(StudentTorget.no):

Studentorganisasjonen ANSA sørger for at studenter i utlandet får en 17.mai feiring vel så god som den i Norge. Med sine lokallag verden over, blir det disket opp med champagnefrokost og 17. mai-tog. 
 
Tusenvis av norske studenter over hele verden planlegger storstilte feiringer, enten de befinner seg i Cape Town eller i Barcelona. Nasjonaldagen blir ikke glemt, og flagg i rødt, hvitt og blått vil vaie i vinden fra nord til sør.
ANSA ble grunnlagt så tidlig som 1956. De har 1200 studiesteder fordelt på mer enn 90 land. Deres mål er å ivareta norske studenters faglige, økonomiske, sosiale og kulturelle interesser, og i anledningen 17. mai, har de arrangementer verden rundt.

Kristoffer Moldekleiv er president i ANSA og han kan fortelle at alle arrangementer er godt planlagt

- Arrangementene planlegges og gjennomføres av de lokale ANSA-styrene. Det går litt tid til å planlegge og organisere, men det er veldig avhengig av størrelsen og innholdet på arrangementet. I noen tilfeller har man fellesarrangement med ambassaden i det aktuelle landet.
 
- Hvordan har tilbakemeldingen fra studentene vært?


- De er veldig fornøyde med å kunne feire 17. mai i utlandet. Ofte blir det servert norsk mat, som er etterlengtet for en gjeng som kanskje ikke har vært hjemme siden jul.

 

Norges nasjonaldag:

17. mai 1814 fikk vi vår grunnlov som vi feirer den dag i dag.

Riksforsamlingen samlet seg i Eidsvoll, der de skrev under på de viktigste papirene noen sinne. Deretter valgte de regenten prins Christian Fredrik til Norges konge.

17. mai er en offisiell flaggdag, og er knyttet opp mot mange tradisjoner.
Første gangen dagen ble innstiftet som nasjonaldag var antagelig i 1836, da Stortinget feiret for første gang.

Norske elever og studenter fikk tidlig en viktig rolle i markeringen, og det aller første offisielle barnetoget ble gjennomført i Oslo, i 1870. I regi av Bjørnstjerne Bjørnson, ble det marsjert gjennom Oslos gater. Barnetoget bestod bare av gutter.

Nasjonalsangen Ja, vi elsker, kom først i 1864.

LES OGSÅ: Lars studerer medisin i Praha

 

En viktig markering

Mange studenter som bor i utlandet for en periode har hjemlengsel, og i blant er det få ting som smaker bedre enn makrell i tomat, brunost eller en skikkelig nasjonaldagfeiring.

- Jeg har et inntrykk av at det å feire 17. mai i mange tilfeller er ekstra viktig for de nordmennene som bor i utlandet. Jeg hørte en si at man egentlig først blir norsk etter å ha bodd en periode i utlandet, og det gjenspeiles i engasjementet rundt nasjonaldagen vår mange plasser rundt om i verden. Man ønsker å tilbringe dagen sammen med andre nordmenn, og feire friheten vi har i Norge.
 
- Har du selv deltatt på noen av ANSAs utenlandsfeiringer?


- På mine tre år som student i England, hadde jeg eksamen 17. mai to ganger, og 18. mai en gang, så det ble dessverre bare med halvveis deltakelse ett av årene. Men i år skal jeg til Riga og markere dagen sammen med en gruppe studenter som også satser på å opprette ANSA Latvia i løpet av nærmeste fremtid. Det ser jeg frem til!

Her er noen andre ting å se frem til hvis du befinner deg i disse landene:

LES OGSÅ: Ida studerer økonomi og administrasjon i Gold Coast i Australia

 

Frankrike

I Paris starter dagen med en frokost klokken 10:00, før studentene blir guidet videre til Villers hvor det blir et tradisjonsrikt 17. mai-tog, etterfulgt av leker og aktiviteter i Parc Monceau. Tradisjon tro blir dagen avsluttet med en god norsk grillfest!

I Toulouse startes dagen med flaggheising allerede klokken 08:00, på ingeniørskolen INSA. Det er et naturlig holdepunkt fordi det er mange nordmenn som studerer der. Toulouses sin ordfører, sammen med den norske konsulenten inviterer til tale og cocktail klokken 12.00, i byens rådhus, Capitole, som er byens vakreste bygg. Etter en verdig minnemarkering av Norges frigjøring, blir det så klart 17. mai-tog med korps, før dagen avsluttes med en middag.


Den mest spesielle feiringen i Frankrike i år, vil finne sted i Rouen. Samtidig som nasjonaldagen sørger for at flere nordmenn fra Lyon og Bayeux samles, skal det avdukes en statue av stifteren av Normandie, Ganger Rolv i forbindelse med 1100 års jubileet for Normandie. Det vil bli holdt en rekke taler i forbindelse med denne avdukingen, i tillegg til flaggheising. De som er med på denne feiringen får en ekstra fransk touch med på kjøpet, når både den norske og den franske nasjonalsangen vil bli sunget. Til tross for en annerledes markering, blir det et uunnværlig 17. mai-tog her også.

LES OGSÅ: Julia studerer antropologi og arkeologi i England

 

Slovakia

Den gode norske tradisjonen blir oppretthold også i Slovakia. Studentene kan glede seg til gode gamle leker som potetløp, sekkeløp og premier av ekte Norsk melkesjokolade. I landlige omgivelser på Skansen rett utenfor Martìn skal de få lov til å utfolde seg i lek omgitt av vakker natur, og tømmerhytter. Skansen er nemlig et museum. Riktig så norsk blir det når norske flagg blir tatt frem, og det norske studenttoget synger «Ja vi elsker»

For å toppe det hele baker studentene kaker etter norske oppskrifter. I tillegg vil det bli servert vafler med brunost, og så klart winerpølser i lompe. Mer norsk kan det vel ikke bli når mange av studenten også stiller i bunad. Den norske ambassaden i Bratislava sponser arrangementet, og sørger for en gjennomført dag.


 

Danmark

Selv så nærme fedrelandet har de fikset 17. mai feiring for de norske studentene. I Danmark skal det flagges med norske flagg i Aalborg, Århus og Odense.

Isbryteren M/S Elbjørn ligger til kai i Limsfjorden, og blir lokalet hvor det skal feires i Aalborg. Studentene vil gå i 17. mai-tog ned til kaia, og det vil bli et flott syn med bunader og flagg når de møter opp på C.W. Obels Plads.

I Odense blir det feiring i Winsløwsparken fra klokken 18:00, og utover kvelden. Med flaggheising klokken 08:00 på Rådhusplassen i Århus starter 17. mai feiringen som den skal. Etter flaggheisingen blir det 17. mai frokost på Cafè Gjemmestedet, og lek og moro i Botanisk Hage, i tillegg til taler, 17. mai-tog og fest.

 

 17. mai verden rundt

Spania: I Barcelona starter 17. mai-feiringen tradisjonen tro med 17. mai-frokost på Restaurant El Jardi, rett bak markedet La Boqueria ved La Rambla. Her møtes studentene rundt klokken 11:00 for laks, eggerøre, spanske skinker, oster og selvfølgelig Cava. Senere blir det 17. mai tog opp hovedgaten La Rambla, og 17. mai-leker på en av de mange Plazaene i byen. Om kvelden søker vi tilflukt på en eller flere barer og tar med norsk musikk for å fylle høyttalerne!

Tyskland: 17. mai-feiring i Berlin i samarbeid med Sjømannskirken og ambassaden. Se http://www.norwegen.no/Norsk/traineer/Velkommen-til-17-mai-feiring-2011-i-Berlin/

Sveits: 17. mai-frokost og flaggheising i St. Gallen kl. 07.30, før turen går videre til Zürich med taler, 17. mai-tog og leker på den skandinaviske roklubben fra kl. 11.30.


Tsjekkia: 17. mai-feiringen i Praha starter med tog, grilling og lek i parken fra kl. 12:00, før det arrangeres middag kl. 19:00.

Singapore: 17. mai-feiring i samarbeid med Sjømannskirken in Fort Canning Park fra kl. 11:15.

Irland: Champagne-frokost på Royal College of Surgeons kl. 09:00, deretter arrangeres det 17. mai-tog i samarbeid med den norske ambassaden i Dublin sentrum.

Ungarn: ANSA Budapest arrangerer 17.mai-feiring på restauranten Holdudvar på Margit sziget. Studentene møtes ved fontenen på Margit-øya kl. 16.45. Derfra går de samlet i 17. mai-tog til Holdudvar, hvor det vil bli servert middag fra kl. 18.00. Det blir lagt opp til buffet med mat for enhver smak. Tradisjonen tro vil det også bli taler og sang. Utover kvelden blir det DJ og anledning for en aldri så liten fest for de som har mulighet til det. Omtrent 120 studenter og andre nordmenn i Budapest vil delta på 17. mai-feiringen. 

UK: I London arrangerer ANSA 17. mai-feiring i samarbeid med Sjømannskirken og den norske ambassaden. Dagen starter klokken 09:00 med flaggheising og festgudstjeneste i Sjømannskirken, og blir etterfulgt av tog, taler, leker, pølser og brus i Southwark Park. Deretter fortsetter studentene festen på puben Punch & Judy i Covent Garden, med god stemning og allsang. 


Benelux: ANSA Benelux har 17. mai-feiring i samarbeid med Sjømannskirken i Rotterdam i Nederland. Dagen starter med flaggheising kl. 12:00, og vil bli etterfulgt av 17. mai-lunsj, taler, leker og tog. ANSA holder appell kl. 15. 

Sør-Afrika: Studentene samles til champagnefrokost i Cape Town kl. 08, før turen går videre til parken for korps, leker og taler. Om kvelden samles alle til 17. mai-fest. Feiringen er i samarbeid med den Norske Foreningen i Cape Town.

Kilde: ANSA