I startfasen av et forhold er man uatskillige og det slår gnister hver gang man kysser. Det er likevel ikke alltid slik at forholdet fortsetter i den retningen, i alle fall ikke for begge parter.

Stina, som ønsker å være anonym, er 23 år og forteller nesten uten en mine, at hun i et tidligere forhold valgte å være utro. Kjæresten dro i militæret og da hun fikk ”kjærligheten” litt på avstand, innså Stina at hun levde i et dødt forhold.

- Vi ble et typisk rutinepar, og fant aldri på noe, vi bare gjorde det samme om og om igjen.

Både Stina og kjæresten bodde fortsatt hos foreldrene sine, og hun innbiller seg at det er en av grunnene til at forholdet ikke fungerte som det burde.

- Vi fikk aldri sjansen til å være så spontane som vi, eller jeg, ville. Ekskjæresten min, Jonas, klarte aldri helt å løsrive seg fra foreldrene sine. Til tross for at han var over 18 år, tok han sjeldent selvstendige valg.

LES OGSÅ: Disse studentene flørter mest

 

Planlagt å slå opp

 Tegn på at partneren kan være utro:

H*n er mer oppmerksom enn vanlig
H*n setter i gang krangler
Dere har ingen gode samtaler
H*n kritiserer deg
H*n sier ikke at h*n elsker deg
H*n er aldri hjemme
H*n anklager deg for å være utro
H*n har skyldfølelse
H*n blir mer sosial med andre enn deg
H*n vil ikke snakke om framtiden
H*n snakker om andre av motsatt kjønn
H*n svarer unnvikende
H*n snakker annerledes
H*n kaller deg feil navn
Venner og kjente er bekymret
H*n er paranoid
H*n avslører seg i søvne
H*n virker forfjamset når h*n våkner
H*n kjøper gaver til deg
Du har en dårlig magefølelse

Kilde: ivillage.com

 

Vennene til Stina hadde flere ganger bemerket at hun hadde blitt mindre sosial, både ved at hun ikke deltok på alt som skjedde og samtidig var en dempet versjon av seg selv i sosiale sammenkomster.

- Da han var i militæret fant jeg tilbake til meg selv og innså at jeg hadde behov for å være ”bare Stina”.

Det tidligere paret hadde vært sammen i et drøyt år da hun begynte å leke med tanken om å gjøre det slutt.

- Da vi ble sammen tror jeg at jeg ble mer sjarmert av at noen hadde lagt merke til meg og ikke noen av venninnene mine, enn at jeg ble forelsket i personen. Jeg var rett og slett betatt av oppmerksomheten, konstaterer hun.

LES OGSÅ: Lær deg kunsten å småsnakke!

 

Lite fysisk utroskap

Stina kjente han som hun var utro med fra før av. Faktisk var han en del av den felles vennegjengen hun og ekskjæresten var i.

- Sindre var Jonas sin rake motsetning. Han passet på å beholde sine egne meninger og lot seg ikke styre av andre, slik Jonas hadde gjort, sier Stina.

Videre forteller hun at forholdet til Sindre gradvis utviklet seg og at hun nesten ikke la merke til at det hun gjorde var utroskap.

- Forholdet mellom Sindre og meg var lite fysisk før jeg gjorde det slutt med Jonas. Vi ble gradvis mer enn bare gode venner; jeg ble rett og slett stormende forelska!

- Hadde noen gjort det jeg gjorde den gangen, så hadde jeg ikke umiddelbart stemplet det som utroskap, siden det eneste vi gjorde var å gi hverandre et lite kyss få dager før det ble slutt. Likevel ville jeg nok aldri akseptert at noen gjorde det samme mot meg, reflekterer Stina.

LES OGSÅ: Sex med eksen

 

Følelsesmessig savn

Steinar Brevik Knudsen er samlivsterapeut ved Anima-Senteret, og forteller at en av de vanligste årsakene til utroskap er et følelsesmessig savn.

- Både kvinner og menn har behov for å føle seg verdsatt, men i en travel hverdag er det lett å skli fra hverandre.

Knudsen tror dessuten at et nytt parforhold er mer utsatt for utroskap enn godt etablerte forhold. Videre argumenterer han for at utroskap ofte er et resultat av brutte forventninger, hvor man kanskje ikke oppnår det man ville med forholdet.

- For den som blir bedratt er det derimot ikke selve utroskapen som er verst, men det faktum at partneren har løyet og holdt noe skjult.

 Steinar B. Knudsens tips for et godt forhold:

Invester følelser i forholdet.

God og nær kommunikasjon er viktig – en samtale der du tar ansvar for din egen måte å kommunisere med partneren på gir store muligheter for å skape nærhet og trygghet.

Snakk om forventningene til å være kjærester – for eksempel om du ønsker deg barn eller hva du vil med livet generelt

Husk at dere også må dele vanskelige tanker.

Fokuser på de gode sidene hos hverandre – alle trenger å føle seg spesiell og verdsatt!

LES OGSÅ: Fadderordningen: For å bli kjent med hverandre

 

 

Reagerte med vantro

Stina og Sindre holdt de nyoppståtte følelsene godt skjult, og ville at Jonas skulle få vite det først.

- I Jonas’ øyne var vi nok i et veldig serøst forhold, men siden jeg ikke følte det samme, var det ikke så vanskelig å ta steget og fortelle sannheten.

Hun må likevel innrømme at hun ikke turte å bekjenne selve utroskapen ”face to face”, men gjorde det via telefon. Noen dager senere kom han hjem fra militæret og Stina gjorde det helt slutt.

- Han reagerte med vantro og lurte på hvordan det hadde skjedd. Han prøvde å overbevise Sindre om at han og jeg kun var midlertidige og at jeg ville komme tilbake.

Samlivsterapeut Knudsen presiserer at alle mennesker har ulike syn på slike krenkelser, slik at det i noen tilfeller kanskje kan være like hardt å bære på samvittigheten ved å ha vært utro. Stina er derimot en av de som ikke lar seg forfølge av tidligere hendelser.

- Hadde tiden blitt spolt tilbake og sidespranget fått de samme konsekvensene, ville jeg definitivt gjort det igjen. Begge to har det nok mye bedre uten hverandre, fastslår hun.

LES OGSÅ: Avstandsforhold - hvordan få et avstandsforhold til å fungere?

 

Syndebukk i vennegjengen

Stina er klar på at man ikke bør forsvare utroskap, men at man på et vis kan forsvare følelsene som oppstår.

- Selv om jeg er kjempeglad for utfallet av hva jeg gjorde, innser jeg at måten jeg gjorde det på var helt feil.

Hun ble en slags syndebukk i vennegjengen og måtte slå seg til ro med at ingen gledet seg på det nye parets vegne. Hun var nemlig ikke den eneste med ny kjæreste i gjengen:

- Kanskje jeg ikke fortjente å fortelle min historie, men vi var jo venner uavhengig av mitt tidligere forhold, så egentlig er det konsekvensen med å være syndebukk som var  verst.

- Jeg hadde jo oppnådd to ting; både gjort meg ferdig med et ulykkelig forhold og fått en ny kjæreste jeg virkelig var forelsket i. Faktisk så er jeg sikker på at jeg var mye mer lykkelig enn hun andre som også hadde fått seg ny kjæreste! konstaterer Stina.

LES OGSÅ: Sjekking for dummies

 

Varig forhold

Samlivsterapeut Knudsen tror ikke det er så vanlig at et sidesprang utvikler seg til et varig forhold, men utelukker det heller ikke.
Det er ikke nødvendigvis en god start på et nytt forhold, men har man vært i et forhold der en ikke har investert all verden av følelser, så kan nok et sidesprang være det som innleder et nytt og mer varig forhold.

For Stina og Sindre sin del har sidespranget endt med samboerskap og trygge rammer.

- Det var ikke et tilfeldig sidesprang på byen, men et resultat av ekte følelser. Det forrige forholdet var ikke gått så langt som at vi hadde fått felles økonomi og barn, da vil jeg påstå at utroskapen hadde vært mye verre, sier Stina.

Videre beskriver hun sin nåværende relasjon som et forhold med to selvstendige personer, som kan være spontane både sammen og uten hverandre.

- Jeg har det en million ganger bedre nå, mye på grunn av at jeg fra tidligere forhold har lært like mye om hva jeg ikke vil ha, som hva jeg vil ha, avslutter Stina.