(StudentTorget.no):

Ønsker du å reise til utlandet for å studere er det lurt å ha litt forkunnskap om språket. ANSA kan hjelpe deg med et tilretteleggingssemester, eller språkkurs, og Lånekassen gir deg støtte.

Camilla Myhre Kristiansen (20) hadde lenge et ønske om å lære seg spansk, og tok først et semester med latin-amerikanske studier på Cuba. Nå har hun flyttet til Barcelona, i hovedsak for å ta sykepleierstudiet, men først tar hun et seks måneders tilretteleggingssemester med spansk, for å lære språket skikkelig.

– Jeg vil lære meg et språk i tillegg til norsk og engelsk. Jeg liker godt å reise, og har nå funnet ut at jeg synes det er bedre å komme på ferie til Norge, enn å bo der. Jeg har alltid hatt lyst til å lære meg spansk, og det får jeg ikke gjort ordentlig hvis jeg bor i Norge, sier Myhre Kristiansen og utdyper.

 

«Hei, hvordan går det?»

– Jeg hadde spansk i to år da jeg gikk på videregående skole, men av det lærte jeg ikke stort. Bare litt gloser, og å si «Hei, hvordan går det?» og «Ha en fin dag» og sånne ting. Da er det bedre å reise et sted, slik at man får brukt språket, og lærer å kommunisere. Når jeg reiste til Cuba lærte jeg mer spansk, men det er først nå jeg kan kommunisere uten at det er noe problem å forstå meg, forteller hun.

Myhre Kristiansen forklarer at når hun er ferdig med tilretteleggingssemesteret på språkskolen i mai, får hun et diplom som sier at hun kan språket.


– Jeg trenger ikke å ha diplomet for å komme inn på sykepleien, men jeg synes det er greit å ha det som et bevis. Sykepleierstudiet på universitetet i Barcelona foregår på spansk, med spanjoler. Da er det greit å kunne språket, forteller Myhre Kristiansen.

LES OGSÅ: Hamburg - Byen som har alt | Del 2

 

Gode støttemuligheter

Myhre Kristiansen er medlem av ANSA, som er en norsk organisasjon som hjelper studenter når de er i utlandet. Det var de som anbefalte henne å ta et tilretteleggingssemester.

Kristoffer Moldekleiv, som er president i ANSA, forteller at viktigheten av å lære språket kommer an på hvilket land du skal reise til. Og at de aller fleste nordmenn er ganske komfortable med å snakke engelsk, så et engelskspråklig land fikser de fleste.

Han mener imidlertid at det er viktig å ha en viss forkunnskap i språket hvis man reiser for å studere i et fremmedspråklig land, og forklarer at ANSA tilbyr norske studenter et språklig tilretteleggingssemester

– Vi har tilbud om et språklig tilretteleggingssemester, som man får støtte til av Lånekassen. Nå arbeider vi for at det ikke lenger bare skal foregå i et semester, men to. Dette fordi det noen ganger trengs mer enn kun ett semester for å lære språket godt nok. I tillegg til det språklige tilretteleggingssemesteret, kan man få støtte til språkkurs som går over 4-6 uker. Det kan man gjøre parallelt med studiene, siden det begynner noen uker før studiestart, for så å gå noen uker inn i studiet, sier Moldekleiv.


– Det er gode muligheter for utenlandsstudier og god støtte hvis man ønsker å reise ut. Og det virker som norske bedrifter i stadig større grad, anerkjenner utenlandsstudier, og ønsker å ha folk med kultur- og språkforståelse. Vi tror folk vil ha god bruk for å kunne et fremmedspråk. Dette er en tilleggskompetanse som kan være nyttig i arbeidslivet, forteller Moldekleiv.

Moldekleiv sier også at det kan være et veldig bra tilskudd til selve studiene, å være med på ANSA-arrangementer når du er i utlandet. I tillegg er det lurt å tenke litt på å bygge seg opp et nettverk.

– Nordmenn som studerer i Norge får et nettverk gjennom med-studenter. I utlandet kan man opparbeide dette nettverket ved å være med på ANSA-arrangementer.
 

LES OGSÅ: Charlotte studerer Creative Industries studies i Sunshine Coast i Australia

 
Blir i Barcelona

I tillegg til tilretteleggingssemesteret, tar Camilla Myhre Kristiansen eksamen som privatist i spansk fra videregående skole. Dette for å øke karaktersnittet, slik at det er større sjanse for at hun skal komme inn på sykepleien.

– Hvis jeg ikke kommer inn på sykepleien, kommer jeg til å prøve å få meg jobb her. Jeg tror ikke jeg kommer til å flytte hjem til Norge igjen, fordi jeg elsker Barcelona, sier hun.


– Jeg anbefaler alle som ikke vet hva de vil gjøre å dra til utlandet. Hvis du bare har litt lyst, så gjør det! Hvis ikke kommer du til å angre. Man lærer mye om seg selv. Hvis jeg hadde vært i Norge nå, så hadde jeg sikkert studert noe jeg egentlig ikke vil. Jeg synes også at det er godt å reise alene, fordi da er man ikke avhengig av noen. Det er bare å kaste seg ut i det. Også er det veldig koselig når venner eller familie kommer på besøk, samt å dra hjem til Norge en helg, sier Myhre Kristiansen.

 

 Ulike støtteordninger:


Tilretteleggingssemester: Er et semester som skal gi deg best mulig forståelse og grunnlag i landets språk og kultur. Du kan få støtte til kurs i språk og samfunnsfag før du begynner på graden din.

Språkstipend: Er du tatt opp i en utdanning i utlandet som gir rett til støtte og som har et annet undervisningsspråk enn engelsk, kan du få 16 720 kroner i stipend til et forberedende språkkurs.

Krav: Kurset må vare i minst fire uker (mandag til fredag) med minimum 15 timer undervisning per uke. Kurset må tas i det landet du skal studere, og det er viktig at det ikke er et engelskspråklig land. Man kan også få stipend hvis man ønsker å ta utdanning i Finland og på Island. Videre må du opplyse i søknaden om hvilken grad du planlegger å ta, og oppgi navnet på lærestedet du planlegger å ta graden ved.


Basisstøtte og reisestøtte: Man kan få en basisstøtte på 90 800 kr. Består man eksamen vil 40 % av dette beløpet bli omgjort til stipend.  Det er også mulig å få reisestøtte for å dekke reisen til utlandet. Summen man får avhenger av hvilket kontinent man skal til. Beløpet blir gitt som 30 % stipend og 70 % lån. Noen skoler gir deg tilgang til et tileggsstipend også.

Sjekk med Lånekassen hvor mye kan du få her.

Kilde: Lånekassen