Dere er bare venner, men ender opp i sengehalmen i ny og ne. Lar sex og vennskap seg kombinere, eller er det et sjeldent gode?

Klokka nærmer seg 3 natt til søndag, og sjekkerunden på byen har ikke gått som du håpet. Hva gjør du nå – går slukøret hjem alene, eller tar en såkalt «booty call» til kompisen din som du tilfeldigvis også danser sengevalsen med av og til?

Stadig flere velger det siste alternativet. Jakten på kjærligheten kan til tider være en slitsom affære, og da kan løse forhold være hendige. Det kan være en du har møtt på byen, en i vennekretsen eller en du går på skolen med. Uansett hvor du har gått til anskaffelse av pulevennen din, kan det være en utfordring å ta vare den uforpliktende nytelsen.

Margrete Wiede Aasland er spesialist i sexologisk rådgivning ved Institutt for klinisk sexologi og terapi, og beskriver pulevenner som to venner som bestemmer seg for å ha sex sammen til nytte og hygge den stunden det tar, selv om de ikke er kjærester. Hun tror det er både fordeler og ulemper med en slik type forhold.

- Fordelen er jo at du slipper å lete febrilsk rundt klokka halv tre på fredags- eller lørdagsnatta på et klamt utested for og finne noen å ha sex med. Istedenfor har du en du vet du kan ringe når du vil ha litt, mye eller god sex med en annen. Ulempen er alle følelsene som kan oppstå. Hva gjør du hvis den ene forelsker seg i pulevennen – eller pulevennen forelsker seg i en annen?

LES OGSÅ: Hasse Hope - Folket vil ha sjekking

 

 

- Bare ha det gøy

 

21 år gamle Stine Nilsen er en av mange som har begitt seg ut på uforpliktende eventyr. Hun forteller at hun møtte pulevennen på byen.

- Vi møttes gjennom felles bekjente, og fant tonen. Etter et par møter ble jeg med ham hjem – og ting skjedde. Etter den gangen ble det en «selvfølge» at jeg dro til han i helgene for å ha sex, for så å reise hjem igjen dagen etter. Utover dette hadde vi lite kontakt.

For Stine var det tanken på å kunne ha sex når man ønsket, uten å måtte tenke på at det betydde noe mer, som fristet mest.

- Selv om du har sex med denne personen, så kan du likevel leve livet. Du trenger kun å tenke på deg selv, og du kan flørte med andre og bare ha det gøy, men samtidig få den nytelsen du vil ha.

Forholdet med pulevennen pågikk i underkant av et år, og det endte da han fikk seg kjæreste. Det var noe Stine kunne godta, fordi hun ikke hadde forhåpninger til at det skulle bli noe mer med ham.  Hun tror at hvorvidt følelser oppstår mellom partene, kommer veldig an på hvem du innleder forholdet med.

- Jeg har selv opplevd at følelser oppstod med en jeg hadde uforpliktende sex med, som også var en jeg kjente godt og hadde gode relasjoner til. Det endte opp med at jeg mistet en veldig god venn.

LES OGSÅ: Sjarmskolen - Gode Vibber - sjekking for jenter

 

 

- Jenter har også lyster!

 

 

 Reglene for "friends with benefits"

1. Sett reglene på forhånd.
2. Ikke ha vennesex med en som leter etter den rette.
3. Behandle hverandre med respekt og høflighet.
4. Ikke ring hverandre fra jobb, kun hjemmefra og helst på kveldstid.
5. Ikke gå ut og spis sammen.
6. Ikke presenter hverandre for familiemedlemmer.
7. Avklar om forholdet skal holdes hemmelig for vennegjengen.
8. Bruk prevensjon, husk at han kanskje treffer flere enn deg.
9. Hvis dere også dater andre, styr unna venner og venners venner.
10. Hvis en av dere merker tegn til sjalusi, avslutt forholdet.

Kilde: Askmen.com

 

Mange nøler med å definere seg som en pulevenn, og ser det som flaut å snakke om. På grunn av redsel for å virke «lett på tråden», skal vi tro Stine.

- Jeg synes ikke at det er flaut, men det er nok vanligere at gutter enn jenter løper rundt og snakker om at de har en pulevenn. Vi jenter blir fort sett på som «billige» dersom vi gir utløp for våre lyster. Men det har seg altså slik at vi også har lyster, og blir kåte! Om man da er singel, er behovet for sex like stort som hos guttene.

Stine mener det er stor forskjell på å være pulevenner og kjærester.

- Pulevennen har du bare sex med. En kjæreste er en person som man har følelser for. Det å ha en kjæreste er mer meningfullt,og dreier seg ikke kun om sex, selv om det er en viktig del av forholdet. Når man har kjæreste så forplikter man seg til den personen, og har ikke lenger friheten til å leke med hvem man vil.

Sexolog Wiede Aasland tror det stikker dypere enn som så.

- Kjæresten kan være en livsledsager, som du deler nesten alle sorger og gleder med, som elsker deg og som du elsker, og som du deler både hverdag og helger med sammen hånd i hånd. En du planlegger et romantisk og godt liv sammen med.

Hun mener allikevel det kan komme mye godt ut av å ha en pulevenn  – også i studiehverdagen.

- Det er godt å ha sex som gir energi og beriker livet så lenge det varer. Det er uforpliktende, og man slipper å bruke tid på å både det å bli bedre kjent og lange dype samtaler, og frustrasjoner og lange krangler som går utover neste dag. Dessuten, god sex hele natten kan vel kun gi glede og energi?

LES OGSÅ: Kristoffer J. Whittaker - Om parforhold og samliv i studietiden #058

 

 

Avtal spillereglene

 

 

Wiede Aasland tror imidlertid at det er lurt å ta forhåndsregler før man tar steget inn i det uforpliktende forholdet.

- Det kan være en idé å vurdere om dette er noe du trenger i livet ditt – ønsker du dette på ordentlig? Kan du ha sex uten kjærlighet? Det er viktig å vite at sex og kjærlighet passer godt sammen, men de kan også nytes hver for seg. Det viktigste er imidlertid å spørre seg selv om det hindrer deg i å finne en kjæreste, om det egentlig er det du ønsker, sier hun.

Og faktum er at det er vanskeligere å virkelig gi slipp på en person, dersom du vet at du alltid kan falle tilbake på vedkommende. Du ender opp med å sabotere noe som kunne ha vært, før det har blitt noe.

- Avtal spillereglene og snakk om forventningene til det dere går inn i med pulevennen din. Ha et ryddig avklart forhold, råder sexologen.

Også Stine mener det er relevant å spørre seg selv om bakgrunnen og hensikten med forholdet.

- Vær klar på reglene, og finn ut hvorfor dere vil innledet forholdet. Det er også viktig å bli enige om at dersom det oppstår følelser hos den ene parten, så må han eller hun si i fra, slik at dere kan avslutte før det blir for vondt og komplisert. Som i et vanlig forhold så er det viktig å være ærlige med hverandre. Først da vil man kunne nyte glede av spennende sex uten forpliktelser, sier hun.