(StudentTorget.no):
Å kjøpe klær second hand er en fin måte for deg som er student å bli mer miljøvennlig og samtidig spare penger. I denne artikkelen kan du lese mer om hvorfor noen velger å handle brukte klær, hvorfor du burde handle brukt, hvor du kan handle, og hva du burde tenke på når du handler klær brukt.
Ulike grunner til å velge brukte klær
Seniorforskerne Ingun Grimstad Klepp og Kirsi Laitala ved Forbruksforskningsinsituttet SIFO ved OsloMet, har forsket på motivasjonen bak gjenbruk av klær. Undersøkelsen er basert på et representativ utvalg av den norske befolkningen, og de har spurt ca. 1000 menn og kvinner om hvorfor de velger eller ikke velger å kjøpe eller arve brukte klær.
Forskerne fant mange ulike grunner til at noen valgte å kjøpe eller arve brukte klær som økonomi og nøysomhet, miljøbevissthet, kvalitet, preferanser, kobling til tidligere eier (nærhet), sosiale aspekter og gruppetilhørighet, moter og trender, opplevelser (skattejakt), individualitet og stil.
– Økonomi og nøysomhet var veldig viktige grunner (spesielt for dem som arvet brukttøy), etterfulgt av miljøhensyn. For de som kjøper brukttøy og vintage var det også viktig å finne unike klær, merkeklær eller klær i en bestemt stil, forteller Laitala.
Undersøkelsen viste også at å arve klær fra andre var mer utbredd i befolkningen enn det å kjøpe brukte klær.
– Arver man brukttøy fra eller bytter klær med venner, familie eller bekjente, slipper man lange avstander med transport, sier Laitala.
Mange foretrekker nye klær
Hovedgrunnen til at mange valgte å ikke kjøpe brukttøy var at de likte nye klær bedre.
– 59% av deltakerne i undersøkelsen, som ikke hadde kjøpt eller fått brukttøy, svarte at de likte nye klær bedre, forteller Klepp.
Av dem som ikke hadde kjøpt brukttøy svarte 26 % at de ikke likte å bruke brukte klær, 13 % at klærne føltes urene og 9 % at gamle klær luktet vondt (SIFO 2018).
– Disse grunnene var etterfulgt av praktiske grunner som få eller lite tilgjengelige bruktbutikker, at å finne klær tok lengre tid og at det var vanskelig å finne noe man likte eller som var i egen størrelse, forteller Laitala.
Når man ser på fordelingen mellom aldersgruppene, så var det unge som hyppigst brukte brukttøy, men blant de unge som ikke gjorde det, kom hygiene veldig høyt opp som en grunn til at de ikke ønsket å bruke andres gamle ting.
– Dette var mye viktigere for de unge enn for de eldre. I tillegg hadde mange generelle preferanser for nye klær, forteller Laitala.
Av dem som bare brukte nye klær i aldersgruppen 18-24 år, svarte 50 % at de ikke likte å bruke brukte klær og 35 % at klærne føltes urene (SIFO 2018).
Effektivt for miljøet å ikke kjøpe nye klær
Klepp forteller at å ikke kjøpe nye klær er en av de mest effektive måtene å redusere miljøbelastningen fra eget klesforbruk. Forskerens beste tips når du skal kjøpe klær brukt er:
– Se etter klær du virkelig liker og som passer til det livet du lever, den kroppen du har (ikke den du ønsker deg), og som du ikke allerede har skapet fult av, sier Klepp.
Legg også vekt på materialet klesplagget er laget av og fargene når du handler, da passform og skader er lettere å gjøre noe med, mener Klepp.
– Og om det viser seg at du ikke bruker plagget likevel – gi eller selg det videre.
LES OGSÅ: 7 av 10 sier de ikke kan studere uten deltidsjobb
Bedre for miljøet og lommeboken å kjøpe brukt
Det er flere grunner til at det kan være positivt å kjøpe brukte klær i stede for nye. Her er noen av de:
Miljøhensyn
Å kjøpe brukttøy er bedre for miljøet enn å kjøpe store mengder billige klær fra kjedebutikkene. I følge SSB, importerte Norge 78 551 tonn klær i 2016, noe som tilsvarer 15 kilo per person per år. Klesindustrien en, i følge SIFO, en av de mest forurensede industriene i verden, og produksjon og bruk av klær utgjør cirka tre prosent av globale menneskeskapte karbonutslipp. Den årlige globale fiberproduksjonen er på over 100 millioner tonn, og er dominert av syntetiske kunstfibre (70 %). Av disse er polyester størst (SIFO 2018).
Du kan finne unike plagg
Når du kjøper deg en jeans eller genser på BikBok, så kan du ikke forvente at du er den eneste studenten i Oslo som går rundt med akkurat det klesplagget. Journalisten sverger selv til sorte jeans fra BikBok, og jeg kan skrive under på at jeg ikke er den eneste i Oslo med akkurat samme bukser.
Ved å kjøpe klær brukt kan du få tak i klesplagg som er helt unike og som du ikke finner maken til noen andre steder. Dette hjelper deg å få en unik klesstil og klesplagg som alle vennene dine blir misunnelige på.
Kvalitetsklær til en billig penge
Å handle store mengder billige klær av dårlig kvalitet fører gjerne til at vi ender opp med å kjøpe og kaste mye klær. Ved å kjøpe klær brukt kan du få klær med høy kvalitet som koster mindre enn de ville ha gjort nye.
Flere måter å gjenbruke klær
Det finnes utrolig mange måter å få tak i brukte klær på. Her er noen måter eller steder du kan få tak i klær second hand:
Låne klær
Å låne eller «stjele» klær av søsken, foreldre eller venner er en mulighet til å kunne bruke klær du ikke ville ha kjøpt selv. Å låne klær er også en fin løsning hvis du skal på et arrangement med en gitt dresskode, som et bryllup, en temafest, en konfirmasjon eller lignende. Du slipper da å kjøpe klær til arrangementet, for å så ende opp med klær du bare bruker én eller to ganger.
Arve klær
Du kan arve klær av foreldre, søsken, venner, familievenner med flere. Husk også at dine venner kan arve av de du kjenner, hvis du f. eks. har en venn med samme størrelse som noen av søsknene dine. Å arve klær av noen du kjenner kan, i tillegg til å være mer miljøvennlig, være veldig hyggelig og klesplaggene kan ha stor emosjonell verdi.
Klær handler også om bånd mellom mennesker og hvem som har eid klærne før deg har mye å si for verdien på klesplagget. Noen ganger kan personen som har brukt klesplagget tidligere være med på å øke verdien av det, f. eks. hvis det har tilhørt en kjendis (SIFO 2018).
Bytte klær
Du kan bytte klær du ikke bruker med venner eller familie. Arranger gjerne byttekveld med vennene dine. Dette er en gyllen mulighet til å bli kvitt klær du ikke liker eller ikke bruker. Byttekvelder kan gjøres med alt fra to til flere hundre personer. Husk at poenget med byttekveld er at alle kan få seg nye og fine klær, så dropp å ta med deg den utvaskede, slaskete t-skjorta du ikke vil ha lenger.
Noen ganger arrangeres det større byttekvelder i byen der du bor, som f. eks. Oslo Trade Day, hvor du har muligheten til å bytte til deg klær fra noen du ikke kjenner også.
Kjøp brukt på nett
Vilde Haugrønning er vitenskapelig assistent ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO og er i tillegg aktiv når det gjelder å handle klær brukt. Haugrønning forteller at du kan få tak i mange skatter på internett.
– Er du ute etter ordentlig vintage, ligger det mange skatter på nett og i apper. Her må man gjennom en del scrolling for å finne plagg som man liker og som har en passende størrelse, men det er verdt det når man treffer blink.
Det finnes mange steder du kan kjøpe brukte klær på nett. Eksempler på nettsider og apper som selger brukte klær er Depop, Tise, ASOS Marketplace, Beyond Retro, Thrifted.com, Etsy, Ebay, Finn.no med flere.
– Finn.no har stort utvalg av plagg til spesielle anledninger, slik som kjoler til bryllup, forteller Haugrønning.
– Appen Tise har selgere fra hele Norge og her går det an å finne de mest unike plagg, særlig retro og vintage, eller merkeklær til en mye billigere pris enn ny.
Tise og Finn.no er «lokale» i den forstand at man sender klærne i posten i Norge eller møtes. Dette er mer miljøvennlig enn å handle fra vintagebutikker og personer som befinner seg i andre land, hvor plaggene må reise langt med post. Haugrønning forteller at de fleste skattene likevel ofte befinner seg på den andre siden av verden.
– Særlig i USA er det seg mange fantastiske vintagebutikker, som selger via nettsiden Etsy.
Haugrønning beskriver Etsy som «et paradis på jord for vintageelskere», men forteller at det her tar tid å finne de riktige plaggene. Haugrønning anbefaler også å følge selgere som befinner seg i Europa, da frakten fra USA ofte koster mer enn selve plagget, og så kommer moms og toll i tillegg.
– Noen av mine favoritter fra Etsy, som befinner seg i Europa og har billig frakt, er MarmaladeVintageCo, Bemydear og ThePenduline, sier Haugrønning.
Haugrønning anbefaler også ASOS Marketplace.
– Denne nettsiden har over 800 bruktbutikker, så her er det virkelig noe for enhver smak. Min favoritt herfra er BettyBerry, forteller Haugrønning.
Det finnes også personer som redesigner brukte klær eller setter sammen «outfits» eller «bundles» tilpasset klesstilen eller preferansene dine. Disse gjør da mye av jobben med å lete frem kule klesplagg og kan være en fin måte for nybegynnere å kjøpe vintage eller retro klesplagg på nett. Vær oppmerksom at tjenester som dette koster mer, da selger skal tjene på å kjøpe og videreselge klærne.
Bruktbutikker
Det finnes flere butikker som selger brukte klær og tilbehør.
– Butikker og markeder er en god start hvis man ikke har kjøpt mye brukt før, fordi da kan du studere plaggene og prøve de på, mener Haugrønning.
I Norge har vi butikkjeder som Fretex, som er Norges største bruktkjed, med butikker over hele landet og et stort utvalg av brukte klær. Fretex og UFF tar også imot donasjoner om du har klær du ikke bruker som du vil gi bort.
– Fretex og UFF har masse brukte klær i ulike størrelser, og førstnevnte har mye av de siste årenes mote. UFF har en herlig butikk i Oslo med mye gammel moro, sier Haugrønning.
I Oslo er det mange butikker for deg som liker å handle klær brukt, og du kan ta turen innom butikker som Velouria Vintage, ROBOT, UFF, New York Vintage & Second Hand, MA Vintage, Fløyel & Kanari med flere.
– I hovedstaden bugner det av koselige uavhengige bruktbutikker, mange på Grünerløkka, men også noen sjeldne perler her og der, slik som FabelVintage på St. Hanshaugen eller Livid Jeans som har en spesialplukket vintageavdelingen i butikkene både i Oslo og Trondheim, forteller Haugrønning.
– I Bergen finnes bruktbutikker slik som Paulina Vintage og Vintage Sister, og Trondheim har Prisløs som også arrangerer jevnlige bruktmarkeder, forteller Haugrønning.
Bruktmarkeder
På bruktmarked kan du finne klær, bøker, musikk, møbler, instrumenter med mer brukt og til en billig penge. Gjør det til en aktivitet å utforske bruktmarkeder, og dra dit med kjæresten eller vennene dine.
I Oslo kan du ta turen til Vetskanttorget, Birkelunden Marked, søndagsmarkedet på Blå med flere. Det arrangeres jevnlige loppe- og bruktmarkeder over hele byen, så det er bare å holde øyene oppe etter arrangementer på Facebook.
– Fashion Archives er et månedlig vintagemarked som arrangeres på Kulturhuset, og her kan man finne mange fine og lite brukte klær fra ulike selgere som varierer fra gang til gang, forteller Haugrønning.
Planlegg hva du skal kjøpe
Det kan være fristende å kjøpe med seg alt du ser når klærne er billige, men det kan være lurt å tenke over hva du trenger og hva du egentlig er ute etter før du kommer i butikken eller begynner å scrolle gjennom Depop. Tenk derfor gjennom hva du trenger, hvor mye penger du planlegger å bruke og hva du har fra før som kan kombineres med de nye klesplaggene du eventuelt finner.
Det kan også være lurt å reflektere over sin egen klesstil og hva du faktisk liker.
Kjøp plagg du liker, kommer til å bruke mye og som fungerer med klærne du har fra før. Har du mange topper som du nesten aldri bruker, fordi været i Norge aldri er på din side? Da trenger du mest sannsynlig ikke flere topper. Bruker du favoritt hettegenseren din nesten hver dag? Da kan det være fint å ha noen hettegensere å bytte på med. Eller kanskje en cardigan i en nøytral farge er alt du trenger for å faktisk få brukt alle de toppene du har på kalde dager? Gå gjerne for «basics» som passer med det meste. Prøv å finne ut hva du mangler og trenger i klesskapet ditt før du drar i butikken.
– Verden av brukte klær er et hav av muligheter, hvor det ofte krever en del tålmodighet hvis man skal finne de store skattene, eller et plagg som man faktisk trenger, sier Haugrønning.
Siden brukte klær ofte er billigere kan det være gøy å eksperimentere med å tilpasse klesplaggene etter din egen stil og gjøre gamle plagg «nye». Liker du kjolen, men ikke kragen den har? Klipp den av. Finner du den perfekte genseren, men syns den er for stor og lang? Gjør den om til en «crop top» ved å klippe av nederste halvdel. Er jeansen for lang i beina? Lær deg å legge den opp. Her er det bare fantasien som setter grenser. Det er også greit å prøve og feile noen ganger, gjerne på klær som ikke er alt for dyre, før du blir god på å redesigne klær.
Gjenbruk er gøy og spennende, men bør ikke bli en unnskyldning til å fortsette et høyt klesforbruk, forteller Haugrønning. Det beste man kan gjøre for miljøet er å bruke klærne sine lenger og kjøpe mindre av både nytt og brukt (Harvest Magazine).
I butikken
Skal du bruke lang tid i butikker eller på bruktmarkeder kan det være lurt å forberede seg på forhånd. Ta med deg kontanter (hvis noen ikke tar kort/Vipps), poser til å ha klærne i, en flaske vann og klær som er lette å prøve i. Ta gjerne på deg klær som er lette å prøve ting over eller under, som en kjole eller et skjørt, spesielt om du er utendørs på bruktmarked og ikke kan kle av deg.
Størrelse er viktig da plagget naturlig nok bare kommer i én størrelse. I butikken burde du derfor alltid prøve klærne, mener Haugrønning.
– Det er alltid lurt å prøve plagget, men om man kjøper over nett kan man finne detaljerte mål av plagget og en antatt størrelse. Mye vintage har rare størrelser, ofte litt mindre enn det står, og dermed er de oppgitte målene livsviktige å følge hvis man ikke vil bli skuffet, sier Haugrønning.
Gå gjerne også litt rundt med klærne, for å kjenne hvordan de sitter og føles. Det kan også være lurt å ta med enn venn som kan hjelpe deg å avgjøre om klærne ser bra ut eller ikke.
Ta gjerne flere turer rundt i butikken, så du ikke går glipp av noe. Det kan også være gøy å se i både manne- og dameavdelingen, da mange klesplagg er relativt kjønnsnøytrale og fungerer like bra for både menn og kvinner.
– Bruk god tid når du er i butikkene, ta gjerne en ekstra runde eller to, fordi det tar tid å finne ditt nye favorittplagg, sier Haugrønning.
Kvaliteten varierer med materialene klærne er laget av
Kvaliteten på klesplagget avgjøres ofte av hvilke fibre klærne er laget av, forklarer Haugrønning. Hun anbefaler derfor å se hvilke fibre plagget er laget av og se om lappen fra klesmerket fortsatt er på.
– Plagg av syntetiske fibre, som polyester, er laget av plast og kvaliteten er ofte ikke det samme som for eksempel bomull, silke og ull. I tillegg avgir syntetiske fibre mikroplast når det vaskes, så hvis du handler brukt for å være miljøvennlig er det også fint å avstå fra disse fibrene, forklarer Haugrønning.
Noen materialer er også vanskelige å vedlikeholde, så pass på at du behandler eller vedlikeholder klærne på en ordentlig måte slik at de ikke blir ødelagte. Eksempler på dette kan være materialer som skinn eller ull.
Se nøye over plaggene for eventuelle skader, flekker, rifter eller lignende før du kjøper de. Noen plagg er funksjonelle og fine selv om de mangler en knapp eller har en liten flekk. Oppdager du dette før du kjøper klesplagget kan du derimot få avslag på prisen om du velger å kjøpe det allikevel.
Usikker på om du vil ha noe eller ikke? Dropp det. Dette er en effektiv måte å spare penger på, som du kan bruke på et klesplagg du bare ikke kan leve uten senere. Du kan eventuelt holde av plagget noen timer og kjøpe det senere om du er usikker.
Haugrønning sitt beste tips når du skal kjøpe klær brukt er: Ta det rolig, pust med magen og ikke bli stresset av store folkemengder eller at personen foran deg kanskje napper med seg den nye favorittblusen. Bruktklær er ikke en konkurranse, men en måte å handle på hvor tilfeldigheten skal seire og gi deg et vakkert, funksjonelt og unikt klesskap.
LES OGSÅ: Økonomistudenten hjelper studenter å få bedre oversikt over egen økonomi
Vask klærne før bruk
Vask klærne før bruk eller før klærne går inn i klesskapet ditt for å unngå å få med deg ubudne gjester hjem. Veggedyr, skjeggkre eller brun pelsbille kan være en grunn i seg selv til at noen velger å ikke handle brukte klær. Det er mye du kan gjøre for å unngå å få med deg disse hjem og som tar livet av eventuelle skadedyr før de får gjort skade eller flytter inn i leiligheten din.
Det første du kan gjøre er selvfølgelig å se godt over klærne før du tar de med deg hjem. Sjekk også alle bretter og lommer. Rist klærne godt før du tar de med deg. Det kan også lønne seg å se over seg selv for å unngå at noen insekter haiker med deg hjem.
Pakk klærne i plastposer og knyt disse godt igjen slik at de er helt lufttette når du tar de med deg hjem, så eventuelle skadedyr ikke kommer på avveie. Vask klærne på høy varme med en gang du kommer hjem. Ting som ikke kan vaskes (vesker, tilbehør med mer) kan enten tørkes i tørketrommel (over +50 grader i et par timer) eller fryses (-18 grader eller kaldere i tre døgn) før bruk (Folkehelseinstituttet). Da dreper du alt av egg, biller og andre insekter.
Kilder
Folkehelseinstituttet. (2019). Veggedyr. https://www.fhi.no/nettpub/skadedyrveilederen/veggedyr-og-andre-teger/veggedyr/
Forbruksforsningsinstiuttet SIFO. (2018). Unge mest skeptisk til gjenbruk. https://www.oslomet.no/forskning/forskningsnyheter/unge-skeptisk-gjenbruk
Laitala, K. og Klepp, I. G. (2018). Motivations for and against second-hand clothing acquisition. Clothing Cultures. doi: 10.1386/cc.5.2.247_1.
Haugrønning, V., Klepp, I. G. og Tobiasson, T. (2019). Klær som vandrer og klær som blir. https://www.harvestmagazine.no/pan/klaer-som-vandrer-og-klaer-som-blir