(StudentTorget.no):

Muntlig eksamen er antakeligvis den mest fryktede og myteomspunnede eksamensformen. Alle har hørt skrekkeksempler på forhånd, ingen vet hva som venter dem når de går inn. Slik er det nok mange som tenker.

Det stemmer imidlertid ikke, skal vi tro førsteamanuensis og undervisningsleder, Knut Andreas Grimstad ved Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk, på Universitetet i Oslo.

Det som venter deg er en sensor som ønsker at du skal gjøre ditt aller beste, som skjønner at du er nervøs, og som ikke ønsker å gjøre situasjonen ubehagelig for deg.

Utover dette handler det om å ha god oversikt over pensum og å forsøke å ta det med ro allerede før du går inn. Alle der inne vil at du skal lykkes. Tenk derfor på muntlig eksamen som en samtale der du skal fortelle og reflektere over det du har lært på emnet.

 

Hvordan kan man forberede seg best mulig til muntlig eksamen?

- Rett før eksamen gjelder jo det helt opplagte, men som ikke kan sies ofte nok: prøv å få en god natts søvn, å være så opplagt som mulig. Unngå å sitte oppe hele natten og tvangspugge store deler av pensum. Dessverre går mange i den fellen. Du kan uansett ikke bare ramse mekanisk opp, da blir det for tydelig at det ofte er en mer eller mindre overfladisk gjengivelse av pensum.

- Man bør skaffe seg en best mulig oversikt over pensum i løpet av semestret. Selve eksamen vil speile det man har arbeidet med og diskutert på emnet. Det kommer ingen mystiske overraskelser, stort sett ting man har hørt om. Det finnes ulike ‘strategier’, én er å forberede fem-seks tematiske områder som man lærer ekstra godt, slik at man har noe å begynne med når man sitter foran sensor. Noe man er trygg på og kan ty til dersom det stopper opp, forklarer Grimstad.


 

Hvordan gjør man et godt førsteinntrykk på sensor?

- Det er greit å håndhilse på sensor. Bedre med for mye enn for lite av det gode, det er ingen som blir fornærmet av den grunn. Er du nervøs, så si det til sensor. Vær deg selv og vær ærlig. Prøv å alminneliggjøre situasjonen. Noen er mer utadvendte enn andre, og for dem føles det gjerne enklere, men sensor vet at mange er nervøse og vil derfor gjøre alt for å avdramatisere situasjonen, for å hjelpe deg på gli. Det er ingenting en sensor liker bedre enn en aktiv og engasjert student.

LES OGSÅ: Student med barn? Nå får du flere rettigheter

 

Hvordan bør man snakke – så lenge som mulig, eller kort og konsist?

- Det viktigste er at du prøver å svare på det du blir spurt om, og holder deg til saken. Ett og annet spørsmål må du kanskje ta stilling til og redegjøre for der og da, og det kan selvfølgelig være utfordrende. På den måten er ikke muntlig eksamen så ulikt et jobbintervju. Men som sagt: de aller fleste sensorene vil ha frem det beste av deg og eventuelt se hvordan du bruker – eller forsøker å bruke – det du kan. Tenk på det som en samtale og still gjerne et par oppklarende spørsmål; ‘Forstår jeg spørsmålet riktig når jeg assosierere det med...?’, ‘Med det begrepet mener du altså ...?’


 

Hva gjør man dersom man blir spurt om noe man ikke kan, eller ikke forstår spørsmålet?

- Dersom det er noe du ikke kan svare på der og da, bør du først samle deg og be om litt betenkningstid. Prøv å knytt spørsmålet til noe du er trygg på. Tenk gjerne høyt, la sensoren få innblikk i din refleksjonsrekke. Det sier også noe om ditt kunnskapsnivå. Dersom du får beskjed om å snakke fritt om et tema, men ikke helt vet hvordan du skal gripe det an, kan du be om hjelp til å komme i gang. Gjør som i en vrien samtale du har bestemt deg for å ta, si at du synes det er litt vanskelig. Ingen sensorer vil trekke deg for det.

LES OGSÅ: Studieteknikk: Hva er mest irriterende på lesesalen?

 

Hva gjør man dersom man får jernteppe?

- Da sier du at du har fått jernteppe. Det er helt i orden. Si det som det er, de som sitter overfor deg er som regel forståelsesfulle folk – selv om det kan være lenge siden, så har de hatt muntlig eksamen selv.

LES OGSÅ: Skrivesperre? Slik blir du kvitt den

 

Hvordan bør man kle seg?

- Også her fungerer det best å være seg selv. Du trenger ikke gjøre noe spesielt, bare være bekvem og naturlig. Dessuten er sensorene ikke så opptatte av dette. Piercingene skal være mange og spesielle før det blir et problem, sier Grimstad. 

Altså – ta det med ro, slapp av, og gjør muntlig eksamen til en samtale om pensum. 

 

SE VIDEO: Slik overvinner du angsten for muntlige presentasjoner