Når du registrerer deg hos et vikar- eller rekrutteringsbyrå, delegerer du i praksis jobbsøkingen din til en gruppe mennesker som har flere kontakter og ressurser enn deg selv.

Gode byråer kan åpne dører til selskaper du ellers ikke ville fått innpass hos, noe som kan være svært verdifullt. I tillegg vil du underveis i arbeidslivet skaffe deg nyttig erfaring og kompetanse som tar deg ett steg nærmere drømmejobben.

Men som med alt som gjelder jobb og karriere, bør du sette deg inn i hva dette går ut på før du kaster deg ut i det. Vær selektiv når du velger et byrå, og selv om du finner et godt byrå kan du ikke forvente å lene deg tilbake og la dem gjøre alt for deg.

Men hvordan fungerer det egentlig å jobbe gjennom vikar- og rekrutteringsbyråer i forhold til vanlig ansettelse?

Cara Scharf har skrevet en artikkel for Wetfeet.com hvor du kan lære hva du bør og ikke bør gjøre i denne prosessen.

 

Velg riktig byrå

Alle vikarbyråer er ikke like. Noen er nasjonale og noen er lokale, noen har bedre betingelser, noen representerer spesifikke bransjer, noen bare fyller bare en viss type stillinger, noen ansetter kun for midlertidige stillinger og så videre.

Lag en liste over hvilke faktorer som er viktigst for din trivsel, og sørg for at byrået du velger passer dine behov.

Et godt vikar- eller rekrutteringsbyrå fokuserer ikke bare på å få nye kunder, de ønsker også at du skal bli fornøyd slik at du fortsetter å jobbe for dem. Et byrå som behandler deg anonymt og som ikke tar hensyn til dine ønsker og målsetninger er ikke noe værende sted.

Ved å stille disse spørsmålene til en av konsulentene vil det være enklere å avgjøre om byrået vil kunne gi deg mulighetene du er ute etter:


  • Hvordan avgjør dere hvem som blir ansatt? Et profesjonelt byrå gjennomfører alltid en utsilingsprosess, og vil bare akseptere ansatte som de tror vil gjøre en god jobb.

  • Hvor mange kandidater er det vanlig å formidle videre til én ledig stilling? Jo høyere tall, desto lavere er mulighetene for at du får den ledige jobben.

  • Publiserer dere stillingsannonser på flere steder, eller utlyses stillingene bare til registrerte arbeidssøkere? Bredere annonsering vil også minske sjansene dine for å få de aktuelle jobbene.

  • Hvis lenge er det vanlig å måtte vente mellom ulike oppdrag? Mindre ventetid viser at et byrå jobber hardt for å skaffe arbeid til sine ansatte.

  • Hvor stor prosentandel av de ansatte ender opp med å bli fast ansatt av kunden? Hvis målet ditt er heltidsarbeid bør du velge et byrå hvor det er vanlig at man etter hvert går over i fast ansettelse.

 

Sørg for å sjekke inn regelmessig med byrået ditt og la dem vite at du fortsatt leter.

Rachel Wasserman Avdelingsleder i Ranstad

 

Forbered deg til intervjuet

For å holde kundene fornøyde, vil de gode vikarbyråer bare ansette kandidater med gode kvalifikasjoner. Det betyr at du vil bli intervjuet og grillet om CV-en din på samme måte som du ville gjort for en annen stilling.

Det kan også hende at du vil bli testet på ferdigheter med diverse dataprogrammer, skrivehastighet eller andre ferdigheter som er relevante for stillingen.

Forbered deg på samme måte som du ville gjort for noen andre intervju: Gjør research til stillingen, møt opp i tide og vær presentabel.

LES OGSÅ: Karaktér eller karakterer?

 

Les kontrakten

Når et byrå tilbyr deg en arbeidskontraktkontrakt må du lese og forstå begrepene. Husk at selv om du skal jobbe et annet sted, er det ved byrået du er ansatt.

Derfor vil også få lønningen din herfra, og all kommunikasjon angående ferie, avspasering, overtid og lignende vil gå gjennom byrået og ikke gjennom sjefen på arbeidsstedet.

LES OGSÅ: Hvordan er det å jobbe som kunstner?

 

Ikke len deg tilbake

– Mange mennesker kommer til oss og går gjennom registreringsprosessen vår, og så hører vi ikke noe mere fra dem. Men for å bli husket og prioritert bør du ringe, sier Rachel Wasserman fra det globale bemanningsselskapet Ranstad.

– Ikke vær en stalker, men sørg for å sjekke inn regelmessig med byrået ditt og la dem vite at du fortsatt leter. Hvis du vil ha ekstra kontroll og oversikt på ting, be byrået om de kan informere deg om hvor og når de videreformidler CV-en din.

Wasserman forteller også at hennes egne ansatte oppfordrer sine jobbsøkere til å fortsette å se etter andre jobber på egenhånd. Ikke bli lat bare fordi et byrå kanskje kan finne en jobb for deg.


 

Vær fleksibel

Hvis du avviser flere stillinger, kan byrået etterhvert gi opp å tilby dem til deg. Så prøv å være åpen for hva som kommer.

Selv om du egentlig er ute etter lengre vikariater, vær åpen for også å prøve ut kortere vikarjobber. Og ikke vær redd for å jobbe for et selskap du aldri har vurdert før.

En av fordelene med å jobbe som vikar er at du kan prøve ut flere jobber. Hvis du ender opp med å ikke trives i en jobb, så vet du uansett at det bare er midlertidig.