(StudentTorget.no):

Mens du studerer, tenker du kanskje ikke over alle rabattene studentbeviset faktisk gir deg. Rabatter som rimelig månedskort på buss, trikk og t-bane, rimelig avtale hos flere treningssentre og gode avslag hos tannlegen bare for å nevne noe. Når studietiden tar slutt, tar også rabattene slutt. Ikke alle studenter er villig til å gi opp disse rabattene.

StudentTorget har snakket med to jenter som ble ferdigutdannet ved ulike studier i fjor høst, som fortsatt benytter seg av disse rabattene. Begge har valgt å være anonyme.

 

Hard helomvending

«Marie» (25) ble ferdig med en bachelor ved Handelshøyskolen BI sommeren 2011. Semesteret etter valgte hun å forbedre karakterene på noen fag, og tok i løpet av det neste halve året nok studiepoeng til å bli kvalifisert som fulltidsstudent.

Siden hun ennå ikke har fått seg fulltidsjobb tar hun også dette semesteret opp fag, men ikke nok til å kvalifisere som fulltidsstudent. Siden hun meldte seg opp som fulltidsstudent etter sommeren, er hun også registrert som det hele året, og fikk dermed studentbevis for vårsemesteret 2012 selv om hun ikke er student. 


 FAKTA:

 

Én av fire nye bachelorstudenter ved Universitetet i Oslo avla ingen studiepoeng høsten 2010. 

For å få studiebevis må du oppflylle disse kravene:

 • Du må være heltidsstudent (ta minst 30 studiepoeng i løpet av ett semester).
   
 • Du må ha norsk personnummer.
   
 • Du må ha betalt semesteravgiften
   
 • Utdanningsplanen din må være godkjent 
   
 • For at studiebeviset ditt skal være gydig må du alltid ha med semesteravgiftskortet eller en klinstrelapp som festes bak kortet, som forteller at beviset er gyldig. Skolene har forskjellig praksis på dette. 

 

- Siden jeg ikke har klart å få en relevant heltidsjobb etter studiet, har jeg dårlig råd. Da kommer det godt med å spare penger på månedskort og trening hver måned og på flytoget dersom jeg skal ut og reise, forteller «Marie».

Hun benytter seg fortsatt av studentbeviset når hun bruker kollektivtransport og ellers når hun har behov for det siden hub ennå ikke har fått seg fulltidsjobb. 

Hun kjenner også til flere som lever godt på rabattene, uten å være «ekte» studenter. 

- Jeg har snakket med mange andre som også benytter studentbeviset selv om de ikke studerer fulltid. Siden flere av oss ikke har klart å få noen relevant heltidsjobb, tar noen av opp fag og jobber deltid ved siden av. Jeg synes ikke dette er feil. Når jeg begynner å jobbe fullt vil jeg så klart slutte å bruke studentbeviset, sier hun.


 

Kollektivrabatt lokker mest

Det er tydelig at det er prisen på månedskort når man reiser med kollektivtransport som er en av grunnene til at flere velger å utnytte studentrabatten etter studietiden. 

- Det er studentmånedskort på kollektivtransport jeg har sparer mest på. Jeg betaler 380 kroner hver måned som student, (sone 1, Oslo) ellers koster det 620. Skal jeg ut å reise og benytter flytoget er prisen for voksne 180 kroner, og jeg som student betaler kun halve prisen, forteller 25-åringen.

«Marie» er slett ikke alene om å fortsette å bruke studentbeviset etter studietiden. «Nina» (25) som også har registrert seg som student dette semesteret, begrunner hele valget med å føre seg selv opp som student et semester til, med hvor mye hun sparer på kollektivtransport.

- Jeg benytter meg av studentrabatt blant annet der jeg svømmer, men rabatten jeg får på månedskort er utrolig bra, det er den rabatten som lokker mest. Jeg sparer fort inn semesteravgiften på 410 kroner, forteller «Nina».

LES OGSÅ: Studiestart: Slik får du en trygg økonomisk studietid

 

Enkelt å få studiebevis

 


KJENNER TIL PROBLEMET: Studiedirektør ved Universitetet i Oslo kjenner til problemstillingen med at studenter melder seg opp i fag uten å ta studiepoeng. - Jver enkelt har et moralsk ansvar, sier hun. Foto: ©UiO/Ståle Skogstad

«Nina» har semesterregistrert seg ved Universitetet i Oslo denne våren. Hun må melde seg opp i en hel avdeling, og kan derfor ikke kun melde seg opp til kun en eksamen. «Nina» betaler kun 410 kroner i semesteravgift og da er hun kvalifisert som heltidsstudent. Siden hun har mulighet til å melde seg opp til eksamen på nett, er det ingen som har spørsmål rundt dette. 


- Det er vel lite sannsynlig at jeg kommer til å ta eksamen, jeg gjorde det mest for å få semesterkort for å få studentrabatten, sier hun.

«Marie» har derimot planer om å gjennomføre eksamen hun har meldt seg opp til. Men ombestemmer hun seg, er det ikke noe problem å melde seg av til eksamen, og hun vil fortsatt kunne benytte studentbeviset sitt.

LES OGSÅ: Bli en mer miljøvennlig student!

 

Moralsk ansvar

Studiedirektør ved Universitetet i Oslo (UiO), Monica Bakken kjenner til problemstillingen med studenter som utnytter systemet fra flere år tilbake. Tall viser at i overkant av 25 prosent av nye bachelorstudenter ikke tok noen poeng høsten 2010.

- Vi er et lærested for voksne mennesker og må kunne forvente at folk reelt er her for å studere, ikke utnytte systemet. Hver enkelt har også et moralsk ansvar, sier Bakken.

Høsten 2011var det 650 studenter med grad fra før, som var registrert som avla eksamen. Til sammenligning var det totalt 1 229 studenter som hadde grad fra før, som var registrert, disse var ikke registrert på program, men for eksempel på emner, som ikke  avla eksamen. 


- Det er sannsynlig at den del av disse kun er ute etter å oppnå fordelene med studiekort, men vi har ingen mulighet til å fastslå akkurat hvor mange. En del av disse kan også være reelle studenter som faktisk hadde intensjon om å avlegge emner, men ble syke, måtte permisjon og lignende, forteller Bakken.

Noen eventuelle sanksjoner for studenter som melder seg opp til fag for kun å få studentbevis vil ikke kunne gjennomføres i dag. 

- Det er dessverre teknisk umulig i dag å utestenge denne gruppen fordi vi i forkant ikke kjenner den enkeltes intensjoner, avslutter hun.

Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: