(StudentTorget.no):

Alle som på et eller annet tidspunkt har vært student, vet hvor mye informasjon man må håndtere ved begynnelsen av et nytt semester. Ved hjelp av bullet journaling kan du på en enkel og effektiv måte skaffe deg oversikt i studiehverdagen.

En bullet journal (ofte forkortet til “BuJo”) er en planlegger hvor du fyller inn sidene i notisblokken selv. Metoden ble skapt av den New York-baserte designeren Ryder Carroll, og meningen med den er å huske viktige opplysninger og øke produktiviteten - med andre ord en perfekt lifehack for travle studenter! Det fine med en BuJo er at du kan forme den selv etter dine egne behov. Den har ingen faste regler, og kan inkludere alt hva du selv måtte trenge for å gjøre livet lettere.

For å gi deg litt inspirasjon har vi her samlet noen nyttige tips til hvordan du kan utforme BuJo’en din.

 

1. Oversikt over semesteret

Ved begynnelsen av et nytt semester kan du lage en oversikt over alle månedene frem til eksamen, notere forelesningsdager, ferier, viktige innleveringsfrister, jobbvakter og alt annet du måtte trenge. På den måten har du all den viktigste informasjonen samlet på ett sted.


 

2. Målsetninger

Ved å sette opp en liste over hva du ønsker å oppnå i tiden fremover får du ordnet tankene dine, og kan følge din egen progresjon underveis. Måene du setter deg kan være både små og store, det spiller ingen rolle. Det kan væe å trene x antall ganger i løpet av uken, å sørge for at du setter av nok tid til å lese pensum i løpet av uken, eller bare å skrive ned hvilke karakterer du ønsker på vitnemålet.

LES OGSÅ: Tre studievennlige kafeer i Oslo - studietips

 

3. Budsjett

Å være student er ikke noe rikmannsliv. Med et enkelt budsjett kan du holde følge med hva som går inn og ut av konto i løpet av måneden. Kanskje er du interessert i å finne ut hvor mye du bruker på mat i løpet av en måned, eller hvor mye som har forsvunnet på kaffe og en matbit mellom forelesninger? Med en linjal og en blyant kan du enkelt sette opp en budsjettoversikt og fylle inn opplysninger om kostnader ettersom dagene går.

LES OGSÅ: Jusstudent Solveig sine beste studietips for å holde motivasjonen oppe

 

4. Bokliste

Med en bokliste kan du holde orden på hvor mye av pensum du har rukket å lese i løpet av semesteret. Det kan også være en liste som står i forbindelse med punkt 2 på denne listen, altså en detaljert oversikt over hvor langt du har kommet med ett av målene dine for året. Hvis du ønsker det kan du også skrive ned bøkene du leser hjemme bare for avslapning. Det kan tross alt være inspirerende å se hvor mye man klarer å lese ved siden av studiene.

Hvor om allting er, kan en bokliste utformes på utallige måter. Det enkleste er selvfølgelig å bare skrive en vanlig liste, men du kan også tegne en full bokhylle og skrive inn titlene på bøkene du leser på bokryggen, du kan lage en liste over hvor mange sider du leser hver dag, kategorisere dem etter sjanger og notere hvor lang tid du bruker på hver bok. Her er det bare fantasien som setter grenser!


 

5. Brain Dump

I en stressende hverdag er det ikke uvanlig at man av og til føler at hjernen er et eneste rot. Kanskje er du sliten etter en lang uke, kanskje er du engstelig før en viktig innlevering, eller kanskje det har skjedd noe som gjør det vanskelig for deg å fokusere på skolearbeid. I en sånn situasjon kan det være lurt å ha en side i notisblokken som du bruker til en såkalt “Brain Dump”.

En Brain Dump er rett og slett en metode for å kvitte seg med alle tankene som flyter rundt oppe i hodet. Du skriver ned alt av tanker som dukker opp, nesten slik man kaster fra seg en tung ryggsekk etter en lang dag. På den måten skaper du en viss orden i kaoset, og får et tydeligere bilde av hva det er som plager deg og virker stressende.

Du kan også bruke en Brain Dump som et sted der du bare skriver ned løse og tilfeldige tanker. Noe du har opplevd i løpet av dagen, en hyggelig samtale du har hatt, eller en ferietur du ser frem til når skoleåret er omme.

LES OGSÅ: Hva er de beste studieteknikkene? Se forskernes anbefalinger

 

6. Finn inspirasjon!

På internett og sosiale medier finnes det massevis av bilder og videoer som viser hvordan man kan utforme en bullet journal. På Instagram finnes det et skattkammer av bilder, og noen av BuJo’ene som brukere publiserer der er så vakkert utformet at det kan minne om rene kunstverker.

Ekstra nyttig er det å bruke hashtager for å finne inspirasjon til akkurat det du leter etter. For eksempel viser hashtagen #bulletjournalbudget hvor mange unike løsninger man kan benytte for å sette opp et budsjett. Også på Pinterest finner man mange bilder til inspirasjon.

På YouTube kan man finne mange videoguider som gir nyttige eksempler på hvordan folk konstruerer og bruker sine bullet journals. Det er spesielt lærerikt for deg som ønsker å gå detaljert til verks.