(StudentTorget.no):

Iaugust kommer godt over enn 20.000 kroner inn på konto til norske heltidsstudenter. Utbetalingen av studielån fra Lånekassen er nemlig ekstra stor ved semesterstart. De neste månedene ligger den på rundt 10.000 kroner. For å unngå den klassiske nybegynnertabben, å bruke opp alt du får ved studiestart med en gang, har privatøkonom Marianne Holm i Sparebank 1 Østlandet noen nyttige tips til deg som starter studiene denne høsten.

 

Unngå nybegynnertabben

Privatøkonomen forteller at høsten kan bli tøff dersom du svir av studielånet i august.

– Det er en klassisk nybegynnertabbe å bruke hele den store utbetalingen fra Lånekassa allerede den første måneden. Gjør du det, risikerer du en blytung og blakk høst, forteller Holm.

Hun skjønner at det er lett å bli revet med på fadderuker og studentfester, men oppfordrer til å holde litt igjen på forbruket.

– Sett i alle fall av til nødvendige lærebøker og materiell, og kanskje ha litt i bakhånd utover høsten, sier Holm.

 

Ikke bruk opp alt med en gang

Pengene kan vare helt til jul om du disponerer de riktig. Når du har kjøpt nødvendige lærebøker og så videre, setter du resten inn på sparekonto. Fordel pengene du får ved studiestart på månedene fram mot semesterslutt. Blir de stående på brukskontoen, forsvinner pengene fort.


 

Lag budsjett

Med en oversikt over inntekter og utgifter får du færre overraskelser og det blir lettere å ta gode økonomiske valg. På denne måten oppdager du unødvendige utgifter som du kan kutte ned på for å spare mest mulig.

Avslutt abonnementene du ikke bruker. Det kan være lurt å ha oversikt over abonnementene dine, slik som app-abonnementer. Mange apper er gratis å laste ned, men er basert på kjøp i selve appen i form av engangskjøp eller abonnementer, som kan bli dyrt i lengden.

 

 

Kjøp brukt

For å spare mest mulig penger kan det være en fordel å handle brukt. Du kan finne klær, pensumbøker, møbler og verktøy til en billig penge på loppemarked, i diverse gjenbruksapper, bruktbutikker og på nett. Holm forteller at det er ingen grunn til å kjøpe nytt til full pris hvis du får det samme brukt og billig.

Et godt tips er å se gjennom Finn.no og Facebook Marketplace, hvor du kan handle eller selge nye eller brukte ting. Mange selger møbler, klær eller bøker for en billig penge, som kan lønne seg å kjøpe på starten av semesteret. Du kan også finne ting som gis bort gratis.


 

Dropp de små uvanene

Holm forteller at de små uvanene koster lite hver for seg, men at disse «lommetyvene» lopper deg for store beløp hver måned. Ta med niste og kaffe på termos og kutt ut kjøpekaffe, flaskevann, snus, smågodt, taxi osv. Småutgiftene koster deg mye mer enn du tror.

LES OGSÅ: Dette bør du vite som ung boligkjøper

 

Handle smart

Det betyr å ukeshandle, skrive handleliste og følge listen slavisk. Da unngår du den dyre impulshandelen. Og så burde du handle i de rimelige matbutikkene som Kiwi, Extra og Rema, ikke i den dyre storkiosken eller på bensinstasjonen.

Det kan lønne seg å kjøpe billige råvarer som pasta, linser og ris på asiatiske markeder eller middelhavsmarkeder. Dette er matvarer som ofte varer lenge dersom de oppbevares tørt og mørkt.

LES OGSÅ: Slik unngår du å bli svindlet når du handler på nett

 

Skaff deg en deltidsjobb

Som student kan være vanskelig å bare leve av stipendet, så derfor anbefaler Holm at studenter skaffer seg en jobb ved siden av studiene.

– Da får du litt ekstra å rutte med, og det gjør seg på CV-en din at du står på ved siden av studiene, forteller hun.

Det kan være lurt å søke på relevante deltidsjobber allerede i studietiden, på den måten får du får vist fremtidige arbeidsgivere at du har relevant kunnskap.

Husk at Lånekassen har en inntektsgrense som ligger på ca. 200.000 kroner. Studiestøtten kan dermed reduseres om du overskrider denne grensen.

 

Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: