(StudentTorget.no):

1. Reflekter

Ta frem penn og papir og skriv ned tanker om ditt forrige semester. Hva gikk bra, og hva gikk dårlig? Hva bommet du på, og hva vil du ta med deg videre inn i det nye semesteret? Ved å få et overblikk over det forrige semesteret ditt kan du forme det neste, og kanskje klarer du å holde motivasjonen oppe hvis du vet hvor og hvorfor den begynner å falle.

2. Sett deg mål

Å jobbe seg gjennom skolearbeidet på måfå kan være en av grunnene til at motivasjonen ofte dabber av utover semesteret. Ved å sette seg mål for arbeidet og jobbe aktivt med å nå disse målene kan det bli lettere å få ting unna, og være motivert mens man gjør det. Du kan også belønne deg selv hver gang du når målene dine. Hvis du har som mål å lese 20 sider av pensum og fullfører, kan du for eksempel se på den ene episoden du har gledet deg til. Men her er de viktig å faktisk være ærlig med seg selv, og bare belønne seg selv når man har oppnådd målene, ellers vil det ikke ha noen hensikt.

3. Lag sjekklister

En glimrende måte å notere seg ned mål og få skolearbeidet til å virke mindre jobb og mer gøy er ved å bruke sjekklister, enten på PC, papir, eller mobilen. Skriv ned alle målene dine som sjekklister du kan krysse av på, og se hvordan motivasjonen for å kunne krysse av på en ny boks gjør at du blir mer motivert til å gjøre de tingene som står på listen. Skikkelig mestringsfølelse!


4. Gjør endringer

Å jobbe med skolearbeidet på samme plass hele tiden kan bli kjedelig i lengden, og drepe motivasjonen. Enten du liker å lese hjemme, på lesesalen, eller i en kafe – ruller på det! Hvis du pleier å lese hjemme, dra til lesesalen for én gangs skyld, og så kanskje på en kafe neste gang. Å få inn ulike impulser kan være forfriskende og gjøre at lesingen ikke blir så rutinebasert, men mer spennende og gøy.

Les også: Dette bør du vite om studieteknikkene

5. Diskuter med andre

Kollokviegrupper er nok de fleste studenter kjent med, og det er det en grunn til. Å lese alene kan være både kjedelig og vanskelig, så å gå sammen flere om et fag kan være gøy og utrolig hjelpsomt. Om man ikke er så motivert til forelesningene kan man se frem til møtene med kollokviegruppen som en tid for læring og faglig utvikling. Husk at flere hoder tenker bedre enn ett!

LES OGSÅ: Hvordan skrive en masteroppgave

6. Organiser kaoset

Lite er så demotiverende som å ha en haug med skolearbeid, men ingen oversikt over hva, og masse notater og ark liggende her og der. Samle opp alle løse ark og notater i permer sortert etter tema eller fag, og lag mapper for digitale dokumenter. Bruk fargerike post-it-lapper, tusjer, og andre skolesaker i forskjellige farger som gjør det gøy å ta frem pensumbøkene og ta notater. På denne måten får du både holdt orden på pensum frem mot eksamen, og du kan ha det gøy og kreativt mens du gjør det.


7. Tenk skole i fritiden

Det er deilig med helg og fritidsaktiviteter etter skoletid, men en måte å bli motivert for fagene sine er å knytte dem opp mot det virkelige livet. Hvis du for eksempel lærte en spennende teori i en forelesning kan du prøve å finne eksempler fra dagliglivet ditt som henger sammen med teorien. Dette kan hjelpe deg med å føle at tingene du lærer har en betydning, og du vil bli sulten etter å lære mer.

LES OGSÅ: Apper som kan hjelpe deg å studere bedre

8. Vær aktiv under forelesningene

Å sitte under en forelesning og bare lytte kan virke avslappende – men er også kjedelig i lengden. En god foreleser er viktig, men en forelesning blir bare så nyttig og engasjerende som du selv gjør den til. Vær oppmerksom, ta notater, still spørsmål der det er mulighet, og diskuter med personen ved siden av deg. Ved å innta en aktiv rolle under forelesningene lærer man mer, og blir også motivert til å jobbe med faget fordi man husker forelesningene som gøy og spennende.

Les også: Tidligere studenter forteller hvordan de lyktes på eksamen

9. Oppsøk motivasjon

Kanskje er sosiale medier en av årsakene til at du ikke klarer å fokusere på skolearbeidet, men du kan faktisk også bruke det til å bli mer motivert. Følg skolerelaterte brukere på Instagram, Twitter, eller Facebook som legger ut tips og triks, eller følg personer som har drømmejobben din. Hvis man bruker mye tid på sosiale medier, så er dette en lur måte å bli minnet på at man bør ta skolearbeidet seriøst.

LES OGSÅ: Slik lykkes du som nettstudent


10. Tenk langsiktig

Til slutt er det viktig å tenke langsiktig, og huske på hvorfor du valgte å studere. Enten du vil kapre drømmejobben eller imponere med en mastergrad er det alltid en grunn til at du studerer, og det kan være motiverende å ha dette i bakhodet mens du studerer. Minn deg selv på at du ikke kan få drømmejobben uten å fullføre studiene, og at det langsiktige målet ditt veier opp for det harde arbeidet du gjør nå.