(StudentTorget.no): 

«Sett opp en plan for semesteret». Dette er noe alle har hørt og lest utrolig mange ganger. De aller fleste vet at de burde sette opp en plan for semesteret, for å gjøre alt man skal, holde tidsfrister og unngå skippertak mot slutten av semesteret.

Mange vet derimot ikke hva denne planen burde inneholde eller hvordan den skal se ut. Vi i StudentTorget går her gjennom alt du trenger å vite.

Vi anbefaler å ha flere ulike tidsplaner og «to do lists», etter hvilket behov de skal dekke. Her er forslag til hvordan du kan sette opp en plan for dagen, uken, semesteret og for progresjonen din:

 

Den daglige timeplanen

Du burde sette opp en plan for dagen for å få mest mulig ut av den og å få oversikt over alt du skal gjøre. Den daglige timeplanen burde inneholde:

 

  • Dagens forelesninger eller seminarer
  • Planlagte arbeidsoppgaver du skal gjøre den dagen.
  • Innleveringer/deadlines
  • Trening
  • Jobb
  • Eventuelle avtaler eller arrangementer.

 

Inkluder klokkeslettet for avtaler og forelesninger, slik at du vet hva du har av tid til å studere. Den daglige timeplanen burde ha muligheter for å krysse av det du har gjort i løpet av dagen, slik ser du lett hva du eventuelt ikke kom igjennom og som må videreføres til neste dag.

Det kan være fint å ha plass til noen notater hver dag. Her kan du skrive ned små kommentarer til progresjonen din, ting du må huske på eller lignende.

Lag gjerne en daglig «to do list» med alt du skal gjøre den dagen. Punktene på listen kan være relatert til studiene, trening og andre ting du må gjøre, som husarbeid eller å handle mat. Denne lager du enkelt på et ark, i en notatbok eller i notat-appen på telefonen din. Husk at det skal være mulighet for å krysse av det du har gjort. Overskriften kan være «To do» og dagens dato.


 

Planen for uka

Sett opp en plan for den kommende uka. Dette burde ukeplanen inneholde:

 

  • En oversikt over alle dagene i uka
  • Forelesninger og seminarer
  • Innleveringer/deadlines
  • Trening
  • Jobb
  • Avtaler og arrangementer

 

I slutten av tidsplanen burde du ha en seksjon for notater hvor du kan fylle inn hva som skjer av viktige innleveringer eller avtaler uken etter. Slik kan du lettere planlegge fremover. Også her kan det lønne seg å ha muligheten til å krysse ut det du har gjort, slik at du kan overføre det du ikke har gjort til dagen eller uken etter.

Om ukeplanen skal gå fra mandag til fredag, eller inkludere begge helgedagene, er opp til deg. Jobber du med studier i helgene også, kan det være fint å inkludere begge disse dagene.

LES OGSÅ: Studieteknikk: Metodene som fungerer best - og dårligst

 

Planen for semesteret

For å klare å komme gjennom alt av pensum, prosjekter og innleveringer, så er det viktig å legge en ordentlig plan for semesteret. Her er noen tips til hva en plan for semesteret burde inneholde:

LES OGSÅ: Ni nyttige YouTube-kanaler for studenter

 

  1. Eksamensdatoer og datoer for innleveringer: Det første du kan gjøre er å skrive ned alle tidsfrister du vet om for semesteret. Det kan være eksamensdatoer og datoer for innlevering av semesteroppgaver. 

  2. Forelesninger og seminarer: Skriv ned alle forelesninger og seminarer. 

  3. Planlagte ferier og fridager: Har du noen planlagte ferier eller dager du vet at du må ha fri? Skriv de ned i tidsplanen. 

  4. Arrangementer: Skriv ned alle arrangementene du skal på. Dette kan være foredrag, idrettsarrangementer, konserter, bursdager, fester med mer. 

  5. Bursdager: Skriv ned alle bursdager til venner og familie. Dette hjelper deg selvfølgelig å huske når alle du kjenner har bursdag, planlegge når du skal handle inn gaver og gir en idé om hvilke dager eller perioder du kan bli opptatt. 

  6. Fridager og helligdager: Skriv ned alle fridager og helligdager, slik at du kan planlegge å bruke disse til å studere eller til å gjøre andre ting. 

  7. Jobb: Skriv ned alle vaktene du skal jobbe og/eller alle deadlines på jobben.

  8. Frivillig arbeid og foreninger: Er du med i en studentforening eller jobber frivillig? Dette må ned på timeplanen. Det kan også være nyttig for studentforeningene, da du tidlig kan melde fra om perioder du kommer til å være opptatt.

 

Progresjonsplaner

Jobber du med større prosjekter, som en bachelor- eller masteroppgave, kan det være nyttig å sette opp en plan for progresjonen din. I denne skriver du ned når du skal begynne og være ferdig med de ulike delene av prosjektet eller oppgavene. En progresjonsplan hjelper deg med å overvåke progresjonen din, og å avgjøre om du er der du burde være i arbeidet med oppgaven.

En progresjonsplan kan for eksempel se slik ut:

 

*Dette er en progresjonsplan for en masteroppgave i samfunnsvitenskap, og den kan selvfølgelig tilpasses ulike studier og prosjekter.


 

Skal timeplanen være digital?

Å bruke Apple sin Calendar, Google Calendar eller andre digitale kalendere kan ha mange fordeler, sammenlignet med en almanakk eller en kalender av papir.

 

  • Du slipper å ta med almanakken din rundt omkring.

  • Du kan abonnere på forelesninger og seminarer – og få oppdateringer om tidspunktet for forelesningen eller rommet den skal være i endrer seg.

  • Du kan enkelt gjøre endringer som å slette hendelser eller legge til nye.

  • Du kan synkronisere kalendere mellom telefonen og datamaskinen(e) din(e).

  • Du kan abonnere på høytider og helligdager. 

 

Å bruke en digital kalender sparer deg for tid, penger (som du må bruke på en kalender og/eller almanakk) og gjør hverdagen enklere.

Noen foretrekker derimot en tradisjonell almanakk, og syns det hjelper å skrive ned ting i denne for å huske hva de skal gjøre eller for å få bedre oversikt over hva de skal gjøre. Det aller viktigste er at du finner ut hva som fungerer for deg.

Lykke til det kommende semesteret!