I løpet av 2012 tok 13 prosent av yrkesaktive nordmenn formell utdanning ved siden av arbeidet. I tillegg deltok hele 51 prosent av de yrkesaktive i ikke-formell opplæring, viser tall fra SSB.

Mange heltidsansatte har ikke mulighet til å slutte eller ta permisjon fra jobbene sine av økonomiske hensyn. Løsningen blir derfor å kombinere jobb og studier etter beste evne.

Det å balansere etter- og videreutdanning med en heltidsjobb er absolutt ikke lett, men det er heller ikke umulig.

Karrierenettsiden careerealism.com har presentert noen lure tips som kan være nyttig å ta med seg:

 

Snakk med arbeidsgiveren din

Mange arbeidsgivere bistår gjerne ansatte med å gjennomføre utdanning eller kurs som vil gi faglig vekst.

Hvis du vil ta en grad innen et felt knyttet til din nåværende jobb, kan du argumentere for hvordan det vil virke positivt for både dine karrieremål og for bedriften. Det er ikke usannsynlig at arbeidsgiveren vil være villig til å bidra økonomisk og/eller tilrettelegge for at du skal kunne gjennomføre dette.

Husk på å forklare hvordan du vil balansere jobb og studier uten å ofre produktiviteten på jobben.


 

Ikke ta deg vann over hodet

Lag en veloverveid oversikt over alle økonomiske-, personlige- og jobbmessige forpliktelsene du har. Ta hensyn til punktene i oversikten når du vurderer de ulike studiemulighetene, og vær konsekvent på at utdanningen ikke skal gå på akkord med noen av disse.

Hvis tid og økonomi tilsier at det holder med ett kurs – så bør du begrense deg til det. Dette vil kanskje forlenge tiden du bruker for å oppnå det du vil, men du vil i hvert fall ha nok tid og fokus til studiene samtidig som du opprettholder kvaliteten på arbeidet ditt.

LES OGSÅ: Timeplanen på amerikansk high school

 

Finn riktig program for deg

Som arbeidende student bør du velge et program som passer din hverdag. Mange skoler tilbyr deltidsstudier hvor man møter opp en gang eller to i uken eller utelukkende på lørdager. Noen skoler tilbyr også deltidsstudier på kveldstid.

Mange fulltidsansatte konkluderer med at nettstudier eller fjernundervisning (med eller uten enkelte oppmøter) er den beste løsningen for dem.

LES OGSÅ: Vårferie og innleveringer

 

Lag en tidsplan

Når man skal kombinere fulltidsjobb og skole kan en godt organisert tidsplan være forskjellen mellom en travel hverdag og en umulig hverdag. Sett av konkrete tider i løpet av uken til studiene, og sørg for å bruke dem bare på studiene.

Hvis du velger å studere hjemmefra, bør du dele timeplanen med de du bor sammen med, slik at de vet når du ikke skal forstyrres.

Gjør det også til en vane å gjøre skolearbeid i god tid før eventuelle frister, og ikke dagen før- eller samme dag det skal leveres. Det er helt avgjørende for å eliminere stress, og er viktig for ikke å gå lei av hele studiene.


 

Sett av tid til deg selv

Det å studere mens du jobber fulltid er en krevende oppgave som både kan være overveldende og frustrerende.

For å opprettholde en viss følelsesmessig og mental velvære, bør du også reservere tid til deg selv i løpet av uken. Det kan være alt fra å lese noe annet enn pensum, til å unne seg en tur på kino eller en runde på treningssenteret.