(StudentTorget.no):

Man er bare ny student én gang i livet, og det kan være vanskelig å vite hvordan man skal få mest mulig ut av studietiden.

Ved å unngå disse oppstartsfeilene er du ihvertfall ett skritt nærmere å få en en vellykket studiehverdag.

 

Droppe forelesninger

Når etterdønningene fra gårsdagens festligheter slår inn for fullt, er det lett å glemme at man egentlig skulle vært på forelesning. En britisk undersøkelse viser at studenter har kalkulert at de kan gå glipp av 6 av 10 forelesninger og fremdeles gjøre det godt på eksamen. Men husk at du ikke får tilskudd til pensum dersom du ikke møter opp på forelesningene.

 

Prokrastinere

Du har tenkt å lese ferdig pensum i god tid før eksamen, men du skal bare sjekke Facebook, ta en utepils, tørke støv og vaske vinduer først. Hvis du er en av mange som alltid utsetter ting til siste liten, er du en prokrastinator. Men hvis du først begynner å utsette ting, er det fort gjort å miste kontrollen.

 

Ta deg vann over hodet

Samtidig som du ikke bør vente til i siste liten med å kjøpe pensumbøker og begynne å lese stoffet, er det heller ikke ideelt å kjøpe inn alt av pensumbøker samt anbefalt litteratur; realistisk sett kommer du ikke gjennom alt likevel.

Vent heller til dere starter med ordentlige forelesninger, så får du en bedre oversikt over hvilke bøker du bør løpe og kjøpe, og hvilke du med fordel kan la stå i butikkhyllene litt lenger.


 

Reise hjem hver helg

Om du skal begynne å studere i en ny by, er det mye som skal ordnes. Da kan man fort føle en hjelpeløshet, og tro at eneste løsning er å flykte hjem til trygge rammer. Det er helt normalt å føle hjemlengsel og dette er noe som avtar over tid.

LES OGSÅ: Bli med til studiebyen Ås!

 

Sløse med penger

Studielånet har ankommet bankkontoen, og du innbiller deg at pengene lengter etter å bli brukt på mat, klær, øl og kinobesøk. Det er lett å la seg rive med, men det er ikke like artig den dagen du står tomhendt tilbake. Vil du virkelig måtte låne penger av foreldrene dine, og i verste fall måtte ta opp forbrukslån?

LES OGSÅ: Angst og hvordan bearbeide ulike former for angst - Studentopplysningen #39

 

Notere for mye

Du har funnet ut at det er smart å gå på forelesninger, og at det er lønnsomt å notere det foreleseren sier. Du kommer likevel ikke langt hvis du skal notere absolutt alt som blir sagt, så konsentrer deg heller om å tenke sammeheng og relevans, samt oppsummere heller enn å gjengi.

LES OGSÅ: Angst og angstplager som student - slik kan du hjelpe deg selv og andre

 

Å vente med deltidsjobben

Høsten er høysesong for utlysning av jobber. Som student med fullt stipend og lån kan du i utgangspunktet klare å leve nøkternt, men i dag er studielånet historisk lite verdt, og ekspertene anbefaler deg å søke deltidsjobb tidlig i studietiden.


 

Være asosial

Mange tenker at de skal være flittige studenter, noe som er vel og bra. Bare husk at du også har godt av å ha et sosialt liv utenom studiene. Venner øker trivselen, og det er godt å ha en støttende medstudent når det blåser og er surt ute og du tenker at oppgaven din er kjempedårlig. Og du vet aldri – studievennene dine kan bli de neste store.

LES OGSÅ: Prokrastinering og utsettelser - et stort problem blant studenter

 

Å ikke tro på deg selv

Istedenfor å sammenligne deg selv med andre, tenk på hva du selv ønsker å oppnå på studiet. Dessuten er det stor sannsynlighet for at de andre også er like nervøse for å møte medstudenter som du er.