3 av 4 som publiserer nakenbilder av seg selv er klar over konsekvensene det kan få.  Allikevel velger en betydelig andel å gjøre det.

­­­­– Jeg synes det er kjempegøy å åpne et magasin hvor jeg selv er avbildet, og se hvor flotte bildene ble, sier Beathe Grøgård (30).

Grøgård startet sin modellkarriere for nesten 10 år siden. Dårlig selvbilde og liten tro på eget talent førte til at veien fra modelloppdrag med klær til ”photo shoots” uten en tråd ble langt kortere enn det Grøgård ønsket.

– Jeg ble kontaktet av en nettside som ville ta bilder av meg i undertøy. Mot slutten av shooten ble jeg bedt om å kle av meg helt. Jeg ble kjempenervøs, men fotografen ga seg ikke. Jeg turte ikke annet enn å kle av meg.

Og Grøgård er ikke alene, skal vi tro ekspertene. De siste årene har terskelen for å vise seg frem mer eller mindre avkledd blitt stadig lavere, samtidig som mulighetene har blitt flere.

­–  Sosiale medier og nettkultur gir teknologiske muligheter til visuell kommunikasjon på en helt ny måte enn før, sier forfatter og sosiolog Hannah Helseth. Tidligere i høst lanserte hun boken «Generasjon sex», hvor hun tar for seg jenter og nakenhet på nett.


 Nettnudisme:

Av de nordiske landene er det ungdom fra Norge som laster opp flest lettkledde bilder av seg selv på Internett, og det er oftest jenter som kler av seg foran kamera.

1 av 2 mellom 16 og 60 år har sendt nakenbilder. Undersøkelsen ble utført blant medlemmene i det norske nettsamfunnet iFlirt.no.
På spørsmålet «Har du mottatt nakenbilder fra noen du har møtt på nett?» svarer 79,1 prosent ja.

En amerikansk undersøkelse viser at i aldersgruppen 13 til 19 lå antallet ungdommer som sendte nakenbilder på 20 prosent, dvs. at 1 av 5 ungdommer har lagt ut nakenbilder av seg selv på nettet.

15 prosent av de som hadde distribuert nakenbilder hadde sendt dem til folk de kun hadde møtt på nettet.

3 av 4 er klar over konsekvensene publisering av nakenbilder kan få. En betydelig del velger allikevel å gjøre det.

Kilder: side2.no og VG Nett, NRK

LES OGSÅ: Legen svarer – kvinners underliv


 

Naken uten ansikt

 Nakne norske kjendiser på nett:

Kåre Conradi & Mariann Aas Hansen: I 2006 blir parets private bilder en ny norsk internettsensasjon. 

Rune Rudberg: I 2007 lekkes private nakenbilder av den aldrende musikeren på nett.

Ketil Tefke: Sangeren kjent fra gruppen Cape får i 2007 nakenbilder spredd utover nettet.

Mariann Thomassen & Daniel Franck: I september 2010 blir private bilder av paret spredd på nettet og får mye oppmerksomhet i dagspressen.

– Det er interessant å se på bakenforliggende årsaker. Hva får en helt vanlig jente til å kle av seg ned til g-strengen, stikke rumpa opp i et kamera og publisere det på nett, undrer sosiologen.

For å se nærmere på nettnudismen, chattet Helseth med jenter i tillegg til å analysere bilder på nettsiden deiligst.no over lengre tid.

– Jeg fant at det ikke er noe 1:1 forhold mellom mye oppmerksomhet og selvtillit. Jenta jeg snakket med, var redd for å kle av seg i gymtimen og for hva andre skulle synes om kroppen hennes. Da blir det er paradoks at hun villig poserer lettkledd på nett og ber om poeng for kroppen sin.

Allikevel tror Helseth at ungdom er nettbevisste.

– Offline fungerer ikke på samme måte som online. De unge forstår skilnaden, og det ser vi ved at de ofte kun legger ut bilder av attributtene uten gjenkjennelig ansikt. Det mest private man kan legge ut på nett er jo nettopp bilde av ansiktet. Man entrer for eksempel ikke kontoret med bakenden bekledd i g-streng først.

LES OGSÅ: Datingtips: Slik ber du en du liker ut på date

 

En rask vei til kjendisstatus

– Jeg tenker ikke lenger at "dette er kanskje ikke lurt", for så lenge modelloppdraget er profesjonelt og bra, så hvorfor ikke? Det er det samme for meg om jeg poserer toppløs eller med en joggedress.

Beathe Grøgård er glad for at hun har kommet over det stadiet hun var på i begynnelsen av karrieren, men tror at en del befinner seg der enda.

– Det er mange som tror de kan nå langt med å legge ut bilder av seg selv overalt på nett. Mange søker etter oppmerksomhet fordi de har et lavt selvbilde. Det de ikke tenker på er at bildene som blir lagt ut på nett kan bli misbrukt.

Et resultat av to faktorer, skal vi tro sosiolog Hannah Helseth.

– Ofte har man et ønske om å bli sett og få komplimenter. I tillegg har det å legge ut lettkledde bilder på nett og posere toppløs blitt en rask vei til kjendisstatus. Jentene blottlegger seg selv og flytter intimgrenser, sier hun.

– Jeg har prøvd, utforsket og lært.

I dag er Grøgård daglig leder og modellmamma i modellbyrået Show Models , i tillegg til å drive egen erotisk butikk Dildodama. Hun er skeptisk til at påstanden om nettbevissthet, og mener at ikke alle forstår konsekvensene av det å publisere nakenbilder på nett med en gang.

– Hadde jeg hatt mer bein i nesa så hadde jeg virkelig tatt tingene og dratt den gangen. Men etter at jeg hadde jobbet noen år og hadde fått troen på meg selv, begynte jeg å like det. I tillegg vet jeg nå hva jeg går til, og hvilke fotografer jeg kan stole på. Det er det ikke alle som gjør.

– Nei, jeg er ikke stolt av absolutt alle bildene jeg tok da jeg var yngre, men jeg må stå for det jeg har gjort. Jeg har prøvd, utforsket og lært.

 Tips og råd:

Still deg selv følgende spørsmål: Er det greit om en fremtidig svigermor eller arbeidsgiver om 5-10 år får se disse bildene? Er svaret nei bør man heller ikke legge dem ut.

Bildene du publiserer kan til enhver tid bli stjålet og misbrukt, noe som betyr at du risikerer å bli frastjålet identiteten din. Det er mange useriøse aktører der ute, så pass på hvem du arbeider med.
Bilder på nett kan få store konsekvenser for fremtidig karriere.

Bemanningsbyrået Manpower sine råd er å være bevisst på hvilken informasjon du publiserer av deg selv på nett. Tenk fremover, det som er morsomt å dele akkurat nå er nødvendigvis ikke like morsomt om 10 år.
Arbeidsgiver googler jobbsøkerkandidater. Fortell gjerne om informasjon som en potensiell arbeidsgiver kan ha sett og som kan reageres på og hvorfor det er lagt ut.

Man blir fort tatt for å være useriøs, og kan få et dårlig rykte. Man må tåle mye kritikk og negativitet, derfor bør man være myndig når man bestemmer seg for hva man vil. Mange modellbyrå opererer med 20-års aldersgrense.

Kilder: Slettmeg.no, Manpower og Show Models.

LES OGSÅ: Pulevenner - Friends with benefits

 

Nakenbilder blir spredt

Datatilsynets rådgivningstjeneste Slettmeg.no hjelper med jevne mellomrom ungdom som trenger hjelp til å fjerne private bilder de selv har lagt ut.

– I Norge finnes det en generell regel om at det ikke er lov å publisere bilder uten samtykke. Det er mulig å trekke et samtykk tilbake, men mange nettsteder vil ikke være rammet av norsk lov fordi de er lokalisert i andre land, sier rådgiver Lars-Henrik Paarup Michelsen.

Michelsen kan fortelle at av drøyt 1300 henvendelser i 2009, dreide rundt en tidel av dem seg om fjerning av bilder.

– Noe som vanskeliggjør det hele er at man ikke har kontroll på hvor mange som har lastet opp bildene siden det ble publisert første gang. Vår erfaring er at nakenbilder som blir fra ett nettsted ofte dukker opp igjen på andre nettsteder, sier han.