(StudentTorget.no):

 

Generelle råd

1. Opprett egen regningskonto i banken. Ha et fast trekk fra brukskonto til regningskonto. Da kan du med god samvittighet bruke fra brukskontoen.

2.  Opprett avtalegiro på alle faste utgifter med trekk fra regningskonto. Da unngår du ekle smeller fordi du har glemt å betale de viktige regningene.

3.  Sjekk om det er gebyrer du kan unngå eller forminske. For eksempel kan du spare 30 kroner per regning hvis du går over til Avtalegiro med noen strømselskap.

4.  Logg utgiftene ditt med en mobilapp for en stund til du har oversikt over faktisk forbruk. For eksempel kan du ta deg råd til en skikkelig utenlandsferie, hvis du klarer å spare litt og litt hver måned.

5. Ha et bevisst forhold til pengene dine og hva du bruker dem på. Ros deg selv høyt, når du har gjort et valg som du vet lønner seg på lang sikt. Gi deg selv en liten premie etter at du allerede har gjort noe annet for det. Lag små konkrete mål, som for eksempel etter x antall arbeidstimer (i studiet eller på jobb), skal du gi deg selv noe du har lyst på. Dette er prinsipper som man bruker i hundetrening som også funker på mennesker.

6. Skill mellom lyst og behov. Lyst og motivasjon er flyktig, behov kan være masete og ubehagelige. Spør deg selv når du har lyst til å kjøpe noe om du virkelig trenger det? Begrunn valgene dine med et “fordi…” og smak på om du er ærlig mot deg selv.


 

Mat

1Skru ned temperaturen på kjøleskapet til 4 grader. Mat er en av de største postene på budsjettet. Hvis du klarer å unngå svinn fordi maten holder lengre, så er det mange kroner å spare på årsbasis.

2. Kjøp laktosefrie melkeprodukter. De holder mye lengre enn vanlige melkeprodukter. Aldri mer sur melk.

3. Sjekk ut billigkroken i matbutikkene.

4. Planlegg innkjøp med handlelister eller begrens gjerne mathandling til maks to ganger per uke. Test deg selv, forandrer du innkjøpene hvis du handler mat når du er sulten eller veldig ofte?

5. Lag gjerne ukemenyer hvor du planlegger enten bare middag eller alle måltider. Jo mere du planlegger, jo bedre oversikt har du over utgiftene. Hvis du virkelig ønsker å spare inn, planlegger du bruken av ingredienser slik at du får brukt opp alt innen matvaren blir dårlig.

6. Lag store gryter med mat som du kan fryse ned eller ha med som matpakke dagen etter. Det er veldig kjekt å ha spaghettisaus som bare er å tine til travlere dager.

7. Skrell og gjør klar gulrot eller kålrot til å ha med som nødsnacks til studiet. Grønnsaker er både mer mettende og billigere enn å kjøpe tilfeldig snacks i kiosken. Eventuelt lag porsjonspakker med nøtter eller lignende.

8. Lag matpakke og ta med pulverkaffe eller termos. Hvis du bruker 70 kroner på lunsj og kaffe 4 dager i uken i 40 uker er det 11 200 kroner i løpet av ett studieår.

LES OGSÅ: Slik søker du studielån


 

Livsstil

1. Følg med på rabatter og andre tilbud som dukker opp før eller etter en sesong. Husk at selv om noe har tilbudspris, så “sparer” du egentlig ikke noe dersom veiledende pris er satt kunstig høyt eller du kjøper noe du ikke trenger.

2. Vær i utakt med sesongene. Når sommeren er over, kjøp sykkel på salg. Når vinteren er over, kjøp ski på salg og så videre. Det er så høy frekvens på antall nye modeller med svært få forskjeller i design at det skal mye til for at fjorårets modell er fullstendig utdatert.

3. Lær deg å klippe og stelle håret ditt, eventuelt lag en liten frisørklubb med en venninne. Det er mange bra videoer på Youtube.com som viser hvordan man klipper og farger hår.

4. Bruk bruktmarkeder som finn.no og Fretex aktivt. Det er fullt mulig å få alt fra vannkoker og kasseroller til sportstøy og moteplagg til svært gunstige priser. Bruk sunn fornuft når du kommuniserer med selgere på digitale medier.

LES OGSÅ: Spar penger og vær mer miljøvennlig – Kjøp billig overskuddsmat

 

Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: