Lite søvn kan føre til økt stress og nedsatt konsetrasjonsevne. Pass derfor på å få nok søvn under eksamen, helst 7-8 timer per natt. Sliter du med å sove, og har problemer med å «legge fra deg» eksamensoppgaven? Da kan det lønne seg å legge bort mobilen før du skal sove, lyset fra denne gjør deg faktisk mer våken, og lese en bok for å få tankene over på noe annet.

Vi i StudentTorget ønsker dere lykke til med eksamen!