(StudentTorget.no):

Jeg heter Mathilde og er journalist for StudentTorget. Jeg har en mastergrad i sosiologi fra Universitetet i Oslo, som jeg fullførte våren 2017. Det er nå noen år siden jeg var student, men jeg har mye erfaring med å leve på studentbudsjett fra tidligere.

Den neste uken skal jeg teste hvordan det er å leve på studentbudsjett. Målet med å leve en uke på studentbudsjett er å hjelpe deg som er student med å få et inntrykk av hva du egentlig har av inntekter og utgifter, og hvordan du som student kan få mest mulig ut av de pengene du har. Jeg har derfor satt opp et budsjett og en oversikt over alle utgifter og inntekter studenter flest har. Utgiftene i budsjettet er delvis basert på hva som er normalt å ha av utgifter, basert på SIFOS referansebudsjett, og mine personlige utgifter og inntekt fra jeg selv var student.

 

Inntekter

For de fleste studenter utgjøres inntektene dine av det du får i støtte av Lånekassen og en eventuell deltidsjobb som du har ved siden av studiene. Fordi hele 7 av 10 studenter må ha deltidsjobb ved siden av tar budsjettet utgangspunkt i at jeg også har det her. Jeg hadde også deltidsjobb hele tiden når jeg var student og var avhengig av denne inntekten for å få ting til å gå rundt. 

Støtte fra Lånekassen
Med unntak av i august og januar, så får du 8 265 kroner av Lånekassen per måned (høsten 2019). Dette tilsvarer 2066,25 kr per uke.

Dette er selvfølgelig penger du låner eller får som stipend, men som student er dette en viktig del av inntektene dine og det du har å leve av.

Ekstrajobb
En gjennomsnittlig månedslønn i salg- og serviceyrker er på 33 940 kr per måned (SSB). Dette utgjør en timelønn på 212,13 kr per time, med en vanlig arbeidsuke på 40 timer per uke.

Studiebarometeret fra 2019 viser at gjennomsnittlig tidsbruk på betalt arbeid blant studenter er 7,9 timer per uke. Med en timelønn på 200 kr timen, tilsvarer dette 1580 kr ekstra i uka eller 6320 kr ekstra per måned (før skatt). Med en skatt på 20 % eller 1264 kr per måned, får du utbetalt 5056 kr etter skatt, noe som tilsvarer 1264 kr per uke.

Som student jobbet jeg som lærervikar ved siden av studiene, da jeg hadde muligheten for å jobbe på dagtid. Jeg hadde da en lønn på i overkant av 200 kr timen. For mange studenter kan lønnen være betydelig lavere, og jeg har selv hatt timelønn mellom 130-150 kr per time som ansatt i butikk.

Totalt
Til sammen får du da 13 321 kr per måned, med ekstrajobb og støtte fra Lånekassen. Dette tilsvarer da 3330,25 kr per uke.

Jeg bruker rundt 6477 kr per måned på faste utgifter som husleie, forsikringer, telefon/internett, reise og diverse abonnementer. Dette gir meg 6844 kr til overs etter at alle faste utgifter er trukket fra.


 

Utgifter

De fleste studenter må ofte leve en noe sparsom livsstil, da å ha dårlig råd og være student ofte går hånd i hånd, men de fleste har allikevel en del faste utgifter.

De fleste utgiftene er her basert på Forbruksforskingsinstituttet SIFO sitt referansebudsjett for 2019, som viser alminnelige forbruksutgifter for ulike typer hushold (Referansebudsjett SIFO 2019).

Utgangspunktet for budsjettet er en detaljert oversikt over varer og tjenester som blir gjenstand for jevnlige prismålinger. Budsjettet er et referansebudsjett, et eksempel på hva fagfolk innen de ulike forbruksområdene mener inngår i et rimelig forbruk, og gjenspeiler ikke nødvendigvis alles faktiske forbruk (Referansebudsjett SIFO 2019).

Mat
Kvinner og menn i alderen 18-60 år bruker i snitt 2360 og 2930 kr på mat og drikke per måned (Referansebudsjett SIFO 2019). For kvinner utgjør dette 590 kr per uke.

Telefon og internett
Jeg har mobilabonnement fra Telia. Hos Telia koster mobilabonnementet UNG (med 12 GB data per måned) 429 kr per måned. Dette er uten eventuell nedbetaling på mobiltelefon. Du må også være under 29 år for å bruke abonnementet. Med Spotify, skjermforsikring og månedlig nedbetaling på telefon blir telefonregningen min på rundt 1000 kr per måned.

Personlig pleie
Kvinner mellom 18 og 50 år og menn over 17 år bruker i snitt 740 og 580 kr på personlig pleie per måned (Referansebudsjett SIFO 2019). Personlig pleie inkluderer produkter som sjampo, balsam, dusjsåpe, kremer, sminke- og velværeprodukter.

Klær og sko
Kvinner og menn over 17 år bruker i snitt 820 og 770 kr på klær og sko per måned (Referansebudsjett SIFO 2019).

Fritidsaktiviteter og abonnementer
Kvinner og menn over 17 år bruker i snitt 1240 kr per måned på lek og mediebruk (Referansebudsjett SIFO 2019).

Jeg er, i likhet med mange andre, glad i å se på TV-serier og abonnerer på både HBO og Netflix. Netflix koster 109 kr og HBO 99 kr per måned. I tillegg abonnerer jeg på lydbøker via Audible. Her betaler jeg cirka 130 kr per måned (abonnementet betales for i dollar og prisen varierer noe hver måned med valutakursen). Jeg har også Spotify, men dette er inkludert i telefonregningen min.

Reise
En 30-dagersbillett for studenter koster koster 450 kr for én sone. For to soner koster billetten 798 kr (Ruter).

Da jeg bor utenfor Oslo, betaler jeg for to soner, og det gjorde jeg også når jeg var student. Jeg har i dag selvfølgelig voksenbillett, da jeg ikke er student lenger og billetten koster nesten dobbelt så mye som tilsvarende studentbillett. I budsjettet her tar jeg utgangspunkt i prisen på studentbilletten.

Husleie
I følge Statistisk sentralbyrå, er gjennomsnittlig leiepris i Oslo 11 240 kr per måned for en toromsleilighet. For en ettromsleilighet er gjennomsnittlig leiepris 8750 kr per måned. Det er 33 prosent dyrere å leie en toromsleilighet i Oslo, enn det er i resten av landet. Gjennomsnittlig leiepris for en toromsleilighet i hele Norge, er 8740 kr per måned (SSB).

Leier du studentbolig gjennom SiO er leieprisene noe lavere og du kan leie en studentbolig for rundt 3000-8000 kr per måned, avhengig av størrelse på boligen, om boligen er møblert/umøblert og fasilitetene som er inkludert (kjøkken og bad). Deler du f. eks. bad, kjøkken og fellesrom med andre, er leien lavere. For 5142 kr per måned kan du f. eks. få en studentbolig i Carl Berner Studenthus på 13 kvm2, med eget bad. Da er også strøm og internett inkludert i husleien, men du deler kjøkken med 3-7 personer.

Jeg bor sammen med kjæresten min et godt stykke utenfor Oslo, og betaler derfor 4000 kr per måned i husleie (inkludert strøm og internett). Dette er mindre enn de fleste andre studenter betaler, men tilsvarer det jeg betalte når jeg var student (vi har bodd her siden 2013). Til gjengjeld hadde jeg godt over en og en halv times reisevei til universitetet da jeg var student, og måtte bruke mye tid på å pedle hver dag. 

Forsikringer
Jeg har reise, skade og innboforsikring fra IF skadeforsikring, som koster 357 kr per kvartal (1428 kr per år eller 119 kr per måned). 

Jeg har i tillegg en katt, som jeg betaler 222 kr per måned i dyreforsikring for.

Sparing
I budsjettet har jeg satt opp 1000 kr til sparing per måned. Å ha penger spart opp er alltid lurt, i tilfelle det oppstår noen uforutsette utgifter, som legebesøk, tannlegebesøk, arrangementer, aktiviteter eller lignende. Jobber du i tillegg til å motta penger fra Lånekassen, så burde du klare å sette av litt penger til sparing hver måned.


 

Budsjett for en måned


Utgifter Per måned Per uke
Husleie kr 4000
Forsikring(er) kr 341
Telefon og internett kr 1000
Abonnementer kr 338
Reise kr 798
Mat kr 2360 kr 590
Personlig pleie kr 740
Klær og sko kr 820
Sparing kr 1000 kr 250
SUM kr 11397

 

Det kan være verdt å merke seg at den totale summen for levekostnadene er høyere enn summen man som student får månedlig fra Lånekassen. Dette er også inkludert min husleie på 4000 kr per måned, og for mange studenter er denne posten relativt mye høyere. Dette gjør at det for de aller fleste er nødvendig å få støtte hjemmefra og/eller å ha en jobb ved siden av studiene.

Utgifter på 11 397 kr per måned og en inntekt på 13 321 kr vil gi deg 1925 kr til overs per måned. Disse pengene kan brukes til å dekke uforutsette utgifter eller kan settes av til sparing. Å ha en slik margin hjelper deg å ikke bruke mer penger enn det du har, og kan være en støtte hvis du bruker mer på en av postene i budsjettet i løpet av måneden. 

Husk at budsjettet er basert på referansebudsjettet fra SIFO og at flere av postene i budsjettet ikke er absolutte. Å bruke hele 820 kr per måned på klær/sko kan for eksempel virke mye og unødvendig for mange, da mange (meg selv inkludert) velger å kutte ned på forbruket sitt pga. miljø, øknomi eller andre grunner. Mange kjøper heller ikke klær hver måned, og denne summen kan derfor være lavere den ene måneden og høyere en annen. Det er også mulig å flytte penger rundt, og f. eks. sette av mer på sparing, bruke mer penger på mat eller lignende. 

Den neste uken vil jeg altså forsøke å leve basert på dette budsjettet. Neste uke vil jeg skrive om hvordan det gikk og hva jeg faktisk endte opp med å bruke penger på i løpet av uken. Jeg vil også prøve å vise frem alle de uforutsette utgiftene som oppstår i løpet av en uke. 

 

Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: