Hvordan kom du fram til at det var til Ungarn du ville dra?
Jeg har alltid sett på Ungarn som en kjempegod mulighet til å studere medisin.
Leger, som har studert der, er veldig positive til utdanningen i Ungarn, og studenter herfra har et generelt positivt rykte innen medisin hjemme i Norge.
Hvordan var søknadsprosessen?
Personlig, mener jeg søknadsprosessen er enklere til Ungarn enn til andre land.
Man får hjelp fra Bjørknes i Oslo, og de har masse nyttig informasjon om prosessen. Spesielt til Pecs, ettersom det er mulig å ta et studieprogram som heter 1 + 5. Da vil man ha førsteåret i Oslo, og fullføre resten ved University of Pecs.
Bjørknes er også der man har opptaksprøver og intervju. Du går gjennom en skriftlig prøve, et intervju, der de vil spørre deg om hvem du er, og faglige spørsmål innenfor kjemi og biologi på videregåendenivå.
University of Pecs velger rundt fire kandidater samme dag som eksamen, og disse kommer direkte inn på universitetet.
De resterende får svar på e-post, innen et par dager, angående om man har kommet inn eller ikke, og noen får også plass på en betingelse om at du må fullføre et sommerkurs en måned før universitetet starter til høsten.
Kan du fortelle litt om studiet og undervisningen?
Undervisningen vår er veldig variert.
De første årene er det forelesninger, seminarer og forsøk som er i fokus. Dette er i hovedsak elever som sitter og hører på professorene snakke.
I løpet av årene, blir studiehverdagen enda mer variert med praksis. Dette starter vi med tredjeåret, altså etter seks semestre.
Vi har gjennomgående ungarskundervisning, slik at vi skal kunne kommunisere med pasienter på sykehusene.
Fagene vi har på universitetet, er det stor bredde i.
Fra første semester, er det stort fokus på fag som biologi, kjemi og fysikk, men fag som public health, antropologi og medical communication, gjør at det er variasjon i studiehverdagen. Slike underfag har vi gjennom hele utdanningen, ved siden av de større fagene som anatomi, histologi, biologi, og så videre.
En utfordring, for en del elever, er at vi ikke studerer på morsmålet vårt, og, ettersom professorene underviser på sitt morsmål, er det ikke alltid like lett å forstå alt som blir fortalt.
Ungarere er ikke kjent for å være gode i engelsk, dette merker du fort i Pecs, men professorene på skolene er godt utdannet og kan faget sitt, så, når du kommer over språkbarrieren, er de enormt dyktige.
Hva er den største forskjellen på å studere i Ungarn og Norge?
En av de største forskjellene på å studere i Ungarn, i forhold til Norge, er at du har mye mindre sikkerhetsnett akademisk.
Gjennom utdanningen i Pecs, kan du miste plassen eller bli kastet ut av skolen hvert semester.
På noen eksamener i Ungarn, kan det være veldig vanskelig å bestå, og mange satser ikke på 3-5, som er gode karakterer, men blir fornøyd med en to’er. Stryker du på en eksamen for mange ganger, eller ikke får nok credits, blir du kastet ut.
Mange bruker også flere år, enn det som er normert, ettersom de blir holdt tilbake i et fag som ikke er bestått, og deretter ikke får fortsette med neste semesters fag.
Av de som blir holdt tilbake, er dette nesten alltid de på første- eller andreåret, som er de mest utfordrende årene. Da har man enorme mengder pensum som skal læres på fire semester, med rundt 13 uker i hvert semester før eksamensperiode.
Eksamensperioden er opp mot syv uker, hvor du setter opp når du vil ha eksamen selv, og bruker tiden slik du selv ønsker, derfor er eksamensperioden enormt individuell.
En annen forskjell, er at vi ikke drar ut på lørdager slik som hjemme. Her går vi først og fremst ut på fredager, og man har to dager å komme seg over hangoveren, før du må være på skolen og studere ben, muskler og organer igjen.
Hvordan er en vanlig dag i Pecs?
En vanlig dag for meg starter kvart på syv. Da er det opp og pakke med seg skoleutstyr, treningstøy, og frokost, om jeg får tid, før går jeg med naboen min til skolen halv åtte.
Vi starter dagen med seminarer, deretter forelesninger, før vi fortsetter med seminar eller forsøk.
Det er store forskjeller i lengden på når den obligatoriske skolehverdagen er, og kan variere fra klokken 10 til 17:30 på ettermiddagen.
Vi har også fysiske fag vi må ha i løpet av semesterene.
Dette semesteret spiller jeg volleyball, som er et flott avbrekk i skolehverdagen, i tillegg til å dra på treningssenter rundt tre ganger i uken. Jeg synes dette er en flott måte å få energi og booste mentaliteten.
Noen dager sitter vi store deler av dagen på skolen og leser, mens andre dager drar vi hjem etter obligatoriske fag og lager middag, leser eller gjør helt andre ting.
LES OGSÅ: Student i utlandet? Da vil vi komme i kontakt med deg!
Hvordan er studentmiljøet der?
Studentmiljøet er veldig bra, spesielt mellom nordmenn, ettersom ANSA fikser ulike arrangement i løpet av semestrene. Det største er nok fadderuka, som vi har i starten av høstsemesteret.
I løpet av semesteret, er det hundrevis av fester for studenter.
En fast kjenning er karaokeonsdag.
Annenhver onsdag, blir et utested stappet av studenter, som synger, danser og koser seg.
Skolen, eller grupper i samarbeid med skolen, arrangerer også noen faste, store fester i løpet av semestrene.
For de som ikke er stor fan av fester, er det også quiz-kvelder, julegrøt, veldedighetsorganisasjoner og andre roligere events.
Nordmenn er veldig gode på å holde sammen med andre nordmenn, når vi studerer i utlandet.
Dette tenker jeg er litt dumt, ettersom jeg er kjempe takknemlig for at mitt nærmeste miljø, i Pecs, består av folk fra hele verden.
Det er veldig stas å ha venner fra forskjellige kulturer og steder.
Det er noe vi nordmenn som oftes ikke tenker over, ettersom vi selvfølgelig også kan ha det enormt bra i et norsk studiemiljø.
Studenter fra andre nasjoner gidder ikke ta opp kontakten med oss nordmenn, om vi sitter i en lukket sirkel og snakker et språk bare vi forstår.
Et tips til nye norske studenter i utlandet, ta og strekk ut en hånd til nye bekjentskaper og ikke bare knytt bånd med andre nordmenn.
I Pecs, er det et stort tysk miljø.
De har en egen linje, og i tillegg går det en god del tyske sammen med de engelske studentene, ofte for de ikke har blitt tilbudt plass på den tyske linjen, som er enormt populær.
En stor andel av den ungarske befolkningen kan også snakke tysk, i motsetning til engelsk.
Hvordan er prisnivået og leieprisene der?
Ungarn er et ganske fattig land, så for oss norske studenter er det svært rimelig å bo og leve.
Jeg må ærlig innrømme at det ikke er ofte jeg tenker over prisen når jeg handler.
Det er stor forskjell i prisen for å leie. Noen bor på dorm, andre bor i kollektiv eller en liten leilighet, og betaler ett par tusen.
Selv bor jeg i en leilighet, som er ment til to personer, på rundt 90 kvadratmeter alene, og betaler rundt 5000 kroner. Det er nok det dyreste studenter betaler i Pecs, men så bor jeg veldig fint og sentralt, med fem minutter å gå fra hovedgaten og 20 minutter å gå fra skolen. Jeg betaler fortsatt mindre enn de som bor på 12 kvadratmeter studentbolig i Oslo.
Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Ungarn?
Da jeg først kom til Ungarn, ble jeg overrasket over hvor dårlige de som jobber i butikker og dagligvarehandel er i engelsk. Jeg gruet meg til å måtte handle, for jeg oppfattet det som at de ikke var interessert i å ha meg i nærheten.
Da vi begynte å lære oss høflighetsfraser på ungarsk, viste de mye mer åpenhet, og man venner seg til at de har enn litt annen holdning til kunder.
LES OGSÅ: 10 ting du ikke visste om Budapest
Er det noe du skulle ønske at du visste før du dro, som andre studenter kan ha nytte av å vite?
Før jeg skulle flytte ned, kjente jeg flere som studerte i Budapest og en felles bekjent i Pecs, og gjennom disse fikk jeg masse god informasjon og hjelp.
Jeg ville tatt kontakt med ANSA eller NMF og fått kontaktinformasjonen til noen som studerer dit du skal.
Få tips om små ting som kan være greit å vite med en gang, slik at du slipper å finne ut av dette underveis.
Jeg var veldig heldig og hadde masse informasjon før jeg flyttet, og om jeg lurte på noe, hadde jeg alltid noen å spørre uansett hva det skulle gjelde.
LES OGSÅ: Rosita studerer medisin i Ungarn
Vil du anbefale andre å studere i Ungarn, og har du noen tips til nye studenter?
Om du vurderer å søke skole i utlandet, vil jeg bare oppfordre deg til å utfordre deg selv, og være åpen for alle de flotte menneskene og kulturene du vil lære om!
Ikke gi opp, selv om du møter motgang.
Det kommer til å være utfordrende å ikke være rundt venner og kjære, være i et helt nytt land, å bo alene og med et utfordrende studie, men det er verdt det!