Som nyutdannet uten arbeidserfaring kan det være utfordrende å skaffe seg en relevant jobb, spesielt når flere stillinger krever relevant arbeidserfaring. Så hva kan du som nyutdannet gjøre for å komme deg ut i arbeid?

Ifølge nyere tall fra SSB ligger arbeidsledigheten blant nyutdannede på 5,9 prosent for de med master- og doktorgrad, og på 14 prosent for de med bachelorutdanning.

Dette tyder på at mange har fått seg relevant jobb etter endt utdanning, men det er likevel noen som sliter med å få seg jobb.

Her er mulighetene du har til å få deg erfaring etter (eller under) studiene:

 

Traineeprogrammer

Traineeprogrammer egner seg for deg som er nyutdannet og ønsker å teste dine teoretiske kunnskaper i praksis. Du finner mange traineeprogrammer på KarriereStart.no.

 

Internships

Et internship er en midlertidig ansettelse for studenter, som gir deg muligheten til å jobbe med relevante arbeidsoppgaver og få et innblikk i en vanlig arbeidsdag.

 

Tiltak NAV tilbyr

Kommunikasjonsrådgiver hos NAV, Silje Helen Storvik Rygh, forteller at de som har hatt en inntekt fra lønnet arbeid på minst 149.787 kroner i de siste 12 månedene, eller har tjent minst 299 574 kroner i løpet av de siste 36 månedene, har rett på dagpenger fra NAV.

NAV har ulike tiltak som er med på å få arbeidsløse ut på arbeidsmarkedet. De mest relevante tiltakene for nyutdannede er listet her:


 

Arbeidstrening

Arbeidstrening er ment for deg som ønsker å se om du klarer å mestre en bestemt type jobb, eller trenger en referanse mens du søker vanlige jobber.

Dette tiltaket er tilrettelagt for deg som ønsker å få en bredere arbeidserfaring, ønsker å lære mer eller ønsker nye referanser til jobbsøking.

Det er også relevant for studenter som forsøker å komme inn i bransjer der det er få jobber og/eller vanskelig å få jobb.

 

Kvalifiseringsprogrammet

Kvalifiseringsprogrammet er for de mellom 18 og 67 år som ønsker å komme seg ut i arbeid, men som trenger oppfølging fra NAV samtidig.

Dette tiltaket er på heltid og inneholder arbeidsrettede aktiviteter, utdanning og opplæring, tett individuell oppfølging og veiledning, som kan virke forbedrende til arbeidslivet.

 

Arbeidsforberedende trening

Dette tiltaket er tilrettelagt for deg som har behov for å jobbe i et skjermet arbeidsmiljø før du går over i arbeidstrening hos bedrifter eller til et ordinært arbeidsforhold.

LES OGSÅ: Sosiale medier - nøkkel til drømmejobben?

 

Bemanningsbyråer hjelper tusenvis av nyutdannede

Bjørn Wiik, kommersiell direktør for Adecco, forteller at bemanningsbyråer virker som en viktig inngangsport til arbeidslivet for mange.

Han anbefaler nyutdannede å både registrere seg hos et bemanningsbyrå og søke på egenhånd samtidig.

– Vi skaper omstillingsevne og tilgang på kvalifiserte personell for bedrifter som sliter med å finne den rette kompetansen.

– Vi har hjulpet tusenvis av nyutdannede til fast ansettelse gjennom våre vikariater hos både små og store norske kunder, forteller han.


 

Kartlegging er nøkkelen

Wiik mener at kartlegging og synliggjøring av rett kompetanse er nøkkelen for at nyutdannede skal komme seg ut i arbeidslivet.

– Fordelen med å registrere seg i et bemanningsbyrå er at man får en grundig kartlegging av bransjer du vil jobbe for eller absolutt ikke vil jobbe for, forteller han.

– Man får en konsulent å sparre med som kjenner arbeidslivet godt. Det kan være godt å ha noen som kan se på CVen og kompetansen din med et friskt blikk. Vi har også oversikt over jobber som ikke blir lyst ut noe sted.

Wiik forteller at bemanningsbyrået leter etter nye jobber igjen for de som nærmer seg slutten av et vikariat. Han mener at de som har mål om å få seg fast jobb, får økt status som hjelper dem å komme seg i jobb.

LES OGSÅ: Arbeidskrisen i Europa: - Kan komme til Norge

 

Søk jobb under studietiden

Wiik anbefaler at studenter begynner jobbsøking allerede under studietiden, og lager små planer for hvordan tiden kan utnyttes for å gjøre overgangen enklere.

– Man kan gjøre to ting samtidig. Når du begynner å studere så vet de fleste at de skal ut i arbeidslivet en dag, sier Wiik.

– Det er en dårlig strategi å vente til den siste delen av utdannelsen, når du sitter med masteroppgaven foran deg. Da vil du ikke få så mye tid til å fokusere på dette, sier han.


Han anbefaler at du skaffer deg erfaring innenfor dine interesser og det du brenner for, og legger til at all erfaring er god erfaring.