(StudentTorget.no):
Som prepubertale småunger tilhørte hjertene våre gjerne kjendiser fra musikk- og filmverdenen. Vi lå i mangfoldige timer i sengene våre og lot tankene fly til Hollywood. Til tross for at vi 15 år senere har justert håpet til å gjelde kjekkinger og babes i nærområdet, oppdager vi at de blussende følelsene kjennes minst like sterke som da vi elsket Pamela Anderson, Kate Moss, Leonardo diCaprio og Brad Pitt over alt på jord.
- Såkalt ikondyrking er uforpliktende, ikke så involverende og ikke så «farlig» som det å bli forelsket for eksempel i noen på lesesalen. Heller ikke avstandsforelskelse krever det store engasjementet, men er tross alt en del nærmere, sier psykolog og samlivsekspert Peder Kjøs i ukebladet Kvinner og Klær (KK).
Har du noen gang vært avstandsforelsket? |
Navn og alder: Simen (20) og Zakarias (20) - Ja, men mer da vi var yngre, og ikke i nær omkrets, men mest gjennom TV og film. Begge to var faktisk betatt av Jenny Skavlan da hun spilte i Jakten på nyresteinen. Og kanskje litt i Pippi Langstrømpe? - Tips til hvordan komme i kontakt med vedkommende?- Det kan jo være verdt et forsøk å faktisk gå bort til vedkommende å prate? Det er uansett viktig å ikke bli en stalker. Det er også lettere å se når andre liker hverandre, enn om den du er avstandsforelsket i liker deg. LES OGSÅ: Dette kan du gjøre på valentinsdagen: Studentvennlige aktiviteter for Valentine's
|
Forelsker deg i et bilde
Det kan føles både forferdelig og fantastisk på en gang å være betatt av noen du aldri har pratet med. Du får selv konstruere vedkommendes personlighet, samtidig som du kun tenker på å bli kjent med personen bak det ytre. Og er det virkelig mulig å være forelsket i en person man aldri har snakket med?
- Det går an, men problemet er at du forelsker deg i et bilde, i en forestilling, sier Kjøs.
Og for noen er det nok å beundre på avstand og jakte i skjul. Men for andre kan avstandsforelskelsen gå utover konsentrasjonen, og alt de klarer å tenke på er ulike scenarioer for hvordan de kan komme nærmere sin hemmelige utkårede. Men hvordan gjør man det?
- Til slutt kommer man til det skrittet at man er nødt til å ta en slags form for kontakt. Det kan være en idé å bruke diverse mellomledd som for eksempel venner, og få arrangert at man er på samme sted til samme tid. Du kan legge til rette for at man treffes, men til slutt må man jo si noe.
- Hva om man er for sjenert til å ta kontakt?
- Det enkleste er å være tilstede og prøve å komme i prat. Ta aktive skritt, og vær tydelig på at du søker kontakt. Ha øyekontakt, se vennlig og interessert ut, og på lesesalen kan du velge plass rett ved siden av vedkommende, og sjekke om man får noen respons. Ellers kan du jo skrive navnet hans eller hennes på penalet?, sier samlivseksperten med et smil.
Har du noen gang vært avstandsforelsket? |
Navn og alder: Sunniva (20), Cecilie (21) og Stine (20) - Ja, mange ganger! Det er ofte folk man ikke kjenner, som man for eksempel studerer med eller har sett på skolen, eller folk man ser på byen. Men da er man kanskje ikke avstandsforelsket, men mer avstandsbetatt. - Tips til hvordan komme i kontakt med vedkommende? - Det spørs veldig hvem det er, og hvor man har sett han eller hun. Det letteste er nok å gå gjennom venner. Vær utadvendt og prøv å snakke med vedkommende. Og på Facebook kan det jo for eksempel være at man poster ting bevisst på personen sin vegg for å gi hint. LES OGSÅ: The Last Supper... Sommerferie, sex og nye eventyr i Studentopplysningen #34
|
Den som intet våger, intet vinner
Veien fra å være avstandsforelsket til å gjøre tiltak, er lang å gå. Langs veien gjør man ofte både en og flere risikovurderinger; han liker vel ikke sånne som meg, og hun er jo altfor god for meg?Barrieren kan være stor, men samlivseksperten har et par tips til deg som har funnet ut at den som intet våger, intet vinner.
- Det er vanskelig. Du kan prøve å gå via felles bekjente, eller finne et eller annet kontaktpunkt, en felles interesse. Det kan være en bok du ser vedkommende bærer på, eller en t-skjorte med et band du liker på. Prøv å få tak i noe som forener dere, for det er jo det som er prinsippet: Du må få til at du og den du er avstandsforelsket i hører sammen, og det gjør du ved å finne et forbindelsespunkt – en naturlig «connection», sier Kjøs, men råder samtidig om at man ikke bør «fake» den felles interessen.
Men bare fordi du endelig har turt å ta kontakt, betyr det dessverre ikke at daten er i boks. Uansett hvor lite du liker tanken, er muligheten tilstede for at vedkommende ikke gjengjelder beundringen. Da gjelder å redde skinnet så godt man kan, og unngå at hele semesteret blir ødelagt av superdårlig stemning hver gang dere møtes.
- Det finnes «grader» å gå, og det kan være lurt å prøve seg fram bit for bit og ikke plutselig en dag erklære sin kjærlighet med 50 røde roser på lesesalen. Det er mulig å trekke seg før det blir kleint. Om du får kontakt og vedkommende ikke er interessert, bør du kanskje vurdere å gi opp. Selv om det er smertefullt og vanskelig å vite når man skal gi seg, avslutter Kjøs.
Har du noen gang vært avstandsforelsket? |
Navn og alder: Lina (17), Lene (17) og Camilla (17) - Ikke forelsket, men betatt. Det er jo noen ganger du ser personer som du synes er skikkelig kjekke, på skolen eller på gata. - Tips til hvordan komme i kontakt med vedkommende?- Du kan finne noe dere har til felles. For eksempel hvis både du og personen røyker, så kan du gå bort til han eller hun og spørre om du kan låne lighter, og få til en samtale derfra. Du kan følge med på hvorvidt han ser på deg, og vi vet også om noen som fulgte etter og spionerte på den utvalgte.
|