Hvordan kom du fram til at det var til Ungarn du ville dra?

Da jeg bestemte meg for å studere medisin i utlandet, var det tre faktorer som spilte størst rolle for meg. Jeg ønsket at det skulle være et stort internasjonalt miljø, mange norske studenter, og høy kvalitet på utdanningen.

 

Utveksling til Ungarn

Navn: Rosita Negin Abdali

Alder: 25

Studieretning: Medisin

Studiested: University of Pècs Medical School, Pécs, Ungarn

 

Etter litt søk på nett og samtaler med ANSA, var det Ungarn som virket mest aktuelt for meg.

Bjørknes Høyskole tilbød et spesielt program, der man kunne ta første året i Norge og deretter fortsette i Pécs, og det virket veldig interessant.

Utdanningen i Ungarn er godkjent i Norge, og man får autorisasjon ved endt studie.

 

Hvordan var søknadsprosessen?

For studier i Ungarn, søker man gjennom Bjørknes Høyskole.

For 1+5-studiet, måtte man søke på bakgrunn av karakterer fra videregående, slik som på studier i Norge.

Det var en veldig grei prosess, og i løpet av sommeren fikk vi informasjonen vi trengte for å forberede oss til skolestart.

Dersom man ikke ønsker å gå 1+5-programmet, men heller vil ta alle 6 årene sammenhengende i Ungarn, kan man også søke på det.

Da må man, i tillegg til en mer omfattende søknad, ha en opptaksprøve som holdes i Oslo.

Prøven er både skriftlig og muntlig, i fagene biologi og kjemi. Dette kan være litt forandret i dag. Opptaksprøven kan være noe vanskelig, og man bør lese og forberede seg i god tid.


 

Kan du fortelle litt om studiet og undervisningen?

Første året hadde vi undervisning på Universitetet i Oslo og på Bjørknes Høyskole. På denne måten, fikk vi en myk start på studiet, og jeg kunne fortsatt bo hjemme.

Dette er noe endret nå, og all undervisning blir gitt på Bjørknes Høyskole.

Etter første året i Norge, må man deretter ha et sommerkurs i anatomi og histologi i Pécs.

Sommerkurset var intenst og vanskelig, men dette er også forandret og forbedret i dag. Fullfører man sommerkurset, starter man på andre året av studiet til høsten.

Undervisningen i Pécs er grundig og god, men lærerne og foreleserne er mye mer autoritære enn det man er vandt med fra Norge. De forventer at man er forberedt til undervisning, og at man viser respekt.

Det kan hende det virker litt skummelt i begynnelsen, men man tilpasser seg ganske fort.

De første årene har man nesten all undervisning i samme bygg, men fra fjerde året begynner man på den kliniske delen av studiet, og undervisningen er spredt utover byens sykehus og klinikker.

Heldigvis, er Pécs en liten by, og det tar ikke altfor lang tid å komme seg rundt.

Lærerne begynner også å se på studentene som kolleger, og man kjenner seg kanskje mer respektert av lærerne også.

 

 

Hva er den største forskjellen på å studere i Ungarn og i Norge?

Den største forskjellen jeg kjente på, fra året i Oslo sammenlignet med resten av studiet i Pécs, var at man fikk mye mer hjelp og veiledning i Oslo.

Man har studieplan og læremål, som er gode verktøy for å organisere lesingen.

I Ungarn, er man mer på egenhånd, og man må ta ansvar selv.

Det er lett å falle bakpå, hvis man ikke klarer å organisere studiene selv, men jeg tror de fleste er forberedt på at det er tøft og er bevisste på at man må gjøre en egen innsats.


 

Hvordan er en vanlig dag i Pécs?

En vanlig skoledag, for meg, starter med forelesning kl. 08, etterfulgt av seminartimer på 1,5 time hver.

Seminarene kan være alt fra ortopedi, på en klinikk et stykke utenfor byen, eller kardiologi, på sykehuset som ligger rett bak skolen.

I seminarene, går vi rundt sammen med en lærer og møter forskjellige pasienter.

Det varierer veldig når undervisningen for dagen er over, men som oftest er man ferdig til ca. kl. 16. Jeg har dager hvor jeg begynner kl. 10, og dager hvor jeg slutter kl. 12.

Etter skoledagen, pleier studentene å enten lese hjemme eller på et av bibliotekene i byen.

Resten av dagen bruker jeg på å lage mat, dra på treningssenteret, eller møte venner.

Pécs er en fin kulturby, og det er enkelt å dra på kino, teater, og konserter.

Dagene er veldig varierte!

 

Hvordan er studentmiljøet der?

Pécs har et veldig stort og fint studentmiljø, og det finnes ulike fakulteter over hele byen.

Pécs er kjent for å være en internasjonal studentby, og her er det stor sjanse for at du møter på studenter fra andre land og kontinenter hver dag.

Det finnes mange aktiviteter og organisasjoner man kan involvere seg i, om ønskelig, og i tillegg, har vi et stort samfunn av norske studenter.

Studentorganisasjonen ANSA har et lokallag i Pécs, og de bidrar til å holde mange arrangementer, som 17. mai-feiring og julegrøt. Jeg er selv med i styret i ANSA, og det er mye gøy vi prøver å finne på, for alle elevene her.

Noen arrangementer som er satt stor pris på av studentene her, er fadderuken, og internasjonal pubquiz, som holdes annenhver uke.

I tillegg, har også Norsk Medisinstudentforening et lokallag i Pécs, og de er veldig flinke til å holde mange faglige helgekurs, som er et godt tilskudd til undervisningen vi ellers har.

Utover de norske organisasjonene, finnes det også mange internasjonale, som for eksempel Surgical Society, der de fokuserer på kirurgiske ferdigheter.

Det finnes også mange idrettslag man kan involvere seg i, og hvert år holdes det en stor konkurranse mellom alle medisinskolene i Ungarn som heter Medicus Kupa. Her konkurreres det i blant annet fotball, volleyball, cheerleading, med mer.

 

 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Selv om det går mye tid på lesing og biblioteket, har man en god del fritid, så lenge man planlegger tiden sin godt.

Det finnes mange treningssentre og mange fine turmuligheter rundt byen.

Jeg er mye sammen med venner, trener, shopper, drar ut å spiser, drar på kino og finner på mye sosialt.


 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der?

Prisnivået her nede er veldig billig, og det gjør at vi kan leve rimelig godt uten å bekymre oss altfor mye for det økonomiske.

Det er veldig billig å kjøpe mat og drikke, og bo her generelt.

Leieprisene ligger på ca. 4000-5000 kr totalt i måneden, men dette varierer veldig. Det kan være lurt å ta kontakt med noen som allerede bor her for riktig veiledning.

Ta gjerne kontakt med meg og ANSA, hvis du er ny og ikke kjenner noen her. Jeg bor alene, i en stor toroms leilighet, men det er mange som bor flere sammen også, begge er like vanlig.

LES OGSÅ: Ungard - studievalg-link sak

 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Ungarn?

Det som er den største utfordringen her for meg, er å bo i et land der man ikke snakker språket. Ungarsk er vanskelig å lære seg, og det er heller ikke så vanlig at alle snakker engelsk.

Vi får undervisning i ungarsk allerede fra første året i Oslo, men det er mest det faglige språket hovedfokus ligger på.

Det er likevel interessant å lære om en ny kultur og et nytt språk, og etter hvert som årene går, forstår jeg mer ungarsk, og prøver å snakke mest mulig.

Det er også utfordrende å flytte fra venner og familie, men, heldigvis, er det ikke så langt hjem, og man kan reise hjem en liten tur i helger og ferier. Nærmeste flyplass ligger i Budapest, og det tar cirka tre timer å kjøre dit fra Pécs.


 

Er det noe du skulle ønske at du visste før du dro, som andre studenter kan ha nytte av å vite?

Jeg skulle ønske jeg visste mer om oppsettet av studiet og vanskelighetsgraden. Jeg tror alle har en viss peiling på at medisinstudiet er vanskelig, men det var mye tøffere enn jeg forventet.

Lærerne var veldig strenge, og det tok tid før man klarte å tilpasse seg både dem og den nye selvstendige læremåten her.

Det viktigste er å holde hodet kaldt, og gjøre sitt beste.

Det var veldig godt for oss i starten, at vi ikke var alene, og det gjorde det hele mye lettere, når vi var flere sammen om de samme problemene.

Jeg anbefaler alle å melde seg inn i en organisasjon eller klubb, slik at man har noen å være sammen med gjennom lange og tøffe dager på studiet.

LES OGSÅ: 10 ting du ikke visste om Budapest

 

Vil du anbefale andre å studere i Ungarn, og har du noen tips til nye studenter?

Jeg vil helt klart anbefale andre å studere i Pécs!

Selv om det er et vanskelig studie, er det utrolig spennende og givende, men man må være motivert nok for å få det til.

Det stilles høye krav til elevene, eksamensperioden er lang og tung, og man begraves fort i mengden av pensum.

Har man ikke nok motivasjon og vilje til å gå gjennom dette i mange år, vil det definitivt bli veldig vanskelig. Her får man ingenting servert, og man må forvente å ha mange lange dager med mye lesing.

På tross av dette, trives jeg veldig godt i Pécs.

Dersom man klarer å bruke presset her, som en drivkraft og motivasjon for lesingen, kommer det til å gå veldig fint.

Pécs er en veldig fin liten by, i midten av Europa, og det er mange muligheter for å reise rundt til nabolandene, når man har tid til det.

Jeg anbefaler alle å utnytte disse årene til å reise mye rundt, og danne vennskap og nettverk på tvers av landegrenser.


 

Hvordan er studiet lagt opp nå, under koronatiden? Og hva har vært utfordrende med dette?

I likhet med resten av verden, har alle skoler og universiteter vært stengt i Ungarn i nesten en måned nå.

Vi har hatt undervisning på nett, gjennom Microsoft Teams, og fulgt samme timeplan som vi vanligvis har.

Det har stort sett gått veldig fint med denne typen undervisning, og lærerne gjør sitt beste for å gi oss god kvalitetsundervisning, på tross av situasjonen.

Det som har vært mest utfordrende, for oss som har mye undervisning på sykehus og klinikker, er at vi nå mister mye praktisk undervisning.

Ledelsen på skolen har informert oss om at de prøver sitt beste med å finne gode løsninger på hvordan vi kan få denne undervisningen enten hjemmefra, eller til en senere tid.

Det er også mye usikkerhet rundt eksamen, men så langt har ingen eksamener blitt verken utsatt eller avlyst. Etter planen, begynner eksamensperioden i mai, og vi håper at vi får alt avklart så fort som mulig.

LES OGSÅ: Psykologistudenter får ikke autorisasjon i Norge etter endte studier

 

Har dere fått noen råd fra norske myndigheter om hjemreise?

Vi, som er fulltidsstudenter i utlandet, blir regnet som fastboende i studielandet vårt, og blir dermed anbefalt av norske myndigheter til å forholde oss til skolen og myndighetene i landet vi er i.

Skolen og myndighetene i Ungarn anbefaler alle å unngå unødvendig reising, og at man holder seg mest mulig inne.

Dermed har de fleste norske studentene i Pécs ikke reist hjem.